Terminátor: Sötét végzet filmkritika

A Terminátor egyik üzenete szerint "nincs végzet, csak ha magad is bevégzed". A franchise évtizedek óta tartó pokoljárása után önreflexívnek tűnik a mondat - talán pont a Terminátor: Sötét végzet végzi be a sorozat sorsát?
  • Írta: Shifty

Kommentek

#63
#62: John jelentőségét a jövőben akkor lehetne megítélni, ha látnánk egy rá koncentráló, ítélatnap után játszódó filmet, ami bemutatja, hogyan is vezette győzelemre az ellenállást. Tele a történelem olyan vezetőkkel és hadvezérekkel, akik életük során birodalommá tettek egy országot és uralmuk alá vonták az ismert világot, szóval annyira nem ördögtől való, hogy van egy ember, aki alkalmasabb az ellenállás vezetésére, mint bárki más. Plusz a 3. rész kissé féltökű módon foglalkozott azzal is, hogy azért voltak neki emberei, akik szintén elég fontos szerepet játszottak az ellenálláson belül, hogy megérje a TX-nek őket is megcélozni.

Ami Reese-t, mint John apját illeti, terjeng egy elég érdekes fejtegetés a dologgal kapcsolatban, miszerint a Terminátor 1. része egy harmadik idővonalat mutat be.
A három:
1. John Connor idővonal. John apja nem Reese, John teljesen átlagos körülmények között nőtt fel, valószínűleg valamikor katonai pályára lépett, valamikor megtörtént az ítéletnap, amit követően John az ellenállás vezetője lett, a győzelem küszöbén a Skynet visszaküld egy terminátort, hogy megölje John anyját, mielőtt ő megszületik, John utána küldi egy alkalmasnak ítélt emberét a védelmére.

2. Kyle Reese idővonal. Az itteni John apja már az előbb visszaküldött Reese, egyben egy teljesen másik személy, mint az eredeti John. Reese és Sarah fia itt már úgy nevelkedett és emelkedett az ellenállás élére, hogy gyerekkorától kezdve készült a szerepére. A győzelem küszöbén, amikor a Skynet visszaküld egy terminátort, hogy megölje John anyját, mielőtt ő megszületne, az új John célzottan a saját apját küldi vissza, akit valamilyen mértékben már előkészített a szerepére.

3. Sarah Connor idővnal. Ezt dolgozza fel az első film.

Ez így elég jól feloldja szerintem az időutazó paradoxont. Az időutazás "szabályait" pedig addig nem érdemes kőbe vésni, amíg nincs időutazás, hogy megtapasztaljuk, mik az időutazás szabályai valójában. Mindaddig bőven elég, ha az adott szórakoztatóipari cikk univerzumán belül értelmezni lehet.
#62
#48: Bizony, a John Connor szálat ki kellett volna hagyni. De, ha az ember belegondol, a T1 és T2 sem az időutazás következetes kezeléséről szólt, csak egy alibi volt a filmnek. Ahogy elodázták az Ítélet Napját, Connor meg sem született, Sarah nem is emlékezhetett rá. Maga az alaphelyzet, hogy Reese lett John apja, egy baromság. Baromság, hogy egy emberen múlik az emberiség sorsa is és van még benne pár ilyen. A nagy szám az volt, hogy az akkori technológiával, kevés pénzből, akkor még ismeretlen színészekkel két ilyen filmet letettek az asztalra.

A mostani filmnél is tulajdonképp mi történt? Sarah Connor vadászgatta a terminátorokat, igazából a REV9-es csak egy volt a sok közül. Most meg már tippeket sem fog kapni a következőről. Na mindegy, csak álmodozom én is egy történetorientált Terminator filmről, ami legalább úgy figyelembe veszi az időutazás "szabályait", mint a 12 Majom sorozat. Mert egyébként még a Vissza a Jövőbe sorozat is jobban kezelte, pedig az egy vígjáték.
#61
A cikkiro kicsit tuloz.A sotet Vegzet nem az idoutazasal akarja megoldani a problemat.A film cimeben is benne van:Vegzet.
Az emberiseg nem kerulheti el sorsat,az onpusztitast.Az MI-t letrehozza,legyen az Skynet,vagy mas,ami ellene fordul.A T2-ben mondta a T-800-as:onpusztitoak vagyunk,ami a verunkben van.Es tobbszor elhangzik,meg a T1-ben is:nincs vegzet,csak ha magad is bevegzed.Az emberisegnek be kell vegeznie a sorsat.Ahogy a gepeknek is.Nemhiaba volt a mostani Karl emberszeru.Ra is vilagitott,h egy "cel" miatt erdemes elni,ahogy az embereknek.Sokat hozzatesz a h franchise-hoz es tullep rajtuk is.
#60
#59: Emlékszel az első részre? Na az egy scifi horror/thriller volt.Azt a nyomasztó hangulatot egyik,későbbi epizód sem tudta hozni.A második rész egy jó és izgalmas rész volt,de nekem már az sem hozta azt az érzést,amiért én az első részt nagyon kedveltem.A második rész egy scifi akció film volt,szemben az első rész nyomasztó és abban az időben egészen félelmetes történetével/hangulatával szemben.Természetesen az első rész ma már a trükkök terén nevetségesnek tűnik.A második résznél még viszonylag egyensúlyoztak a nyomasztó és kiszolgáltatott érzés és egy fogyasztói társadalom által elvárt terminator történet között.A többi rész már az az agyament,eszetlen,logikátlan terminator volt,amit nagyon sokan megnéznek és nem számít kinek tetszik majd.Ebben a részben sem volt semmi,ami miatt újra nézném.A színészeket egy-egy fórumon szinte Istenítik.Linda egy lecsúszott alkesz hajléktalanra emlékeztet(láttam néhányat,mivel közértes vagyok) és azok a kemény beszólások még szánalmasabbra húzzák ezt a karaktert.Erre mondják,hogy badass.A mexikói lányt sokkal inkább el tudom képzelni egy húsz évvel ezelőtti piás mámoromban,ahogy smacizom vele,mint az emberiség megmentőjének.Valahogy az egész nevetséges.Hiteltelen karakterek,függöny kereskedő t800-as.Maradjunk annyiban,hogy ez a franchise nem így indult,de ide jutott.:)
#59
Szerintem ez a film egy borzalmas nagy melléfogás volt. Nem igazán értették miért működött olyan jól az első, és a második film. Megpróbálták szolgai módon másolni az utóbbit (persze az újkori hollywood -i szélső balos marhaságok belekerültek), de hiányzik egy értékelhető történet (amit egy folytatástól elvárnánk), és hiányzik a dráma. Az amit a t800 -al csináltak, (spoiler mentesen) egy akkora ökörség, hogy alig hittem el. Érthetetlen, hogy miért nem változtattak a formulán, mint ahogyan az is, hogy miért kellett a komplett mitológiát kiforgatni önmagából.
A színészektől nem voltam elájulva egyáltalán. A mexikói kis csaj volt a leggyengébb. Semmit nem lehet elhinni neki. Sem azt hogy komoly, sem azt hogy fél... ez nem színésznő, hanem egy modell.
A rengeteg cgi sem tett jót neki. Az utolsó 20 perc teljesen röhejes volt.
Ennyit tudtak kiizzadni magukból az írók... szomorú. Annyira érezni hogy halvány fogalmuk sem volt mihez kezdjenek vele. Annyi volt az ötlet, hogy csináljuk egy jobb "gonosz" gépet, ami többet tud, mint akármelyik... és ennyi.
#58
#51: +1
#57
végre egy értékelhető T mozi. Számomra ez a T3, a többi selejt. A Salvation elment egy mellékágnak.
#56
Ez számomra maga a borzalom volt.A dialógusok fájdalmasak voltak.Sok káromkodás a "kemény csajoktól",így leszünk majd igazán badass karakterek(de az is lehet,hogy csak mehetnétek egy kört a való világ reality sza.ban) és azok a humorosnak szánt dumák?! A CGI már zavaró volt,az egész történetet már láttam valahol,csak nem ezzel a szereposztással.Na és aztán a csavar.Most nem a megszületendő gyermek,hanem egy százötven centis,mexikói igazán karakteres "csajszi" lesz majd az,aki összekovácsolja az emberiséget és a diszkó libát majd mindenki követi. Hmm... Hát én nem tudom gyerekek,de egy Monori jól megcsutakolt disznót előbb követnék a frontvonalba,mint egy százötven centis La lunát.Azt a hét százát.Cápavihar öt.Nagyon gyorsan elfelejtem ezt a részt.:)
#55
#54: Rendben és bocsánat ha úgy érezted, téged minősítelek vele nem ez volt a célom.
Nem mondom hogy tetszett, azt sem hogy a terminator filmek közül a kedvencemmé vált. Le se merem írni, melyik rész tetszett az elmúlt részekből a legjobban :)
Érthetőek a negatív véleményeid is, csak nekem kicsit túl szigorúnak tűnnek, ennyi :)
#54
#53: Én úgy érzem, hogy jól kifejtettem, hogy mi a bajom a filmmel, sajnálom, ha nem jött át.
Örülök, hogy Neked tetszik, és elégedett vagy a filmmel.
Nem az a célom, hogy akinek tetszett, az az én véleményemtől gondolja meg magát, vagy kedvetlenítsek el olyat, aki még nem látta és ez alapján döntené el, hogy elmegy e megnézni.
Én csak leírtam a véleményem a filmről, nem rólad.
Én nem degradálok senkit, akinek tetszik. Annyi biztos, hogy ez a film nem nekem szól, pedig szeretem ezt az univerzumot.
#53
#52: Elfogadom a véleményed, de szerintem nevetséges a pontozással együtt.
Inkább érzem a hozzászólásodon egy sértődött kisgyerek jólmegmondom stílusát, mint egy kritikát vagy élménybeszámolót, érvekkel és ellenérvekkel.
#52
Premier előtti napon mentem el megnézni.
DIREKT, egy darab előzetest nem néztem meg, hogy még véletlen se lehessen semmi előítéletem.

SPOILEREK akadnak a véleményemben!!!:

A tapasztalatom a filmmel kapcsolatban botrányos. Számomra ez a film értékelhetetlen. Történt itt egy ctrl+c, ctrl+v, csak már más a " világ megmentő", aki 2 óra alatt a családját elvesztő félénk lányból egy pusztító katonánál és egy terminátornál is határozottabban dönti el a végső csata kimenetelének helyszínét (tudom, biztos én vagyok a hülye, mert hát ő az új John Connor, hát hogy is ne változhatna 2 óra alatt vezetővé) .
Az, hogy annyit sikerült kihozni a történetből, hogy a Skynet helyet egy Legion nevű rendszer fog világuralomra törni és egy John Connor helyett egy lányból lesz az ellenállás vezetője, akinek szintén ugyan az a megoldása, mint a 2-ben volt John-nak, hogy visszaküldi a legjobb katonáját (Na jó, John egy terminátort küldött vissza....jééé csak van különbség) hogy megmentse a seggét azért ez teljesítmény.
A Karakterek....hááát......Linda Hamilton a 2-ben jól hozta a szerepét, de most látszik, hogy rohadtul ki van égve és ez a Rambo szerű kiöregedett vénlány engem nem győzött meg, hogy rezzenés nélkül indítja a válláról a rakétavetőt.
Nekem a női szereplőkkel soha semmi bajom nincs, mint mondtam Hamilton a 2-ben egy kemény és hiteles szerepet adott elő, de az új "John Connor" ....nekem csak mosolyt tud csalni az arcomra....abszolút nem hiteles a karakterfejlődése és a végén a vergődése, amikor elveszti a jővőbeni legjobb katonáját a feláldozása miatt, az nekem inkább komikus volt, mintsem egy együttérzés, hogy szegény tényleg szenved.
Arnie "Család" storyja és a magyarázata az egész cselekedetére....inkább hagyjuk...ezt tényleg komolyan gondolták ???? (persze, hogy igen)
Amit imádnak századszor is előadni, hogy most Linda Hamilton mondta a "Visszatérek" dumát, és Gabriel Luna zuhanása után a 2-ből ismert kocsmában szólt zene szól a családi sütögetésen, illetve az elején Mackenzie Davis kéri el a sráctól a ruháját, nekem nem nosztalgiát adnak, hanem azt az érzetet, hogy semmi,de semmi ötlet és koncepció nincs ebben a történetben.

Nem értem, hogy miért kellett ezt a részt úgy előadni, hogy majd ez helyrehozza, amit a 2 utáni részek elrontottak. Sajnos ez nekem legalább, ha nem nagyobb csalódás, mint az elkaszált részek.
Nekem a 2 utáni részek közül egyedül a Salvation tetszett és állja meg szerintem a helyét. Az, hogy abban is vannak logikai bakik. Persze, hogy vannak, de nem olyanok, mint ebben. Ez az egész film egy logikai baki.
Csak, hogy valami jót is tudjak mondani. Gabriel Luna jól hozta a szerepét.....és itt rakok is egy pontot.

Emiatt tudok rá adni 2/10-et.
#51
Szerintem ezzel a filmmel az égvilágon semmi baj sincs. Eszméletlen profi volt. Dinamikus, jó hangulat, nagyon profi színészi jelenlét, és a nosztalgia faktor is megvolt, amellett hogy rengeteg új jó ötlet volt mind az akciókban mind a történetben, pl Schwarci jelenlegi élete stb.... A baj a kritikusok és az átlag mozinézők fejében van. Egyszerűen nem értik meg, hogy sosem lesz már olyan mint 91-ben a T2.-ő... Nem tud mégpedig pont miattunk nem, én 70-es vagyok és a T2 91BEN AKKORÁT ÜTÖTT MINDEN SZEMPONTBÓL AMIT MA MÁR SEMMI SEM TUD, MERT MÁS AZ INGERKÜSZÖB, MÁR MINDENT LÁTTUNK AZÓTA... Ezt kell megérteni, elfogadni, és akkor erre a filmre mint scifi akció simán lehet adni akár 90%-ot is, mert tényleg minden pillanata cool volt ha kellett, ha kellett megvolt az érzelmi alap is, egyszerűen nekem nagyon bejött. Komolyan az utóbbi idők legjobb mozis élménye volt pedig iszonyat fájt a fejem közben, de még azt is leszartam annyira szórakoztató és profi volt. Manapság főleg nálunk itthon, de persze kint is trendi fikázni az amcsi filmeket különösen ebben a műfajban, Star Warsról már nem is beszélve.... Ez röhej egyébként, lévén itthon gyártjuk a szarabbnál szarabb filmeket ahol még csak nem is a technikával van a baj ami a pénz igényes, hanem a dialógusok, a történet, a színészek színház betegsége, hogy képtelenek olyan karaktert írni, eljátszani, akit megszeretsz, vagy akivel azonosulni akarsz. Szóval alapvető dolgokban vagyunk szarok ami nem pénz hanem tehetség kérdése... De bőszen fikázzuk az amcsi filmeket..... Hát ezen sajnos csak röhögni lehet.. Imádom a filmeket és rengeteget nézek, éppen ezért nagyon is képben vagyok, hogy mi is kell ahhoz, hogy egy történet következetes legyen, a karakter hiteles legyen, és a filmnek legyen hangulata... Ezek az alapok, de a mi filmjeinkben ezek sincsenek meg, tisztelet a kivételnek. Nincs sok....
#49
Nem tudom, nekem pont Luna és Reyes voltak sekélyes, jellegtelen figurák. Hamilton eleve paródia-szerű (szereti a chipset...), Arnie a Genisysben is ütősebb volt - viszont Grace karakterét imádtam! Nekem egyébként fel sem tűnt ez a girl-power jelleg. Teljesen belesimult a történetbe.
Összességében nem lett rossz film - sokkal jobb, mint a Genisys (bár ez nem nagy teljesítmény...). Én úgy 6.5 és 7 pont közé taksálnám.
#47
Most néztem meg a filmet cimborákkal...nos nem egészen az lett, mint amire számítottunk, de nem volt rossz egyáltalán...jól az új karakterek is, az akció látványos, csak a lendület időközönkénti megakadása volt számomra elszomorító, meg hogy az új gonosz terminátor gyakorlatilag elpusztíthatatlan, így nincs fair küzdelem, csak menekülés meg mázlifaktor, hogy megint túlélték a főhösök a soron következő összecsapást is...kicsit már Honda ez az új robotka..de ezt leszámítva simán rendben van a mozi, egyáltalán nem bántuk meg, hogy moziban néztük meg a filmet....
#46
YanezModerátor
#45: Ráadásul ez a kép már jó régi.
#45
SLi
#44: A T2-es kinézetét használták fel flashback CGI jelnetekben
nem igazán van akciófilmes állapotban szegény:
https://i2-prod.mirror.co.uk/incoming/article9100832.ece/ALTERNATES/s615/PAY-Edward-Furlong.jpg
#44
Edward Furlong-al mi a helyzet?
Sehol semmit nem hallottam róla, ha esetleg nem spoiler valaki válaszol?