Space Jam - Új kezdet filmkritika

A Space Jam folytatásában Tapsi Hapsi és bolondos barátai ezúttal LeBron James segítségére sietnek, akinek ezúttal nem egy újabb bajnoki gyűrűért, hanem nehezen megértett fiáért kell küzdenie a kosárlabdapályán.

Az idő mindent megszépít. Igaz ez az 1996-ban bemutatott Space Jam: Zűr az űrben című filmre is, ami már 25 évvel ezelőtt is meglepően kínosnak számított. Persze ezt akkor, tízévesen nem éreztem annak. Egyrészt mert imádtam a kosárlabdázást és így természetesen Michael Jordant is, másrészt pedig gyerekként pont Tapsi Hapsi és bolondos barátai meséit nézve nőttem fel. Vagyis papíron ez a kombináció számomra maga volt az álom.

És működött? Igen, mert Jordan neve akkor egyetemes fogalom volt, a világ bármely pontján szóba került, mindenki tudta, hogy kiről van szó. De azért is működött, mert Tapsi Hapsi, Dodó kacsa, Lola nyuszi, Cucu malac vagy Csőrike és Szilveszter kalandjai ugyanúgy mindennapos vendégek voltak a gyerekszobánkban, mint Tom és Jerry vagy a Disney-mesék. Egyszerűen velük nőttünk fel, így gyöngyvásznas kitérőjük is közelebb állt hozzánk.

Azóta viszont eltelt két és fél évtized, új generációk nőttek fel, akiknek jó eséllyel már nem csak arról nincs fogalmuk, ki is az a Michael Jordan, de azt sem nagyon értik már, mi, szülők, miért is rajongtunk az olyan rövid rajzfilmes szkeccsekért, mint a Gyalogkakukk, a Speedy Gonzalez vagy a Marvin, a marslakó. Éppen ezért számomra jó nagy kérdőjel, hogy mi is volt a Warner Bros. elképzelése és jövőképe, amikor rábólintott a Space Jam felmelegítésére, mert ahogy önreflexíven céloz is rá Tapsi Hapsi, őket bizony jó ideje elsüllyesztették, megfeledkeztek róluk. 

A Space Jam: Új Kezdet pedig nem is igen tud mit kezdeni ezzel a helyzettel, és képtelen úgy egymásnak ereszteni a múltidézést a jelennel, hogy abból a megcélzott közönség számára valami igazán szórakoztató egyveleg kerekedjen ki. A folytatás egyértelműen a gyerekeknek szól, de számukra ezek a karakterek már semmit nem mondanak, így maximum a tényleges bolondozásaikon tudnak jóízűen szórakozni. A felnőtt, nosztalgiára vágyó célközönség pedig csak egy felszínes retrohullámvasútra válthat jegyet, ugyanis Tapsi Hapsi és társai mókázásai a közel kétórás játékidő alatt csak nagy néhány percre vannak igazán kiaknázva.

Akkor viszont nagyon működik az új Space Jam, amely ezekben a pillanatokban tökéletesen idézi meg a karakterek elvetemült idétlenkedéseit. Ezek azok a villanások, amikor az alkotók tényleg kreatívan mixelik a múltat a Warner Bros. jelenével. A verbális vagy vizuális kikacsintások, amikor összemossák a Matrix, a Mad Max - A harag útja vagy éppen a Harry Potter-franchise univerzumát Tapsi Hapsiék bolondos világával, tényleg a film legjobb és legszórakoztatóbb pillanatmorzsái. De mindez sajnos kimerül a csapattoborzásra és a kosárlabdamérkőzés egy-egy emlékezetesebb momentumára.

Közben viszont egy-egy LeBron James karrierjét cikiző önreflexív viccen, az eredeti Space Jamre utalgató bohóckodáson és néhány metapoénon kívül nem sokat kínál a folytatás. A Warner Bros. képtelen volt méretes univerzumkatalógusát egységes világgá kovácsolni, így ami ment a Ready Player One-nak, az itt csak bazári cirkuszi magamutogatás. Mert hiába bukkannak fel olyan ikonikus karakterek, mint King Kong, Pennywise, Joker, Batman és Robin vagy épp Éjkirály a Trónok harcából, egyszerűen csak díszletek, nem pedig szervesen beépített, aktív szereplői ennek a bolondos kalandnak. Közben pedig a történet is borzasztóan sekélyes, unalomig nyúzott frázisokkal operál, a tanulságot pedig felszínesen, gyorsan letudva igyekszik kommunikálni.

Nagy kár ezért a filmért, mert a Warner Bros. filmkatalógusával egy nagyon kreatív, őrült bolondozássá is válhatott volna Tapsi Hapsiék visszatérése. Ehelyett kaptunk egy enervált, néha ugyan vicces és látványos végeredményt, amelyen sajnos a magyar szinkron még tovább ront. A helyzetet némileg menti Don Cheadle egyszerre szórakoztató és tenyérbemászó ripacskodása, mert bizony ő tényleg nagyon élvezte, hogy nem egy szokványos karaktert kellett alakítania, de ettől még a Space Jam - Új kezdet nem tűnik egy olyan feltámasztásnak, ami hosszabb távú jövőt biztosítana Tapsiék számára.

Gamekapocs értékelés: 4.0

Rendezte: Malcolm D. Lee
Szereplők: Zendaya, Sonequa Martin-Green, Don Cheadle, Jim Cummings, LeBron James Gabriel Iglesias, Martin Klebba, Eric Bauza, Jeff Bergman, Candi Milo,
Játékidő: 120 perc
Hazai premier: 2021. július 15.

8 komment - szólj hozzá!