Dűne filmkritika

Az Arrakis felszínét borító fűszer a világegyetem legfontosabb nyersanyaga. A császár parancsára az Atreides család kap felhatalmazást a kiaknázására, de akadnak uralkodóházak, akik nem nézik jó szemmel a döntést.
  • Írta: Shifty

Kommentek

#65
Objektív kritikával jelentkezem. Ugyanis szégyen nem szégyen, minden a vizuálítás előnyére váló kőrítés nélkül tekintettem meg a filmet. Azaz Mobilon....xd
A lényeg: Ez a film jó. :)
#64
Ez a főhős csávó annyira szimpatikus, mint egy szatyor kifli hugyba áztatva.
#63
ha nincs minden masodpercben autokkal szaguldozas,meg lezerfegyvetekkel lovoldozes, nagycsocsocsu nok,akkor az mar a mai 18-25 eveseknek gagyi..ja,es ha nincs a szajukba ragva minden,mint egy far cry mapen a tennivalok
#62
#61: Volt itt olyan delikvens is, aki azt mondta, hogy egyenesen gagyin néz ki és a marketingre ment minden a büdzséből… Szerinted mennyire tudnak az ilyen emberek kompetensen hozzáállni a témához? :)
#61
#53: Rettentő érdekesnek tartom, hogy épp a látványvilágba kötsz bele.
Nem lehet, hogy az 1984-es dűnét nézted most meg?
Persze lehet, hogy valakinek nem jön be ez a látványvilág, nem vagyunk egyformák, csak azért tartom furcsának, mert még ha nem is jön be, az azért látható mennyire törődést kapott, milyen szinten figyeltek a részletekre.
#60
SLi
nagyon jól sikerült,megérte 8 milliárd forint közpénzt beletenni!
#59
Szárnyas fejvadás 2049 - 9.0 pont
Dűne - 6.0 pont

Ezért szoktam le róla, hogy kritikákat olvassak. Ha érdekel, hogy egy filmet érdemes-e megnézni, Rotten Tomatoes audience ratings. Plusz pont, ha nagy az eltérés a kritikusi és nézői értékelések között a nézői javára.
#58
#56: Nembináris karaktereket tisztelni? Fújj, terszista vagy.
#57
WAT?
#56
#55: Hát, ez is egy vélemény....
Manapság ezt is tisztelni kell, mint a nembináris karaktereket.
#55
#53: szerintem eletedben nem lattal vaginat,vagy ha igen,akkor ezt a boffentesedet a nagyszeru filmrol olvasva ugyerzem valszeg osszekeverted egy nyilt sebbel..
#54
#53: Majd egyszer megérsz az ilyesmire talán te is, gyermek.

Én ezt a kritikát tudnám inkább javasolni bárkinek:

https://youtu.be/B8DwtnZklhA
#53
No, megnéztem a filmet és elolvastam a kritikát. A kritika jobb lett véleményem szerint, mint a film. Nem mintha a filmmel baj lenne, csak bennem annó, mikor a könyveket olvastam teljesen másképp alakult ki a világ is meg a karakterek is.

Az nem baj, hogy a rendező igy álmodta meg a filmet, de az is igaz, hogy igy viszont olyan mint a szex megszakitással. Kicsit jó, de inkább rossz.
A látványvilág amúgy számomra valahogy nem lett az igazi. Olyan adjuk ki a tervezést a rendező unakaöccsének és az majd megálmodik két gurigát, egy hengert és három szitakötőt jó pénzért szaga van az egésznek.
De legalább a féreg ott van, ahol ezelött 90 évvel, amikor először olvastam róla és magam elé képzeltem.

Nálam egy erős 7-es idágig, csak azért, mert még van benne lehetőség, de ha a másodig része nem lesz jobb mint ez, akkor bukik 6-ra, mert nem szeretem a megszakitásos szexet sem, meg a befejezetlen filmeket sem, aminek ráadásul a folytatása ir rossz lett, nem csak az elözménye.
#52
Én úgy tudom, hogy sok belső épület díszletet budapesten építettek meg a stúdiókban.
#51
Hab
Szerintem sokan egy akció sci-fi-t vártak, amikor a Dűne abszolút nem az. A második könyvben még ennyi akció sincs.
Nekem személy szerint nagyon tetszett, leszámítva azt, hogy túl sok jelenet van nappal.
#50
#48: Szerintem fontos lenne, hogy minél többen olvassák el a könyveket, valahol ez is lenne a végső cél, hiszen a film egy feldolgozás, egy verzió csupán aminek a legfőbb erőssége egyébként az atmoszféra megteremtése. Érdemes megnézni a rendező többi filmjét is, hogy kontextusba kerüljön kicsit jobban az, hogy mik is az ő stílusjegyei és lehet, hogy máris több puzzle darab fog a helyére kerülni csak úgy, mint a könyv elolvasásával is. Villeneuve egy rendkívül intelligens rendező és pontosan tudta szerintem, hogy azzal ér el a legtöbbet, ha egy élményt kreál ahelyett, hogy betűről-betűre mindent belepakolna a filmbe és ez nem is az ő stílusa.

Persze közel sem hibátlan a film, sok problémája van, de mindezek ellenére mégis nagyon jól működik. Én személy szerint nem értek egyet a kritikával, szerintem többször kellett volna megnézni a filmet mielőtt ír róla a cikkíró, mert a végigolvasása után az volt az érzésem, hogy pár dolog elsuhant a feje felett.

Szerintem jó volt a megérzésed a film alatt és ez egyáltalán nem baj. A komplexitás miatt nehéz átadni mindent ami a könyvben történik, de ha a film azt éreztette Veled, hogy elolvasnád a könyvet is akkor valamit mégiscsak jól csinál, nemde?

Viszont itt jön be a képbe az, hogy ki mennyire felnőtt fejben és milyen szemlélettel rendelkezik. Ha olyan személyekre hallgatsz, mint aki közvetlenül utánad kommentelt és előadja, hogy mindent ért miközben semmit sem ért, akkor inkább bele se kezdj.

Először is: a science-finciton és a fantasy művek jelentős része tartalmazza a “kiválasztott” történeti elemet ami általában központi szál a történetben de legalábbis egy fő mozgatórugó. Még a Gyűrűk Ura is ide tartozik, ráadásul többszörösen… akkor minden fanatsy és sci-fi lerágott csont? A Dűne egy 56 éves könyv. Több kommentelőnek még az édesanyja is fiatalabb, mint maga a könyv. Egyébként pedig a messiás-történet csak a felszín, pont az a lényeg ami mögötte van.

Érdemes megnézni ezt a rendezői kommentárt, hogy kicsivel több képet adjon arról, hogy hogyan is érdemes a jeleneteket nézni:

https://youtu.be/GoAA0sYkLI0
#49
#48: Könyveket sem érdemes túlzásba vinni, első egész jó (mondjuk az is az ezerszer lerágott "kiválasztott útja" történet), de aztán fokozatosan zuhan a színvonal.
#48
Szerintem maximálisan igaza van a kritika írójának - Dűne szűzként ültem be megnézni a filmet és összességében csalódtam.
A látvány elvitathatatlan érdem, a zene Hans Zimmer eddigi egyik legjobbja, de a karaktereken annyit éreztem csupán, hogy "igen, ez a könyvben biztos sokkal izgalmasabb/rétegezettebb, kár hogy nem azt olvasom inkább".
Mindenesetre ezen felbosszantva magam - simán lehet, hogy elolvasom a regényeket. "Szakértőbb" szemmel lehet többet ad majd a film is - de a filmnek mondjuk önálló alkotásként is illene megállnia a helyét...szóval összességében kifejezetten validnak érzem a 6 pontot.
#47
Szét untam magam rajta
ez is egy tipikusan olyan film hogy a marketingre többet költöttek mint magára a filmre
#46
Nagyon jó film, a látvány és a zene elképesztő, az atmoszféra nagyon ottvan. Nem egy agyatlan akcióorgia, kimért tempójú és érezhető benne a feszültség. Én nem olvastam a könyveket, bár egy barátom olvasta, és szerinte a szereplők tulajdonságai nem igen jelennek meg a filmben, vagy csak elnagyoltan, szóval a színészek nem igazán erőltették meg magukat. Ezenkívül neki is tetszett, de nyilván annyi történést ami a könyvben van, még egy 2 és fél órás filmbe se lehet beletömni (főleg, hogy ez még csak az első rész)