Harmincéves az MMO-műfaj

  • Írta: fojesz
  • 2008. október 22.
  • Érdekesség
Link másolása
Október huszadikán töltötte be harmincadik születésnapját az MMO-műfaj: elképesztő, hogy mivé nőtte ki magát a játékipar egyik legmeghatározóbb kategóriája.
Október huszadikán töltötte be harmincadik születésnapját az MMO-műfaj: elképesztő, hogy mivé nőtte ki magát a játékipar egyik legmeghatározóbb kategóriája.



Ilyenkor elsősorban a MUD (Multi-User Dungeon) születésnapját ünnepeljük, mely az első MMO-játék volt, persze idézőjelekben. A 1978-ban Roy Trubshaw által kifejlesztett program (lásd képünket) csak lényegében hasonlít a ma tömegek (nem ritkán milliók) által játszott MMORPG-khez: a cél itt is több játékos egyidejű kalandozásának  megteremtése volt. A kategória harmincéves pályafutása alatt olyan játékok jelentek meg, mint az Ultima Online, a Meridian 59 vagy a The Realm, amelyek egytől-egyig sok remek pillanatot szereztek a játékosoknak. Mára elértünk oda - ami persze nem feltétlenül baj - hogy az MMO szó egyet jelent a pénzzel, hiszen a World of Warcraft sikereit látva egyre inkább kezd el terjedni az a nézőpont, hogy MMORPG-t megéri fejleszteni. Sőt. Talán nem is lehet belebukni (általában előfizetős programokról van szó). Pedig lehet, nem egy csapat végét jelentette egy rosszul sikerült  vagy kevésbé reklámozott MMORPG, ám szerencsére akadnak olyan címek - The Lord of the Rings: Online, Warhammer Online vagy Age of Conan -, amelyek meg tudnak maradni a Blizzard játéka mellett.
14.
14.
Royal2991
Lenne egy kérdésem a lotroval kapcsolatban(azért ide írtam mert ez a legfrissebb mmos hír)

a mines of moria-t mikor lehet előrendelni?
13.
13.
metafenomÉN
LOTRO A legjobb! :)

Jó társaság

jó q-k

és nagyon oda figyelnek a fejlesztők minden hozzányúlással egyre kiforrotabb

És szerencsére nincs idióta mellveregetős PvP benne amit eddig sehol sem tudtak normálissan megcsinálni talán Warhamer Online nek most sikerült de azt még nem láttam
12.
12.
watto
10.
10.
dareal
az item mall-tól függetlenül eddig egy olyan free mmo nem volt, ami megfogott volna. a rune tetszetős (tartalmilag), bár az is full item mall, ill ez az ázsiai mmo sablon nagyon nem jön be. tartalmilag még a perfect world tetszett, bár mikor becsaltam magam a maláj bétába, háááát, mondhatni rosszul lettem tőle :)

a mobok, meg úgy az egész egy nagy vicc volt, nem tudtam volna vele játszani, túl komolytalan volt (kis pingvinek, meg bohócok voltak a nagy ellenfelek, háááát. + az item mall behúzás, nem nekem való ez az ázsiai mmo stílus)



ami viszont nagyon jó, az a wurm online. ajánlom figyelmedbe.

kinézetre nem egy age of conan, viszont tartalmilag sem :) összetett, nagyon változatos, nagyon jó a craft rendszer, a felfedezés élményét meg szerintem nagyon jól sikerült prezentálniuk.
9.
9.
Optimus Prime
#11: hát ha hülye az illető. Egy pár dolgot én is szoktam venni az Exteel-ben - bár az nem igazán MMO - , de max 1-2 dollár, azt is ritkán.

Az MMO-RPG-k sajnos manapság tömeg cikké váltak, havonta tuti megjelenik vagy egy tucat. A legtöbb F2P - item mall-lal persze - de két hét után felejtős, még ha játszol is vele.
8.
8.
dareal
10: ehhe, teljes ingyenesség nem igaz. item mall? f2p mmo-k esetében az a nagy behúzás. nem kötelező, de ha úgymond a über akarsz lenni, akkor biza sokat kell lecsengetni. nem egy f2p mmo player többet fizet havonta az item mall-ba, mint egy átlagos havidíj.
7.
7.
Vistaboy
Nem feltétlenül, bár kétségtelenül kisebb a kockázat egy fizetős MMO-nál, hogy nem buknak bele a fejlesztők. De egy fizetős játéknál sokkal magasabbak az elvárások is.

Például ott van a Runes of Magic, ami teljesen ingyenes, és van olyan jó, mint a WoW. És ezt tapasztalatból tudom mondani, mert már egy ideje részt veszek a béta tesztjén.
6.
6.
Hunszi
nincs baj az MMO-kal csak nagyon idoigenyesek...viszont jo h van
2.
2.
HATRED
boldög szülinapot mmo-k tiszta süti hogy már 30 éve boldogítják az embereket
1.
1.
Crysisman
a végén van egy kis elírás "meg tudnak maradnak"
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...