Lezárult a Halo Gyilkos tárgyalása

Link másolása
Kedden végre lezárult Daniel Petric, alias „Halo Gyilkos” tárgyalása. Aki még nem ismerné a történetet, a srác fanatikus Halo-játékos volt.
Kedden végre lezárult Daniel Petric, alias „Halo Gyilkos” tárgyalása. Aki még nem ismerné a történetet, a srác fanatikus Halo-játékos volt.


A játék állandó konfliktusforrás volt a szülők és a fiú között, mert volt, hogy napi 18 órát töltött a Halo 3-mal. Apja idővel megelégelte a függőségét, és elzárta a játékot fiától. A fiú persze megtalálta a kulcsot, visszalopta játékát, és apja pisztolyát is magához vette. „Hálából“, hogy megfosztották kedvenc játékától,  bement a szülei szobájába, és megkérte őket, hogy csukják be a szemüket, mert meglepetése van számukra, majd miután ezt megtették, közvetlen közelről hidegvérrel fejbe lőtte mindkettejüket. A pisztolyt apja kezébe tette, hogy gyilkosságnak és öngyilkosságnak állítsa be az esetet; arra nem számított, hogy az apja túléli a lövést, és a kórházban megmentik az életét. Így derült fény mindenre.

Mindez még 2007-ben történt, de csak kedden  zárult le  a tárgyalás: a 17 éves srác 23-tól életfogytiglan büntetést kapott. A büntetés enyhítését a fiú apjának köszönheti, aki ezek után is kiállt fia mellett. Szinte már biztos, hogy jó magatartás mellett a srác 23 év múlva szabadulhat. Az ügyvédje igyekezett mindvégig azzal érvelni, hogy az egészért a játék a felelős, és a videójáték-függőség végett képtelen volt normálisan gondolkodni, elválasztani a valós életet a játékok világától. A bíró ezt az érvelést elutasította, mert a játéktól függetlenül a srác előre kitervelt gyilkosságot hajtott végre, melyre hetekig készült.

Véleményem szerint se a játék tehet a dologról. Igaz, a játékokban is rengeteg az erőszak, de hol nem? Elég magunk körül körbenézni – erőszak az életben, hírekben, filmekben, mesékben, zenében, újságban, könyvekben. Szóval  ahhoz, hogy valaki ilyen brutális dolgot véghez vigyen, egyfajta hajlamnak, gyilkolási vágynak, komoly mentális problémának kell közbejátszania. Más szemszögből nézve, viszont az ilyen akciójátékok okozhatnak ilyen problémákat, de csak akkor ha a korhatárokat nem tartják be, ezért viszont maguk a szülők is hibásak. Bizonyos szinten a gyerekek a játékokból is tanulnak, és ha egy tizenéves a neki való játék helyett Halózik vagy GTA-zik, hiheti azt, hogy ez a való életben is így megy. A 8 éves fiamnak se engednék ilyen játékot játszani, nekik még ott az Én Kis Pónim. Az egészet összegezve, az ilyen esetekből tanulva is azt kell megjegyeznem, hogy nagy hangsúlyt kell fektetni a korhatárra, mind a játékokban, mind a filmekben. Néha a nem megfelelő játék kiválasztása nagy károkat okozhat gyermekünk mentális fejlődésében.
71.
71.
adamszo
Szerintem neveléstől is függ hogy mit csinál egy gyerek, ha pl nekem amikor 8 éves voltam mutattak volna egy brutális játékot és naponta 10 órát azzal játszottam volna akkor se jutott volna ilyen az eszembe mert tudom hogy az rossz dolog. Szóval azért a neveléstől is függ, meg szerintem az ilyen gyerekek mint ez a Daniel Petric csak azért csinálta mert kiskorában a szülei nem foglalkoztak vele eleget, magyarul szartak a fejére, és a gyerek csak gépezet abban lelte minden örömét, és egy vadbarom lett.
70.
70.
pdonor
Tény, hogy valamilyen szinten a játék IS (és minden más hasonló forrás is) hibás az ilyenekért de az is biztos, hogy normális ember nem tenne ilyet. Amúgy se lehet semmit csinálni a médiával, mindenki azt csinál amit akar, a szülő se ellenőrizheti a gyerekét mindig sőt azzal még pont az ellenkezőjét váltja ki szerintem.



Ha nem halo akkor gta ha nem gta akkor valami film.. az ilyeneket előbb utóbb betalálja valami..
69.
69.
IceColdKillah
Én mindíg azon a vèlemènyen voltam, hogy az eröszakos jàtèkok csak nyugtatnak. DE ez nem vonatkozik a verekedös jàtèkokra! Mert pl. a Soul4-ben [teen besorolàs] volt olyan hogy csak negyedszerre tudtam legyözni Algolt, ès màr a 3. menetnèl kezdett remegni a kezem az idegessègtöl. Mind ezzel azt akarom mondani, hogy NEM AZ ERÖSZAKOS JÀTÈKOK A HIBÀSAK!!!
68.
68.
yimi-yama
én 14 éves leszek 10 éves korom óta játszok gta-t, és társait, de függőségem soha nem volt egy játék iránt. most tegnap kezdtem letölteni a gta sa-t azelőtt is megvolt csak tönkrement :S mindig azt csináltam, hogy öltem öltem mindenféle módszerrel, már ki is tanulhattam volna a technikáját de ilyen akkor se jutna az eszembe hogy a szüleimet kinyírjam...
67.
67.
CJgabor
amúgy erről olvastam is, hogy nem CSAK a játékok tehetnek az ilyen erőszakos cselekedetektől, az erőszakos TV műsor sokkal nagyobb hatással lehet a tiznévesekre, de ahhoz egy elborult agy, egy gyilkossági hajlam is kell, hogy a "gyerek" véghezvigye a tettet.
66.
66.
CJgabor
80: azt nem kétlem. ennyire bekatani tényleg csak alapból őrültek vagy agybajosak képesek, ez nem vicc. de ha az ember nincs is bekattanva, napi 18 óra az rengeteg ennyit nem lehet se gépezni, se játszani egy nap, ha csak nem ez a munkája az embernek (de ez még akkor is sok egy kicsit :S)
65.
65.
MT Raze
Egyrészt ouch. Részvétem szerencsétlen anyukának meg főleg szerencsétlen apukának... Amúgy a srác fején látszik hogy nem épp az épeszű fajtából való.
64.
64.
AGE-T
Részemről az előre megfontolt gyilkosságot halállal kellene büntetni, vagy legalábbis életfogytiglannal.

Az meg hogy játéktól akadt ki az ember, hát... Kölyök korom óta játszom mindennel ami a kezem közé kerül (korhatárosakkal is), még a munkám is a szoftveres játék, és a szüleimet csípem a legjobban. Ez abszurdum amit az arc művelt.

Rá kell nézni az emberre, ez alapból egy kattant tizenéves. Online játékokban azért lehet ilyenekkel találkozni. Szerintem a szülők tehetnek róla, hogy ilyen embert neveltek, vagy nem neveltek belőle. Apukának előbb eljárhatott volna a keze, most élne anyuka.

Az biztos, kipofozom a haja alól az embert, ha nem azt csinálja másodikra amit mondok neki.
63.
63.
DAud_IcI
Szerintem ha egy "normális", jól működő ölés-gátlással és szocializációval rendelkező ember videójátékozik, azzal csak levezeti a feszültséget, de ha egy erőszakra hajlamos, ne adjisten alapból mentális problémákkal küszködő egyén játszik vele, ott felerősíti a problémákat. Ez egy két élű fegyver, de ugyan ez áll pl a küzdősportokra is, mégsem akarja senki se betiltani a karateoktatást.



Mellesleg nem rémlik, hogy a HALO arra tanítana, hogy védteleneket mészároljunk le... xD (Legalább is az első résszel, amivel még én is játszottam nem láttam ilyesmit...)



Ja, és ezt a gyereket így fejre vagy túl sokszor verték meg, vagy túl kevésszer. Mindenesetre én nem (csak) bebörtönözném, hanem kasztrálnám (is), mert ez valamiféle torzszülöttnek tűnik nekem...
62.
62.
DanielRock
ez szörnyű! mégegy minusz pont a gamerek javára, gratulálok -_-
61.
61.
MLaci2009
tuti nem csak ez volt az indíték
60.
60.
Sal33
EHEM ez nagy baromság énis és egy csomó ismerösőm jácotunk nagyon fiatalon pl gta doom stb és egyszer nem jutott ijen eszünkbe ez a szenvedély betegség és a társaság hibálya ha roszz társaságba kerül persze oda kell figyelni a korhatárra de nem döntő tényező pl egy átlag amerikai a "fegyvertartásukkal és bandázásban" simán előfordu tehát csak a bebutitóttak és a hasonló környezetben élök kel történhet leginkább mert egy normális embernek nem jut ijen eszébe csak kellet egy bünbakk az ügyre és ijenkor mindig a filmek, játékok, és híreket okolják tehát az emberen múlik nem a játékon.
59.
59.
kae-chan
pi3c3 - van benne igazság



hehe, a bíró biztos tud valamit, amit az ügyvéd nem xD



én még 18 évesen is én kicsi pónimmal játszanék, ha anyám venne egyet nekem xD *nem volt gyerekkora xD;*
58.
58.
pi3c3
Egyszerű a képlet. Csak rá kell nézni a gyerek fejére és nyilvánvalóan látszik rajta, hogy nem teljesen kerek a gyerek.



1. fater mi a fasznak tart otthon fegyvert és azt miért nem zárja el rendesen, hamár igen.



2. a gyerek ráfért volna egy akkor versé hogy bexarjon tőle



3. ha meg ekkora kocka a kölök, miért nem küldték el egy pszichológushoz?
57.
57.
5T3V3N
Aki ilyet csinál az nem ember... bármi is az inídték, az ok...

Sokszor beláthatnánk a játékok igenis veszélyesek, könnyen függővé válhat az ember és ez nem csak rajta múlik... Egy kis odafigyelés... egymásra...

Szimplán ki kellett volna írtani ezt a férget mert az ilyen nem ember...Az apját tisztelem mert Ő még hisz a fiában...
56.
56.
Mandalorian
Már a bírósági érvelésen hibádzik egy pár dolog, hogy mindenért a HALO a felelős. Nos, ez nem igaz közvetlen, a srác egyszerűen függő volt. És nem a játék által felállított minta miatt lőtte le a szüleit, hanem amiatt, mert elvették tőle azt a dolgott, ami egész nap motiválta, az ő szemszögéből megvonták az élete értelmét. Ha alacsony az intelligenciája a srácnak, akkor tekintheti az agressziót jogos, és bevethető modellnek, de ezt a Tom és Jerryből is láthatja. A gyerek viszont tisztában volt a gyilkossággal, előre eltervelte, és pillanatnyi elmezavarhoz sem lehet kötni, mivel az, hogy másra akarta kenni a bűntettet, mutatja, hogy tudatában volt a jó és a rossz fogalmának.



Azonban a szülők odafigyelésén múlott, hogy függő legyen, és hogy hagyták ezt a dolgot így elharapódzni, mert egy normális szülő nem hagyja, hogy ilyen történjen a gyerekével, mert foglalkozik vele. Ha csak enni jön ki a gyerekem napokig, és hallom a puskaropogást a szobából, a harmadik napon már elbeszélgetnék vele.
55.
55.
laca009
ennyi nem kell határt rakni a gyerek elé...
54.
54.
3D
Simán halálbüntetést szabnék ki rá( persze csak, ha ami azon részén történt, ahol érvényben van). Ez egy idióta őrült p*cs.
52.
52.
Slik
Majd a börtönbe szétkúrják a seggét meg szoptatják halálig... meg is érdemli
51.
51.
Jocilus
Ez egy beteg gyerek!Undorító nekem az ilyen!Teljesen felháborító!Remélem a börtönben kikúrálják majd a rabtársai!!Megérdemli!

Akit ezzel megsértettem bocsánat,de ez nekem teljesen felháborító!(ezelőtt nem ismertem ezt az esetet)
50.
50.
bledzer
7 e'ves koromban ma'r Bio Menace Snake Logane'vel osztottam a skuloot majd sorra a GTA-k de me'g mindig nem e'rzem hogy o"lno"m ke'ne.. De kitudja lehet 1 nap bevadulok s egy joo ki Empire total waroza's uta'n vila'guralomra to"ro"k
49.
49.
Mathia$
62: te ezt honnan tudod?



van egy ismerősöm akinek a 4éves gyereke naphosszat ül a ps2 előtt és a gta sna andreasban gyilkolássza az embereket csakúgy
48.
48.
t.roli
Én, kiskorom óta játszok. Hiába tolom már a kezdetek óta a GTA-t, nem érzek magamban hajlandóságot, hogy a tavaly megszerzett jogsimat arra használjam, hogy emberek arc és új lenyomatával takarítsam le a kocsit.



Szerintem nem minden az életkorhoz köthető, a reális látásmód sokat számít. Mellesleg a gyerek feje is elég pszichopata gyanús, magában az emberben benne van a gyilkossági hajlam, az hogy eddig nem jelentkezett, szerintem pont annak köszönhető, hogy nem az utcán verte az embereket, hanem a Haloval játszott. Véleményem szerint pont emiatt nem történt tragédia, és pont ezért nem tűnt fel senkinek a hajlama, mert kiélhette máshol...



Nála a gyilkolás valószínüleg ösztönből, a génjeiből jön, akár akkor is ölhetett volna, ha Én kicsi pónim függő és elzárják a tv-t előle. Lényegtelen mi a tárgy, a cél ugyanaz marad.



De ez csak az én véleményem, Ave Caesar!
47.
47.
watto
58: ???

59: Totális egyetértés
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...