Gyorsabban döntünk az akciójátékok miatt

A rochesteri egyetem kutatói szerint az akciójátékokkal játszók gyorsabban döntenek a helyes megoldás mellett, mint azok, akik más műfajt preferálnak vagy nem is játszanak. Hiába, ha kint vagy a Call of Duty csatamezején, szükséges a jó helyzetfelismerés és az éberség, különben hamar fűbe harapsz.

A kutatók szerint az akciójátékosok (az egyszerűség kedvéért most soroljunk ide minden lövöldözős címet is) fokozott érzékenységgel reagálnak a külvilágra, ezért gyorsabban és pontosabban döntenek az átlagnál - mindez a hétköznapi életben is éreztetheti a hatását, például vezetés és az apró betűk olvasása közben.

Több tucat - egyébként nem játékos - 18-25 év közötti személyt vetettek vizsgálat alá: a felük a Call of Duty 2-vel és az Unreal Tournamenttel, míg a többiek a The Sims második részével játszottak. Játék után egy egyszerű, a játékkal kapcsolatos kérdésre kellett válaszolniuk, és a megfigyelések szerint az első csoport 25 százalékkal gyorsabban válaszolt helyesen, mint a második. Daphne Bavalier szerint ezek a játékok segítenek a játékosnak, hogy az agyuk sokkal hatékonyabban gyűtse a vizuális és halláson keresztül érkező információkat, ami végső soron a gyorsabb döntéshozatalt idézi elő - és ami még fontosabb: nem csak gyorsabbak, hanem pontosabbak is vagyunk ezért.

27 komment - szólj hozzá!