Múzeumba kerülnek Will Wright jegyzetei

Egy videojátékokra szakosodott múzeumban fogják kiállítani Will Wright kilenc jegyzettömbjét. A füzetek játékos szemmel felbecsülhetetlen értékűek, olyan játékok vázlatai és tervei találhatók meg benne, mint a The Sims, a SimCity 2000 vagy a Spore. Hiába, még a legnagyobbak sem tudnak mindent fejben tartani.

A Strong National Museum of Play bejelentése szerint a The Sims, a SimCity és a Spore játékok atyja maga ajánlotta fel a dokumentumokat a rochesteri International Center for the History of Electronic Games (innentől ICHEG) múzeumnak. A kilenc jegyzettömböt magába foglaló gyűjtemény Will Wright teljes karrierét feldolgozza, olyan játékokkal kapcsolatban találni itt kézzel írt vázlatokat és rajzokat, mint a The Sims, a SimCopter, a SimCity 2000 vagy a Spore. A füzetekben több olyan jegyzetet is találni, amelyek alapján aztán a mester összeállította az üzleti módszerekről és a játéktervezési elméleteiről szóló előadásait.

"A játékok nem csak úgy kipattannak a dizájnerek fejéből, mint Athéné Zeuszéból" - mondta Jon-Paul Dyson, az ICHEG igazgatója. "Ezek a papírok dokumentálják a napjaink legfontosabb játékai mögött húzódó kreatív folyamatokat. Ezek átalakították a társadalmunkat, és mi örömmel őrízzük meg őket abban a formában, ahogy Wright létrehozta őket." A mester egyébként maga is örömmel ajánlotta fel a munkáit, mint mondta, az ICHEG fontos szerepet játszik a közvélemény által sokszor figyelmen kívül hagyott kultúránk megőrzésében.

Az amerikai múzeum egyébként igen tekintélyes gyűjteménnyel büszkélkedhet, a kiállításon 120 klasszikus játéktermi kabinet lelhető fel, emellett minden 1972 óta készült jelentősebb konzol, 200 kézikonzol és 20 ezer videojáték is megtekinthető ott.

6 komment - szólj hozzá!