A Steam ellen lázad a konkurencia

Az MCV értesülései szerint két nagyobb - természetesen meg nem nevezett - digitális játékterjesztéssel foglalkozó üzlet is arra készül, hogy a Steamet használó játékokat nem fogja árusítani a jövőben - ez első furcsának tűnhet, hiszen közöttük van például a Call of Duty-sorozat is.

Össztűz alatt a Steam. Az MCV névtelenül közölte két nagyobb üzletlánc képviselőinek a véleményét, akik attól tartanak, hogy a Valve rendszere nem hagy teret nekik. Való igaz, bár a digitális PC-üzletek között nem egyedüli résztvevő, a Steam gyakorlatilag így is monopolizálta a piacot; egyes belsős információk szerint a teljes forgalom 80 százaléka neki köszönhető.

Mindez azért is lehetséges, mert nagyon sok játékot nem csak megvásárolni lehet a szolgáltatáson keresztül, de a többjátékos módhoz és egyéb extrák eléréséhez is be kell jelentkezni. Az említett áruházak ezért döntöttek úgy, hogy a továbbiakban ultimátumot adnak a játékok kiadóinak: vagy kiveszik a Steamet a programjaikból, vagy semmilyen formában nem fogják árulni őket. 

"Ha van digitális szolgáltatásunk, nem akarok elkezdeni rivális termékeket árulni" - nyilatkozta az Egyesült Királyság egyik legnagyobb üzletláncának digitális terjesztését vezető elnöke. "A kiadók szörnyet teremtenek, ezért megkérjük a beszállítókat, hogy hagyjanak fel a Steam használatával." Egy másik, főleg digitális üzlettel foglalkozó cég fejese pedig egyetértett, ugyanis szerinte "jelenleg a nagyobb terjesztők kénytelenek Steames játékokat is beszerezni", de a jövőben ellenszegülhetnek. "A kiadók hezitálnak, de az áruházaknak muszáj nyomást gyakorolniuk rajtuk."

A cloud gaminget előtérbe helyező Gaikai vezérigazgatója szerint a Steam mára az iTunes játékos megfelelője lett, ő diktál a piacon, és mindenki úgy táncol, ahogy ő csettint. Jelenleg több mint 30 millió felhasználója van a szolgáltatásnak.

35 komment - szólj hozzá!