Ed Boon és a brutális videójátékok

Habár Ed Boon, a Mortal Kombat készítője kapcsán mindenki azt gondolná, hogy az úriembernek abszolút nincsenek fenntartásai a videojátékokban látott brutalitással kapcsolatban, ez mégsincs így. Legalábbis ezt mondja, ha saját termékéről, az első Mortal Kombatról kell nyilatkoznia.

Ed az első Mortal Kombat játékkal megalkotta az akkori idők legbrutálisabb, legnyersebb anyagát, ami erősen sokkalta a médiát. S habár azt hinnénk, hogy mivel Boon tekinthető az egyik legvéresebb játékfranchise atyjának, nem túlzottan foglalkoztatják az erőszakos videojátékok ellen lobbizók. De ez nincs így.


"Mindig is úgy gondoltam, hogy azért van igazság abban, amit mondanak. Amikor az első MK megjelent, még nem volt olyan rendszer, ami korosztály alapján besorolja a játékokat. Én sem akarnám, hogy a tízéves gyermekem egy ilyennel játszon" - mondta Boon.

1992-ben tényleg hihetetlen visszhangot generált a Mortal Kombat: brutális és naturalista kivégzéseivel, ahol emberek fejét vágták le és gerincét tépték ki, durvább volt mint korábban bármi. A készítők azonban sosem akarták, hogy ezzel gyerekek játszanak.

"A valóság ezzel kapcsolatban az, hogy az átlagos játékos 28 vagy 29 éves. Ez az a korosztály, aki megnézi mondjuk a Sebhelyesarcút vagy a Nagymenőket, amik azért szintén elég kemények" - fejezte be a Mortal Kombat alkotója.

S habár kicsit kételkedem abban, hogy a játékosok átlagéletkora 28 év lenne, azért be kell látnunk, hogy Boon mesternek valamilyen szinten igaza van. A Mortal Kombat tényleg nem fiatal gyermekeknek való, ennek megfelelően a gyökereihez visszatérő, jövőre megjelenő új, alcím nélküli rész is valószínűleg a "kizárólag felnőtteknek" besorolással fog megjelenni, igaz, az ESRB hivatalos eredménye még nem készült el.

Az igazság az, hogy részben az első Mortal Kombat következményeként jött létre a játékokat besoroló ESRB szervezet.

18 komment - szólj hozzá!