Az EA gerjesztette az Infinity Ward botrányt?

Új fordulatot vett az Infinity Ward vezetőinek elküldése után kirobbant botrány: az Activision 400 millió dolláros kárpótlást követel az Electronic Artstól, mert szerinte a konkurens óriáskiadó gerjesztette a szerződésük megszegésére a Call of Duty-sorozatot fejlesztő csapat fejeseit.

Az Activision március elején lapátra tette az Infinity Ward két alapítóját, Jason Westet és Vince Zampellát, noha a kiadó nem keveset köszönhetett nekik. Az ügyből óriási botrány kerekedett (már az is meglepő volt, hogy biztonsági őrök vezették ki a néhai vezetőket), a fejlesztőcég alkalmazottai hullámokban vándoroltak át a West-Zampella páros által alapított Respawn Entertainment szárnyai alá, amely nem mellesleg az Electronic Arts partneri programja mögé sorakozott fel. Az esetet először az Activision vitte perre Westtel és Zampellával szemben (mire az Infinity Ward volt alkalmazottai is visszapereltek, de ez most esetünkben lényegtelen) - ez az ügy vett most újabb fordulatot.

A GameSpot az Activision képviselőitől tudta meg, hogy a kiadó újabb panaszt nyújtott be a bíróságon, amelyben konkrétan az Electronic Artsot is megvádolja, amiért az befolyásolta a Westéket, hogy megszegjék az Activisionnel kötött szerződésüket (a vezetőknek még legalább két évre szóló megállapodásuk volt a kiadó irányába), s ezáltal megalapíthassák a Respawnt az EA Partners oldalán. A vádiratból kiderül: "A törvénytelen magatartás az Electronic Arts legmagasabb szintjei felől érkezett, érintett volt az EA vezérigazgatója, John Riccitiello, és az operációs igazgató, John Schappert is, az ügyet pedig közvetlenül támogatta a közismert ügynökség, a Creative Artists Agency, sőt az Activision igazgatótanácsának egy tagja és egyben ügyvédje is."

Az iratban - amely kapcsán az EA nem volt hajlandó nyilatkozni - azt is megemlítik, hogy Westék többször "bizniszeltek" az EA fejeseivel, szó esik egy konkrét Schappert által írt e-mailről, amelynek eredményeképpen Westék magánrepülővel utaztak el Riccitiello otthonába 2009. augusztus 28-án a Creative Artists Agency egyik ügynökével. Ezt a páros később el is ismerte, ám elmondásuk szerint akkor megmondták a vezérigazgatónak, hogy még két évig tart a szerződésük az Activisionnel. A srácokat a későbbiekben állítólag Harold Brown, az említett Activision-igazgató képviselte a CAA kérésére, akit egy másik e-mail szerint "nagyon érdekelt" dolog - Brown egyébként Riccitiello csoporttársa volt a jogi egyetemen.

Érdekesség, hogy állítólag West és Zampella nem csak az Activision részvényeseit, hanem nem egyszer az Infinity Ward alkalmazottait is megkárosította: 2009-ben például az Activision vezetősége azt kérte a srácoktól, hogy állítsanak össze egy listát, azoknak a fejlesztőknek a nevével, akiknek összesen több millió dollár járt volna a Call of Duty 4: Modern Warfare Wii-s verziójának elkészítéséért, ám erre Westék nem voltak hajlandók. Ezt akkor is eljátszották, mikor az alkalmazottaknak részvényeket és különféle opciókat ígértek, ám ez esetben ráadásul még maguknak is követelték ezeket.

Az Activision most 400 millió dollárt követel az Electronic Artstól kártérítésként, s bár elképzelhető, hogy a vádaknak van valóságalapja (a fent leírtakat dokumentumokkal is alátámasztották), azért a Brütal Legend kapcsán tudjuk, hogy a kiadó jól tud játszani, ha perről van szó.

21 komment - szólj hozzá!