Jóváhagyta a bíróság az EA elleni csoportos pert

Nehéz karácsonya lesz az Electronic Arts jogi osztályának: nem elég, hogy az Activision 400 millió dollárra perelte az óriáskiadót az Infinity Ward botrány miatt, most a bíróság a Madden NFL kapcsán beadott csoportos keresetet is jóváhagyta, a játékosok visszakövetelhetik a pénzüket.

A pert 2008 júniusában indította a Hagens Berman iroda azzal az állítással, hogy az Electronic Arts rákényszerítette a vásárlókat arra, hogy drágábban vásárolják meg a Madden NFL-játékokat, mint korábban. 2004-ben ugyanis az EA Sports mellett a Take-Two is gyártott amerikai focis játékokat, ami az EA számára tarthatatlan árversenyt eredményezett: a Take-Two mindössze 20 dollárért árulta a játékát, s ezzel az előző évhez képest durván meghatszorozta az eladásait, mire fel az EA is kénytelen volt árat csökkenteni, s így 50 dollár helyett 30-ért értékesíteni a Madden NFL 2005 egy-egy példányát.

Mindez a játékosoknak egyértelműen kedvezett, azonban az EA nem kívánta folytatni ezt a fajta háborút, s a következő évre bezsebelte az NFL, az AFL és az NCAA exkluzivitási jogait, így a következő évben már csak ő adott ki a hivatalos licencekkel amerikai focis programot, sőt mindennek tetejébe még a játék árát is megemelte 70 százalékkal, 50 dollárra. (Ma 60 dollárról indul egy-egy új rész ára.) 

A csoportos per ezt kifogásolta, amit végül a bíróság a napokban hagyott jóvá. Azok játékosok, akik megvették valamelyik 2005 óta megjelent Madden NFL-játékot, most a Hagens Berman honlapján csatlakozhatnak az ügyhöz, és követelhetnek kártérítést az EA-től. 

13 komment - szólj hozzá!