Megvan a nagy év végi szavazás győztese

Lezárult a Gamekapocs tavaly év végi szavazása, amelyben arról kérdeztünk Titeket, hogy melyek voltak a 2010-es év legjobb játékai. A kategóriák győzteseit már ismeritek, míg a legeslegjobb címre egy második forduló keretében voksolhattatok - a Gamekapocs olvasók szerint az év játéka nem más, mint a...

MASS EFFECT 2

Míg a legtöbb a cím között meglehetősen szoros eredmény alakult ki (nagyon kajáltátok az úgy Call of Duty-t, az Assassin's Creedet és a God of Wart is), a Bioware szerepjátéka közel 15 százalékkel több voksot kapott, mint a második forduló többi résztvevője. Mi abszolút fejet hajtunk a döntés előtt, a Gamekapocs stábja is imádja a címet. A Bioware-nek ezúton is gratulálunk, nektek pedig köszönjük a részvételt!

A szabályok egyszerűek voltak: kiválogattuk a tavalyi játékfelhozatal legjobb címeit (a mérlegelésben a kritikusok és a játékosok visszajelzései segítettek bennünket), összeállítottunk belőle egy listát, majd megadtuk Nektek a lehetőséget, hogy válasszátok ki közülük azokat, amelyek megérdemlik az Év Játéka megtisztelő címet. Lássuk a legjobbakat!

Az év legjobb akciójátéka

Első kategóriánk győztese az Assassin's Creed: Brotherhood lett. Nem is csodáljuk: bár a Brotherhood funkcionalitását tekintve csak kiegészíti a második rész történéseit, Ezio római kalandjai legalább annyi izgalmat és változatosságot hoztak, mint az előző játékok - az újdonságokról, így például a multiplayer módról már nem is beszélve.

 

 

A kategória második helyezettje a Red Dead Redemption, míg a harmadik a God of War III lett.

Az év legjobb FPS-e

Az év legjobb FPS-e a Call of Duty: Black Ops lett. Bár az Infinity Ward körüli botrányok kapcsán sokan temetni kezdték a szériát, a rajongók legnagyobb szerencséjére a Treyarch éppen most hozta leginkább a formáját: a Black Ops tökéletesen hozza az elvárt minőséget, látványos jelenetekből nincs hiány, és a történetmesélés is egyedülálló a széria történelmében.

 

 

A kategória második helyezettje a Battlefield: Bad Company 2, míg a harmadik a Halo: Reach lett.

Az év versenyjátéka

A legjobb versenyjáték címét a Need for Speed: Hot Pursuit érdemelte ki. Ezek szerint Nektek is bejött a fejlesztőváltás, s főleg, hogy a fejlesztőcsapat, akire váltottak, a Burnout-sorozatot is jegyző Criterion Games volt. A Hot Pursuit anno a Need for Speed egyik legjobb része volt, ezért féltünk picit a cím felelevenítésétől, ám szerencsére nem kellett csalódnunk.

 

 

A kategória második helyezettje a Gran Turismo 5, míg a harmadik az F1 2010 lett.

Az év sportjátéka

A sportjátékok közül a FIFA 11 volt a legjobb tavaly. Az EA Sports munkájára ezúttal tényleg nem panaszkodhatunk: a konzolos verziókat még tovább finomították, játszhatunk 22 fős meccseket, lehetünk kapusok, és alighanem az is sokat nyomott a latba, hogy a PC-s játék végre megkapta a next-gen motort.

 

 

A kategória második helyezettje a Pro Evolution Soccer 2011, míg a harmadik az NBA 2K11 lett.

Az év stratégiai játéka

Hosszas várakozás után megjelent, s Ti azonnal beszavaztátok a legjobbak közé: igen, a stratégiák kategóriáját a Starcraft II: Wings of Liberty vitte el. Bár a nyáron érkezett játék csak a folytatás első felvonása, tartalomban így is tökéletesen megállja a helyét, hangulatra pedig tényleg nehéz hozzáfoghatót találni.

 

 

A kategória második helyezettje a konzolos The Sims 3, míg a harmadik a R.U.S.E. lett.

Az év szerepjátéka

Az év szerepjátéka a Mass Effect 2 lett, a Bioware zseniális címének még zseniálisabb folytatása mondhatni a legnagyobbat tarolta a mezőnyben, ami azt jelenti: számotokra szinte egyértelmű volt, hogy ez a játék díjat érdemel. Szerencsére a történet nem ért véget: januárban jön a PS3-as verzió, az év végén pedig a harmadik rész - te jó ég, mi vár még ránk?

 

 

A kategória második helyezettje a Fable III, míg a harmadik a Fallout: New Vegas lett.

Az év MMO-ja

Az év MMO-ja kategóriájának nyertesét nem nehéz megtippelni: a World of Warcraft: Catacylsm lett a műfaj legjobbja, ami azt illeti, teljesen megérdemelten. A Blizzard merész dolgot vállalt be, mikor úgy döntött, hogy szó szerint felperzseli a játék évek óta ismert világát, hogy az decemberben teljesen átalakulva, két új fajjal és temérdek újdonsággal térhessen vissza.

 

 

A kategória második helyezettje a Need for Speed World, míg a harmadik a LEGO Universe lett.

Az év zenés játéka

Bár idén rendkívül átalakult a kategória (gondoljunk csak például az újgenerációs táncjátékok bemutatkozására), úgy látszik, Ti még nem tudtok elszakadni az alfától, ami egyáltalán nem baj: a Guitar Hero: Warriors of Rock nem ígért vad újdonságokat, ehelyett az igazi rock & roll fílinget próbálta meg visszacsempészni a ritmusjátékok világába. Az eredmény? Brutális soundtrack és olyan történet, mintha valamelyik metállemez borítója elevenedne meg.

 

 

A kategória második helyezettje a DJ Hero 2, míg a harmadik a Rock Band 3 lett.

Az év legjobb adaptációja

Úgy döntöttünk, idén nem hígítjuk a felhozatalt az adaptációkkal felhozatalával, és milyen jól tettük! A Star Wars: The Force Unleashed II talán csalódás volt az első rész után, ebben a mezőnyben viszont megállja a helyét. A játékosokat döbbenetes jelenetek várták, és itt-ott technikai értelemben is fejlődött a játék.

 

 

A kategória második helyezettje az Aliens vs. Predator, míg a harmadik a James Bond 007: Blood Stone lett.

Az év legjobb letölthető játéka

A letölthető játékok nagyobb népszerűségnek örvendenek, mint valaha, ami nem véletlen, ha olyan zseniális játékokat kapunk, mint a Worms 2: Armageddon, illetve a Worms: Reloaded. Bár két külön címről és megjelenésről van szó, mi mégis együtt indítottuk a versenyzőket, elvégre gyakorlatilag ugyanazon játék két verzióját kaptuk meg. Az igazi Worms-hangulat és játékmenet visszatért, és jobb formában van, mint valaha!

 

 

A kategória második helyezettje a Lara Croft and the Guardian of Light, míg a harmadik a LIMBO lett.

Az év kiegészítője

Bár többen tiltakoztak ellene, hogy itt indulhasson, de attól még tény: bármennyire is, fergetegesen sikerült a World of Warcraft: Cataclysm, lényegében mégiscsak egy kiegészítő - a divattal (ami egyébként néhány fejlesztőnek igazi mentőöv) ellentétben mégcsak nem is futtatható önmagában. A Cataclysm ezzel már díjat tudhat magáénak, nem is alaptalanul.

 

 

A kategória második helyezettje a Dragon Age: Origins - Awakening, míg a harmadik az ArmA II: Operation Arrowhead lett.

Az év DLC-je

Ahogy korábban a GTA IV, úgy a Rockstar új vadnyugati játéka is meglehetősen komoly DLC-ket kapott: a szavazataitok alapján mindegyik közül a Red Dead Redemption: Undead Nightmare volt a legjobb. Lássuk be: egy western játékhoz nem éppen olyan kiegészítőt vártunk, amelyben a játék világát ellepik a zombik, s minden kifordul magából, de talán pont ezért volt olyan jó ez a DLC!

 

 

A kategória második helyezettje a Mass Effect 2: Lair of the Shadow Broker, míg a harmadik a Battlefield: Bad Company 2 - Vietnam lett.

Az év legjobb PC-játéka

Bár nagy volt a verseny - és mily véletlen, pont a Blizzard-játékok között -, a legjobb PC-s játék címét végül a Starcraft II: Wings of Liberty vitte el, ezzel az év másik Blizzard-címe is duplázhatott. Úgy látszik, kifizetődő, ha egy fejlesztőcég görcsösen ragaszkodik egy platformhoz, hiszen ezt a játékosok is meghálálják majd.

 

 

A kategória második helyezettje a World of Warcraft: Cataclysm, míg a harmadik a S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat lett.

Az év legjobb PS3-játéka

A PS3-exkluzívok mezőnye erős volt tavaly, a számotokra viszont mégis egyértelmű volt a döntés: a God of War III lett a platform legjobbja. Jóllehet Kratos kalandjai véget értek, a fejlesztők megígérték, hogy a God of War-sorozat még vissza fog térni. Remélhetőleg nem a harmadik rész volt az egyetlen PS3-as epizód.

 

 

A kategória második helyezettje a Gran Turismo 5, míg a harmadik a Heavy Rain lett.

Az év legjobb Xbox 360-játéka

Ebben a kategóriában óriási volt a verseny, a győztes alig pár tíz szavazattal tudott győzni (ami több ezer résztvevőnél viszonylag szoros küzdelemnek tekinthető), de végül is ő lett a legjobb: az év Xbox 360-exkluzív címe az Alan Wake. A játékra régóta vártunk, sajnos üzletileg nem is szerepelt túl jól, azonban ez mit sem von le a zsenialitásából. Imádjuk.

 

 

A kategória második helyezettje a Halo: Reach, míg a harmadik a Fable III lett.

Az év legjobb Wii-játéka

Az év legjobb játéka nem meglepő módon a Super Mario Galaxy 2 lett. A játék tökéletesen megállná a helyét bármelyik multiplatform cím mellett, s látványra sem csúnya, noha a Nintendo még mindig nem technikai úton akarja lekenyerezni a játékosokat: ők a vegytiszta játékélményt ígérik, és azt maradéktalanul be is tartják.

 

 

A kategória második helyezettje a GoldenEye 007, míg a harmadik a Donkey Kong Country Returns lesz.

Az év legjobb kézikonzolos játéka

Ha úgy vesszük, a God of War is duplázott, igaz, két külön címmel: a legjobb kézikonzolos játék a God of War: Ghost of Sparta lett. A játék még mindig a PSP egyik legszebb címe, emellett játékélményben és történetben is hozza az elvárt színvonalat.

 

 

A kategória második helyezettje a Metal Gear Solid: Peace Walker, míg a harmadik a Mario vs. Donkey Kong: Mini-Land Mayhem lett.

Az év legjobb multiplatform játéka

Talán ez volt az egyik legnehezebb kategória, hiszen ide fért el a legtöbb nagyágyú, de mondhatjuk, jól vizsgáztatok, csupa olyan cím került az élbolyba, akik egyébként is győztek már valahol. A legjobb a Call of Duty: Black Ops lett, de ezen nem is lepődtünk meg: a Treyarch FPS-e minden lehetséges rekordot beállított az iparban, miért pont a GK szavazásán ne győzhetne?

 

 

A kategória második helyezettje az Assassin's Creed: Brotherhood, míg a harmadik a Mass Effect 2 lett.

Az év platformja

Az utolsó, s egyben talán a legérdekesebb kategória következik, ebből ugyanis az is kiderül, milyen arányban képviselik az egyes platformokat a GK olvasói - józan paraszti ésszel gondolkodva ugyanis eldönthető: a legtöbben nyilván odavoksolnak, amelyik platformon ők játszanak. Nálunk minden mozgásérzékelős kütyü dacára  a PC aratott, ami tulajdonképpen várható volt, hiszen itthon még mindig több a számítógépes játékos. A kategória második helyezettje az Xbox 360, míg a harmadik a PlayStation 3 lett.

199 komment - szólj hozzá!