Gonoszak a közösségi játékok

  • Írta: InGen
  • 2011. február 16.
  • Érdekesség
Link másolása
Legalábbis a Braid atyja nem tartja túl sokra a Facebookon futó közösségi játékok körüli őrületet, sőt, úgy gondolja, hogy egyenesen gonosz és káros dolgok ezek. Ha pedig valaki, akkor az egyik legaddiktívabb indie játék készítője biztosan tudja, hogy miről beszél, de legalábbis van benne valami.

Sokan állunk abszolút értetetlenül a Facebookon hódító FarmVille-szerű játékok hatalmas sikere előtt. Jonathan Blow, a Braid készítője azonban velünk ellentétben még ért is egy kicsit a játéktervezéshez, így ő pontosan tudja mitől döglik a légy, és ennek megfelelően különös utálatot mutat a közösségi játékok iránt.


A legfontosabb problémája, hogy ezek a játékok a barátlistádon élősködnek, a barátaidat használják fel "erőforrásként" ahhoz, hogy előre tudj lépni a játékban. Ez pedig Blow szerint pont ellentétes a közösség és a barátság fogalmával: "Nincs más szó rá, mint az, hogy gonosz. Persze vitatkozhatunk erről, de a 'gonosz' általános megfogalmazása a mai világban, ahol nincsenek már rosszfiúk egy erődben a hegy tetején, az az önzőség és mások kihasználása a saját javadra."

Persze erre a hétköznapi ember sosem fog rájönni, ezt Blow is belátja, mert az okos játéktervezők nagyon ügyesen rejtik véka alá a tényt, hogy a játék a barátaidat használja erőforrásnak. Szóval ne felejtsétek el, amikor egy újabb traktort kértek Facebookon a farmoláshoz, akkor nem csak idegesítőek vagytok, hanem még gonoszak is!

25.
25.
Irasalgor
Amúgy igaz, ha nincs sok barátod és nem vagy multijátékos, szart sem érhetsz el vele...pl ott van a Happy Acvariumba, hogy 6 barátodnak kell kattintanod, nekem sose jön össze mert a barátaim 3/4-e nem játszik, vagy nem kattint :D
23.
23.
A Droid
Sziasztok!
Rendszeresen olvasom a GK-t, de eddig sosem kommenteltem.. Nagyon nem is fogok, de ez a sok fikázás szerintem nevetséges.. :D
Ugye a fészbuk játékokat zrikáljuk, mert nem igázunk le senkit, csak kapálunk, kaszálunk, meg nem tudom, még mit lehet ott csinálni... De, mitől rosszabbak, értelmetlenebbek ezek, mint pl a WOW!? Ott is az van csak, hogy egy hatalmas tehén-emberrel 8-10 órákat csépelitek az ellenfelet, aztán örültök hogy mit dob... :)
Vagy a HC játékosok.. Leültök Gears of War elé, és anélkül, hogy felállnátok, végigviszitek mindhárom szinten egyhuzamban..
Na, ez is mennyivel értelmesebb időtöltés? :)
Én személy szerint, egyik csoportba sem tartozom, a Boxom egy héten max 4-5 órát üzemel, pedig csípem a játékokat, csak hosszú távon nem köt le..
Ezzel a kommentel nem volt célom megbántani senkit! Mindenkinek szíve joga, hogy mivel b@$$%a el a szabadidejét, csak arra akartam rámutatni, hogy ez is ugyanaz a szórakozási forma, amit ti csináltok, csak a stílus más! :)
Volt ez a "kinek a pap..." szöveg, ha így közelítené meg mindenki, semmi gond nem lenne. De sokkal egyszerűbb egymást osztani, mint elfogadni, hogy valaki mással szórakozik mint "Te"...
Szép napot srácok! :)
20.
20.
N360
Gonosz az élet is,nem?
Nem kötelező játszani velük,nem kötelező függőnek lenni... Barátokat is találhattok ezeken az oldalakon.
Van egy másfajta függőség, ami nem káros: Hardcore GK-snak lenni jóóó!:)
#15..kinek meg a paplan!:)
17.
17.
Yami
Bent a cégnél egyik kollégám írt egy botot magának FarmVille-hez mert elmondása szerint az ismerősei között nem ő volt a legnagyobb paraszt.
16.
16.
kekvillam
#1: mit várunk egy ingyen gagyi közöség játékotol?
15.
15.
Ryukian
Hát... Én el sem kezdtem játszani. Elég volt az, amíg bátyámat kellett helyettesítenem. De olyan unalmas, fölösleges, értelmetlen időtöltést én még nem tapasztaltam. Nem mondom, sokat vagyok fészbúkon én is, de magasról tojok a sok idióta játékra. Még alkalmazásokat is csak nagyon ritkán használok.... Namindegy, kinek a pap, kinek a papné, kinek meg a lányuk:D
14.
14.
simi
#13: engem még egyszer ki is raboltak, és összevertek
13.
13.
exonic
Én mindig is tudtam hogy gonoszak..... ;) :D
12.
12.
Mortis
Van benne egy kevés igazság, de drasztikus a fogalmazása...
11.
11.
Scoo
De ne legyetek már ilyen negatívak! Egyértelmű, hogy nem hardcore gamereknek készülnek ezek a játékok. Ezen az alapon a HC-sekre meg mondhatják azt, hogy kis köcsög hájas kockafejű taknyok. Egy tini csaj hamarabb fog facebookon játszani, mint hogy leüljön Dead Spacezni. A Sims sorozat is ezért sikeres. Más réteget szólít meg, más eszközökkel. Olyanokat akik egyébként nem játszanak, nincs bennük vér, erőszak, stb. Az egy dolgog, hogy a készítők kihasználják a játékosokat, de ne az legyen már a buzi aki játszik!
8.
8.
Apostol360
#1: ott a pont bár én ink elme roggyantnak mondanám....
7.
7.
Scoo
#6: Kikérem magamnak! Egész nap a munkahelyén a monitor előtt ülő embereknek találták ki ezeket. Nekik tökéletes. Illetve a háziasszonyoknak akik nem dolgoznak "csak" otthon.
6.
6.
bledzer
egéssz nap otthon üllő életeunt, szórakozást nem ismerő emberknek vannak ezek a játéok.
5.
5.
PankiManki
sztem tök szar a farmville..nemtom mér ekkora sláger
4.
4.
Scoo
Őszintén mondva egyébként sajnos tényleg nagyon arra építenek, hogy mennyi haverod van és mennyi játszik közülük. A CityVille-el játszom, de gyakorlatilag már a legelején megakad az ember, ha nincs egy rakás ismerőse aki szintén játszik. Ezt csak úgy lehet kivédeni ha ismeretleneket vesz fel az ember. Ezért van nekem két facebook címem. Egy privát és egy Scoo-ként. Egyébként nem akar valaki a szomszédom lenni? Scoo Sama a facebook nevem :)))
3.
3.
Antihero
Én pont ezért hagytam abba őket. pár hónapig játszottam velük, de egy idő után rájöttem, hogy nem freeware játék, hanem inkább egy fizetős mmo, ahol a külföldi meg a pénzes csávó tud haladni, meg akinek függők a haverjai. El is ment tőle a kedvem, mert ez TÉNYLEGértelmetlen:D
2.
2.
Scoo
Én tovább mennék ennél! Nemhogy gonosz, hanem egyenesen az Ördögtől valók ezek a játékok! Ha véletlenül rákattintok egyre gyorsan le is öntöm a monitorom egy kis szenteltvízzel. Mivel ilyenkor rendesen füstöl, bizonyítottnak látom, hogy ez bizony ördögi.
1.
1.
Slik
az a gonosz akinek egyáltalán eszébe jut ilyen mocskos szarokkal játszani...
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...