25 éves a The Legend of Zelda

Rövid időn belül újabb Nintendo-cím töltötte be a huszonötödik születésnapját: a The Legend of Zelda első része éppen huszonöt esztendővel ezelőtt mutatkozott be Japánban, azóta pedig a sorozat töretlen népszerűségnek örvend világszerte. Jelenleg két új Zelda-játék készül.

A Super Mario Bros. után a The Legend of Zelda is betöltötte a huszonötödik születésnapját: az első rész éppen huszonöt éve, 1986. február 21-én jelent meg Japánban, Famicomra, majd ezt egy évvel később követte az amerikai és az európai NES-változat premierje.

A sorozat azóta töretlen népszerűségnek örvend, Shigeru Miyamoto és Takashi Tezuka Linkje a köpcös vízvezetékszerelőhöz hasonlóan halhatatlan hőssé vált. 2010 áprilisáig mintegy 59 millió darabot adtak el az egyes Zelda-játékokból, a legutóbbi rész, a Spirit Tracks 2009-ben jelent meg kizárólag Nintendo DS-re. A sorozat legnépszerűbb tagja az 1997-es Ocarina of Time, ezt a márciusban bemutatkozó 3DS-re is átültetik a készítők, továbbá idén várhatóan még egy Zelda meg fog jelenni: a Skyward Sword Wii-re érkezik.

A teljes sorozat eddig 17 játékot számlál, de a játékbeli karakterek több másik címben, így a Super Smash Bros.-ban és a Soul Caliburban is képviseltették magukat. A The Legend of Zelda az egyetlen cím, amelynek több része is maximális pontot kapott a japán Famitsu magazintól.

11 komment - szólj hozzá!