A játékipart is megrengette a japán földrengés

A pénteki Japánban történt földrengés és szökőár a játékipart is menetrend-változtatásokra, illetve jótékonysági akciókra sarkallta: a szigetországban több online játékszolgáltatás leállt, bizonyos megjelenések csúszni fognak, és a játékbemutató rendezvényeket is később fogják megtartani.

Miután a katasztrófa az áramellátásnak is bekavart, a japán kormányzat az energiával való spórolásra kért mindenkit, ezért a Square Enix és a Konami is bejelentette, hogy bizonyos időre leállítja online játékainak szervereit. A Final Fantasy XI és a Final Fantasy XIV tegnap óta nem játszhatók, és nem működik a Play Online szolgáltatás sem, míg a Metal Gear Online szerverei szombat óta állnak. A Square Enix egy hetesre tervezi a szünetet, a Konami még nem árulta el, hogy mikorra várható az újraindulás.

Az országban több játékbemutató rendezvény is elhalasztásra került, nem tartják meg a Yakuza új része, a BlazBlue Continuum Shift II és a Dead or Alive Dimensions kapcsán szervezett bulikat, és elmarad a Monster Hunter Festa is. Csúszik a Motorstorm: Apocalypse eredetileg csütörtökre tervezett megjelenése is, részben azért, mert a játék éppen egy katasztrófa sújtotta nagyvárosban játszódik - érdekesség, hogy a Sony Új-Zélandon is hasonló okokból volt kénytelen elhalasztani a premiert. Bezárnak a PlayStation információs központok is egy időre, de a PlayStation Network továbbra is működni fog, igaz, a Sony felhívja a japán játékosok figyelmét, hogy a kapcsolat akadozhat, s a hozzáférés sem lesz zökkenőmentes.

A katasztrófa miatt már több külföldi csapat is gyűjtésbe kezdett. A FarmVille-ről és a CityVille-ről ismert Zynga a Save the Childrennel szövetkezve minden pénzt, amit mikrotranzakciók útján szerez, a földrengés áldozatainak ajánl fel. A Sports Interactive péntek óta egy teljes héten át a Football Manager Handheld 2011 iOS-verziójának eladásaiból származó bevételével segít a károsultaknak.

31 komment - szólj hozzá!