Tarol a Red Dead Redemption, késik a Spec Ops

A Take-Two kiadta a 2011-es pénzügyi évéről szóló helyzetjelentését, amiből kiderül: a kiadó végre nyereséges lett, a Red Dead Redemption még mindig tarol, és várhatóan az L.A. Noire is sikeres lesz. Elemzők szerint a Take-Two most érte el azt az egyensúlyt, hogy fel lehessen vásárolni.

A Take-Two a tavaly áprilisban kezdődött és idén márciusban befejeződött 2011-es pénzügyi évben újra nyereséget termelt, ráadásul mindezt úgy, hogy nem is volt GTA megjelenés a közelmúltban. A kiadó 1,14 milliárd dollár bevételt termelt, ami 49 százalékos növekedést jelent éves szinten, továbbá idén már 53,8 millió dolláros profitot termelt, ami a tavalyi 108,1 millió dolláros veszteség után szép előrelépés.

Köszi, Rockstar Games!

Más kérdés, hogy hiába nem volt GTA, a számokat még mindig a Rockstar húzta fel leginkább a Red Dead Redemption révén. A játékból eddig világszerte 8,5 millió példány kelt el, és állítólag szépen szerepelt a Grand Theft Auto IV: Complete Edition és a Red Dead Redemption: Undead Nightmare is. Ezek után egyáltalán nincs mit csodálni azon, ha a kiadó meghosszabbította a Rockstar kreatív csapatával - Sam és Dan Houserrel, illetve Leslie Benziesszel - a szerződését.

Az NBA Elite 11 lelövése után kiemelkedően szerepelt az NBA 2K11 is - a játékból eddig több mint 5 millió példányt adtak el -, és szépen teljesített a Top Spin 4, a Major League Baseball 2K11, a Civilization V és a Borderlands is.

A jövő is a Rockstaré

A Take-Two a 2012-es üzleti évre 1-1,1 milliárd dolláros bevételt vár, és egyelőre nagyon úgy tűnik, hogy a jövőben is sokat köszönhet majd a Rockstarnak. A kiadó szerint az L.A. Noire már most nagyon sikeresnek tűnik, ez mind a rajongók, mind a média visszajelzésein érződik, és ahogy arra korábban is utaltak néhányszor: nem kizárt, hogy a játékból sorozat lesz a jövőben.

Ráadásul minden hercehurca és kínos csend ellenére a kiadó azt is megerősítette: a Max Payne 3 és az Agent még mindig készül a Rockstarnál. Utóbbi PS3-exkluzív cím, még 2007-ben jelentették be, 2009-ben beszéltek róla bővebben először, de eddig még semmit nem mutattak belőle. A játék a hidegháború idején játszódik, és állítólag a Rockstar "Szupercsapata" dolgozik rajta. A Max Payne 3 esete kevésbé érdekes: a játékról éppen most kezdtek el szállingózni az új infók és screenshotok, amelyekből egyébként világosan látszik, hogy a projektet átalakították néhányszor az elmúlt hónapokban.

A jövőben megjelenő címek kapcsán a Take-Two még annyi érdemleges információt említett meg, hogy a Spec Ops: The Line című játék késni fog: a Yager taktikai lövöldéje csak a 2013-as pénzügyi év első felében, azaz jövő április és szeptember között fog boltokba kerülni.

Most lenne jó megvenni a Take-Two-t

Érdekes, hogy a helyzetjelentés kapcsán elemzők azt is felvetették: most kellene megvenni a Take-Two-t. Mint ismeretes, anno az EA bepróbálkozott a kiadónál, de akkor nem jött össze neki a biznisz. Szakértők szerint most azért lenne más a helyzet, mert a kiadó vállalati értéke - kvázi: ára - nem olyan ingatag, mint eddig: korábban csak a GTA megjelenések után értékelődött fel a cég, azonban most, hogy a Red Dead és az L.A. Noire is beállt a sorba, az ár viszonylag stabil maradhat.

A Take-Two egyébként szerződést kötött a ZelnickMediával, a gyakorlatban ez annyit jelent, hogy továbbra is Strauss Zelnick marad a kiadó vezérigazgatója.

19 komment - szólj hozzá!