Egyelőre bukás a 3DS, máris csökkentik az árát

Nem telt el fél év, máris csökkenteni kell a Nintendo 3DS árát. A kiotói konzolgyártó első negyedéves helyzetjelentése alapján a konzol kudarcnak számít, azt a Nintendo is elismeri, hogy nem igazán volt slágercímük az elmúlt negyedévben. A vállalat vesztességgel zárt.

Megérkezett a Nintendo első pénzügyi negyedévére, azaz az április és június közötti időszakra vonatkozó helyzetjelentése: a konzolgyártó minden masinájából kevesebbet vásároltak, mint korábban, a 3DS pedig egyelőre teljes buktának tűnik.

A Nintendo árbevétele a tavalyi hasonló időszak 189 milliárd jene után 94 milliárd jenre zuhant, vesztesége pedig 25,2 milliárd jenről 25,5 milliárd jenre duzzadt. A negyedévben a Wii eladásai 1,56 millióra estek vissza a tavalyi 3,04 millió után, Wii-játékokból pedig 13,44 millió darabot vittek haza a játékosok. A Nintendo DS-re már 1,44 millióan voltak kíváncsiak a tavalyi 3,15 millió helyett, a kézikonzol játékaiból 12,44 millió példány kelt el.

Leginkább a 3DS szerepelt le, miután az elmúlt három hónapban mindössze 710 ezer darabot adtak el belőle, ezzel eddig összesen 4,53 millió masina talált gazdára világszerte. A Nintendo is elismerte, hogy a játékfelhozatal nem volt a legjobb, az új Zelda-játékon kívül más sikercímük nem is nagyon jelent meg. A gyenge eredmények láttán és a gyorsabb növekedés reményében a Nintendo árcsökkentés mellett döntött, ami Japánban augusztus 11-én lép életbe, ott 25 ezer jen helyett már 15 ezerért is meg lehet majd vásárolni a konzolt.

A Eurogamer értesülései szerint Európában augusztus 12-től várható árcsökkentés, és bár a pontos összeget az üzletek fogják meghatározni, a Nintendo szerint durván a harmadával fognak esni az árak. A hirtelen árcsökkentés miatt a Nintendo úgynevezett Ambassador Programme-ot indít, aminek lényege, hogy aki eredeti áron vásárolta meg a 3DS-t, egy regisztráció után tíz NES-játékot, illetve tíz GameBoy-, illetve GameBoy Advance-címet tölthet le majd az eShopból ingyen. A hűségprogram kapcsán a Nintendo elismerte, hogy még sosem csökkentettek ilyen gyorsan, ilyen mértékben egy gépük árán sem, és nem kizárt, hogy néhányak bizalma megingott a vállalatban.

A Nintendo egyébként az eredmények után az egész éves előrejelzésében 110 milliárdról 20 milliárdra csökkentette a várható nyereség mértékét, emellett leszögezte, hogy a Wii U megjelenése továbbra is jövőre várható. A 3DS-játékok közül a Super Mario 3D Land (ez volt korábban a Super Mario 3DS) novemberben, a Mario Kart 7 (Mario Kart 3DS) decemberben, a Kid Icarus pedig a karácsonyi szezonban kerül boltokba.

32 komment - szólj hozzá!