Jogi vita a Minecraft fejlesztői és a Bethesda között

Jogi vitába keveredett a Minecraftet jegyző Mojang a Bethesdával, erről maga Notch, a Minecraft kitalálója és a stúdió feje beszélt. A Bethesdának az nem tetszik, hogy a csapat következő projektje a Scrolls nevet viseli, mert az szerinte összetéveszthető az ő The Elder Scrolls sorozatával.

Bár a Mojang most örülhetne, mert a Minecraft rajongói táborához nemrég csatlakozott a hárommilliomodik játékos, Markus "Notch" Persson szerint egy másik, jóval kellemetlenebb üggyel is foglalkozniuk kell.

Mint ismeretes, a stúdió következő projektje Scrolls névre hallgat, ám a játékot a Bethesda kipécézte magának: a vállalat jogászai szerint ez a cím sérti a védjegyeit és megtévesztő, mert a felhasználók összekeverhetik a saját szerepjáték-sorozatával, a The Elder Scrollsszal. Az ügy körülbelül fél évvel ezelőtt kezdődött, s bár Notch megjegyezte, hogy a Scrolls szó valóban benne van az RPG-k címében, az indíték furcsa: a Bethesda sosem a "tekercsekre" építette a sorozata marketingjét, ráadásul Notch szerint az is "ijesztő", hogy a Bethesda azt hiszi, a védjegyében szereplő szavak egyenként is az ő tulajdonát képezik.

Notch leszögezte: a Scrolls semmilyen úton nem utal a szerepjátékokra, s bár úgy tudni, az úriember megkereste a Bethesdát egy javaslattal, mely szerint a Scrolls elé nem tesznek majd semmilyen szót, és a kiegészítők, folytatások is csak alcímeket kapnak majd, a vállalat erre nem reagált.

Az ügy éppen a napokban vett érdekes fordulatot, Notch egy svéd ügyvédi irodától tizenötoldalas levelet kapott, amelyben azt kérik a Mojangtól, hogy ne használja a Scrolls kifejezést többé, különben per lesz az ügyből - a Bethesda harcra készen áll, a perköltségeket már befizette, most ezt kérik a Mojangtól is.

37 komment - szólj hozzá!