Jogi vita a Minecraft fejlesztői és a Bethesda között

  • Írta: fojesz
  • 2011. augusztus 6.
  • Érdekesség
Link másolása
Jogi vitába keveredett a Minecraftet jegyző Mojang a Bethesdával, erről maga Notch, a Minecraft kitalálója és a stúdió feje beszélt. A Bethesdának az nem tetszik, hogy a csapat következő projektje a Scrolls nevet viseli, mert az szerinte összetéveszthető az ő The Elder Scrolls sorozatával.

Bár a Mojang most örülhetne, mert a Minecraft rajongói táborához nemrég csatlakozott a hárommilliomodik játékos, Markus "Notch" Persson szerint egy másik, jóval kellemetlenebb üggyel is foglalkozniuk kell.

Mint ismeretes, a stúdió következő projektje Scrolls névre hallgat, ám a játékot a Bethesda kipécézte magának: a vállalat jogászai szerint ez a cím sérti a védjegyeit és megtévesztő, mert a felhasználók összekeverhetik a saját szerepjáték-sorozatával, a The Elder Scrollsszal. Az ügy körülbelül fél évvel ezelőtt kezdődött, s bár Notch megjegyezte, hogy a Scrolls szó valóban benne van az RPG-k címében, az indíték furcsa: a Bethesda sosem a "tekercsekre" építette a sorozata marketingjét, ráadásul Notch szerint az is "ijesztő", hogy a Bethesda azt hiszi, a védjegyében szereplő szavak egyenként is az ő tulajdonát képezik.

Notch leszögezte: a Scrolls semmilyen úton nem utal a szerepjátékokra, s bár úgy tudni, az úriember megkereste a Bethesdát egy javaslattal, mely szerint a Scrolls elé nem tesznek majd semmilyen szót, és a kiegészítők, folytatások is csak alcímeket kapnak majd, a vállalat erre nem reagált.

Az ügy éppen a napokban vett érdekes fordulatot, Notch egy svéd ügyvédi irodától tizenötoldalas levelet kapott, amelyben azt kérik a Mojangtól, hogy ne használja a Scrolls kifejezést többé, különben per lesz az ügyből - a Bethesda harcra készen áll, a perköltségeket már befizette, most ezt kérik a Mojangtól is.

37.
37.
(cinic_on:) Eléggé vissza eset a "The Elder Scrolls 5" felé vetett bizalmam az által, hogy a Bethesda szerint össze lehet téveszteni a Minecraft tesójával. Ezek szerint bár nagyon jó közösség építő jelleggel rendelkezik a Skájrím, mégis csak egy kalap szar az egész ! :)
36.
36.
Alienji
Nem normális a Bethesda! Ez egy angol szó, mit lehet ezen vitázni?
35.
35.
Joc1
Ez mér azért is poén, mert a scrolls szót pont nem használja benne senki :) Mindenki vagy azt mondja, hogy skyrim vagy oblivion esetleg tes. Én meg hány emberrel találkoztam, akitől megkérdeztem, hogy tetszik- e az oblivion? Erre azt mondta, hogy oblivion 1-2-3-t nem ismeri és csak az oblivion 4-el játszott :D Ez nekem olyan mintha a dobhártyámba karcolnának egy rozsdás szöggel, de ez van sajnos...
34.
34.
Griffin
Én nem vagyok sem Fallout, sem TES fan, a két sorozatból egyik részt sem toltam végig, párszor oblivionoztam havernál és kb 2 órát fallout 3-maztam, ennyi és nem több. Ezért a Bethesdáról eddig nem volt véleményem, a játékaival nem volt bajom, nekem nem jöttek be, de ettől még lehetnek jók. Most azonban már tudom, hogy a Bethesda egy igencsak pénzéhes cég. Ez azért gusztustalan, omg aki nagy gamer az úgysem keveri össze ezeket a játékokat, ahogy már említettem én komolyan még sosem kezdtem bele egy TES-be sem, mégis tudom hogy miről van szó. És még ha valaki nem is akarja kimondani a teljes nevét a játéknak, ki fogja azt mondani havernak hogy "megyek Scrollsozni"? Mindenki csak Skyrim-ként emlegeti majd.Akinek meg ez lesz az első megvásárolt játéka, az sem keveri őket össze, én ugyanis nem hallottam még olyanról, aki a játék megvásárlása előtt ne nézett volna meg legalább egy trailert/gameplay-t/cikket/screenshotot a játékról. Erre nem foghatja a Bethesda a dolgot, főleg hogy ez a játék 5-ödik része. Azért az első rész megjelenése óta eltelt 10 év biztos, ha nem több, ez a Scrolls meg még meg sem jelent, azért előbbinek a neve csak ismerősen hangzik sokak számára majd. Zárásként meg csak annyit, hogy a mindenki által a legkapzsibbnak ismert Activision, élén a Föld legpénzéhesebb emberével, Kotickkal (nem személyes vélemény, de 1000000 emberből 999999 így gondolja), tudtommal nem perelte be sem az Ubisoftot, sem a Techlandet a Call of Juarezért, ami persze hülyeség is lett volna, de ha ők nem tették meg, akkor az Bethesda miért?
33.
33.
golgotha
Ez azért már pofátlanság, szeretem a minecraftot ötletes és jól el lehet szórakozni a multival, singelel. Kis feltörekvő cég most mit kell köcsögnek lenni. Én a Mojang pártján állok, s ha a bethesda köcsög mód megnyeri ezt a gusztustalan pert akkor lemondom a skyrim megvásárlását és le fogom warezolni még azért is!
31.
31.
Mortis
Kedvelem a Bethesda-t, de megis csak egy penzehes multi. S most kimutattak a foguk feherjet. Kar. :(
27.
27.
Netsu
#26: Hát már nem azért, de baromi nehéz ám a szimpla Scrolls nevet a The Elder Scrolls+alcímmel összekeverni.. Pláne, hogy az a nem valami jártas ember is tudni fogja, hogy milyen az TES, és ha megnéz egy képet arról a Scrollsról (merthát ugye ilyenek alapból járnak mindenhol a játékhoz.) akkor csak le fog neki esni, hogy köze sincsen ahhoz amit keres.. De aki meg mindenféle tájékozódás nélkül vásárol össze-vissza, az meg is érdemli, hogy pórul járjon.

Volt egy gyerek, aki Windows 7 Home Editiont vett, és szidta az egész Win7et, hogy mekkora szar. Holott ha utánajárt volna, hogy az a Home Edition mit is tud, akkor világosan kiderült volna, hogy neki nem az kell.

Ez van, nyitott szemmel kell járni ebben a rohadt világban...
25.
25.
randall13
#22: Olvasd még át kérlek párszor a kommentem amíg rá nem jössz, mit miért írtam és mi a mondanivalóm. Még a végén te fogod megcáfolni, hogy jogtalanul hülyéztem.
22.
22.
krisztian66666
#21 Azért téged én még soha nem hülyéztelek le, ezért neked se kéne...a dead risinget és a dead spacet azért hasonlítottam össze a house of the dead-el,mert mind a háromban benne van a "dead" szó. Ha lennél szíves NÉHA, de csak NÉHA végig olvasni egy hozzászólást és azután írni,azt NAGYON megköszönném.
21.
21.
randall13
Egy hozzá nem értőt simán meg tudna téveszteni egy ilyen név. Hülyék vagytok, mert a dead rising-ot meg a deadspacet hasonlítgatjátok, holott tökre nem erről van szó. Tegyük fel van két termék: Lakatos Playstation és Lakatos Nintendo. Na most kijönnek egy olyan címmel, aminek a neve szimplán Lakatos. Igenis össze lehet téveszteni őket, mert ha megemlíti nekem valaki azt hogy Lakatos, akkor bizony nem fogom tudni hogy melyikről van szó a 3 közül. Bizonyára rohadt nehéz ennek a Mojangnak egy új nevet kitalálni a hatalmas kreativitásukkal.
20.
20.
Split
Nem is azok számára összekeverhető a két védjegy, akik jártasak a játékok világában... A Bethesda gondolom a reklámok oda-vissza hatásáról, valamint a nem-gamer közösségek félrevezethetősége ellen próbál így harcolni.
Mondjuk kissé érdekes a cég hozzáállása (mármint a Bethesdáé), ha tényleg ennyire ellenséges, de ki tudja, hogy melyik cikkíró melyik tolla, merrefelé kanyarodik, nem igaz? :)
19.
19.
biohazard rex
nagy a pofája a bethesdának mert a "kis" Notch-ékat perli bezzeg a nála jóval "nagyobb" cégeket pl. EA. őket nem perli, ez most nagyon gusztustalan a bethesdátol...
18.
18.
krisztian66666
#17 Azt kihagytam, hogy jelenleg az első ami eszembe jutott!Szóval bocsánat :D
17.
17.
izomkukac
16.
16.
krisztian66666
Ennyi erővel a house of the dead beperelheti a dead space-t,dead rising-et,dead island-t mivel benne van a "dead" szó.(Elnézést jelenleg ez az első dead-s játék és ezért írtam a house of the dead-t
15.
15.
faint13
Ma már mindenért lehet perelni. Furcsa mód a God of War-nál meg a Gears of War-nál nem volt ilyen, pedig hoppá-hoppá, 2 szó is azonos, és mind a 2-nek GoW a rövidítése.
10.
10.
Megacsiga
ez csak úgy simán röhelyes, ennyi erővel minden játékot beperelhetnének az első "The" vel kezdődő játék készítői
9.
9.
szinte az összes Bethesda keze alatt futó játékot/munkát kedvelem, de azért egy "kicsit" szerintem elszalad vele a ló... ez milyen hülyeség már, ebből kiindulva minden játék nevének szava szerepeltek már a múltban... ezentúl nem játéknevek lesznek, hanem majd számok, hogy nehogy megsértsék ezzel a korábbi nevet kiötlőt???

- Mivel játszol mostanában?
- Huu most jött ki a 214000568 és nagyon jó a grafikája!!!
- Én azt még nem toltam, de a 214000342 már kipörgettem.!.

ne röhögtessenek már...

ha ebből ügy lesz és megnyeri a Bethesda (a jó ügyvédjei révén) akkor az igen szomorú lesz a mellett, hogy "nevetséges is...
8.
8.
Massiv
Ez most olyan mintha a Star Trek perelné a Star Wars-t a "Star" szócskáért, mondván könnyen összetéveszthetik... Notch-nak igaza van, szerintem is "ijesztő, hogy a Bethesda azt hiszi, a védjegyében szereplő szavak egyenként is az ő tulajdonát képezik".
7.
7.
vytros
Imádom a Bethesdát és az Elder Scrollst, de ha éjjél 4-kor keltenek fel akkor sem tévesztem össze a Scrolls-t meg az Elder Scrolls-t...ráadásul mindenki Skyrim, Oblivion vagy Morrowind néven tartja őket számon, szóval nem vágom mit problémáznak.
6.
6.
dani576
Szerintem csak unatkoznak...
4.
4.
ZERO88
Hogy lehet ennyire f@sz a Bethesda????
3.
3.
Csemegekukorica
szaros minecraft mit kar?? mi az a Minecraft?? hagyjál már....
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...