Bezárná az EA a Harry Potter-játékok fejlesztőit

Jelenleg tárgyalások folynak, semmi sem biztos egyelőre, de állítólag az Electronic Arts meghúzná a nadrágszíjat a brit stúdióinál, aminek az lenne az egyik legfontosabb következménye, hogy a két csapat közül a Bright Light brigádot bezárná - ezzel csak a Criteriont foglalkoztatná az országban a kiadó.

A Londonhoz közel fekvő Guildford eddig a játékfejlesztők Mekkája lehetett az Egyesült Királyságban élők számára, ezt a képet rövid időn belül sikerült csorbítani kicsit: nemrég a Codemasters jelentette be, hogy bezárja a Bodycountért felelős guildfordi stúdióját, most pedig az Electronic Arts erősítette meg, hogy fontolgatja a városkában székelő EA Bright Light csapat megszűntetését.

A Bright Light neve talán nem cseng túl jól mostanában, és ez egyáltalán nem véletlen: az első három rész kivételével a csapat gyártotta az összes Harry Potter-játékot, amiből csak a Főnix rendje sikerült jól, továbbá megleptek minket - bár ne tették volna - egy felejthető Create-tel és egy raklapnyi Hasbro-adaptációval. Mindezek ellenére sokkal nagyobb múltú csapatról van szó: 1995-ben, miután a Bullfrog (Populous, Dungeon Keeper, Syndicate, Theme Park) lehúzta a rolót, a srácok egy része az EA-hez szegődött, és EA UK néven folytatták a pályafutásukat - 2007-ben váltottak a Bright Light névre.

Most mégis úgy néz ki, a srácokat lapátra teszik. Az EA úgy döntött, hogy az Egyesült Királyságban centralizálná a játékfejlesztési munkákat, csökkentené a költségeket, és biztosítaná azt, hogy a stúdiói között nagyobb mozgás legyen, mind a munkaerőt, mind a szaktudást tekintve. Erről a megbeszélések jelenleg is tartanak, de az világos, hogy az egyik végkimenetele az lehet az ügynek, hogy a Bright Light megszűnik.

Ez azt jelentené, hogy az Electronic Artsnak egyetlen stúdiója maradna az Egyesült Királyságban, és ez az egyébként szintén guildfordi Criterion Games.

13 komment - szólj hozzá!