Valve: az árak nem befolyásolják a kalózkodást

Gabe Newell szerint a növekvő játékárak nem sarkallják arra a leendő ügyfeleiket, hogy kalózkodásba kezdjenek. A Valve fejese elmondta, hogy a kalózkodás inkább szolgáltatási kérdés, nem az áraktól függ. Ha elvárható minőséget és megbízható közeget kap a játékos, nem próbálkozik másolt példányokkal.
  • Írta: zoenn

Kommentek

#54
#51: A gépet hitelre vettem, még ki sincs fizetve. A Heroes 3 és 5 már megvan, nyilván majd megveszem a 6-ot is ha olcsó lesz és a pénztárcám megengedi. De azzal nem hiszem, hogy sokat segítek a fejlesztőkön, mert egy AAA kategórás játékért 2-3 ezer Ft. az már nyilván csak a gyártási, szállítási költségeket fedezi meg a kiadó nyúl le még egy kis aprót.
"Nem lopok BMW-t, mert csak Suzukira van pénzem..."
Igazad van, de ha autót lopsz az valahonnan eltűnik. Ha szoftvert, akkor az eredeti megmarad. Sokan ugyan olyan lopásnak tartják a warezt, de valójában csak azok okoznak kárt vele, akiknek telik rá de inkább nem veszik meg. Akiknek nem telik, akkor sem tudják megvenni ha nem lehet letölteni.
Nyilván ez nem mentség, de ki bírja ki mikor ott van a szemem előtt és csak egy kattintásra vagyok tőle?
#53
#52: "ahol alacsonyabb keresetüek élnek azoknál marad a warez" - mi az, hogy marad a warez? Van pénze 100-150e Ft-os PC-re, PS3-ra meg X-Boxra, de szoftverre már nem? Az ugyanúgy része a csomagnak. Tessék venni 50e Ft-ért egy mai minimum gépet, meg 3-10 éves játékokat 2-5e Ft-ért. Nem lopok BMW-t, mert csak Suzukira van pénzem...
#52
#51: Csak nem mindegy hogy mi mennyibe kerül és ez a fő gond, ahol alacsonyabb keresetüek élnek azoknál marad a warez ahol viszont magasabb az élet szinvonal és megteheti az megveszi.
Személy szerint én csak azokat a játékokat veszem meg amiktől tudom hogy nem 8-10 óra szórakozást kapok, esetleg évek multán is érdemes vele játszani konkrétan a Blizzard játékokra gondolok, ahol azért a pénzét az ember egy szinvonalas, hosszú, évek mulva is támogatott játékot kapok.
Nem is beszélve ami mostanság divat olyan játékot kiadni ami nincs megfelelően tesztvelve, nevetséges számomra mikor kijön valami és már aznap jön hozzá a javítás, ha mi (földi halandók) így végeznénk a munkánkat már rég nem lenne munka helyünk...
Kipróbálható demokat továbbra is hiányolom...
#51
#46: "vagy nézem a falat, vagy marad a warez" - az nem megoldás, hogy nem a Heroes VI-ot veszed meg 50, hanem a Heroes V-öt 10 EUR-ért (Steam-es árak)? A mai játékok 90%-ának van egy 3-5 éves megfelelője, amit 2-5e Ft-ért megkapsz akár online, akár dobozosan.

Amúgy akik a legújabb játékok 10e Ft-os árára panaszkodnak, először adják össze, mennyibe került a gépük, ami képes ezeket futtatni...
#50
#33: +1

Aki játszik vegye tudomásul, hogy ez egy hobbi. A hobbi pedig mindig minden estbe pénzbe kerül. Ha bármit profi szintem szeretnél csinálni az pedig a legtöbbe. Ha horgászol, autót bütykölsz, csajozol, mind mind pénzbe kerül és nem egyszeribe hanem folyamatosba! Konzolon is megy a warez, nem is értem sokszor miért csak a PC-seket büntetik...Mert veszik a konzolt? A Pc-s pedig fejlesztik a gépüket...
#49
Amit Newell mond az igaz, a hír címe viszont nem. Ezt javítani kéne.
#48
Én csak annyit fűznék hozzá NAGYON sokszor egyszerűen ha utána számol az ember nem éri meg megvenni 1-1 új játékot MERT manapság elég 1 jól hangzó név, vagy fejlesztő gárda neve elég az eladáshoz, viszont a játéknak nincs tartalma hogy pédát hozzak fel. (lehet megkövezni :- ) )
Rage: (ára 10.000Ft) játékidő 12-14 óra (osztunk szorzunk) 1 óra a Ragel 800+ Ft majdnem egy 1000Ft.
Viszont ha egy játék mögött van tartalom, mult, többször végigvihető (alternatív befejezések stb) akkor azt mondom igen megéri mert leköt és akár 50 órát is el tudok vele tölteni vagyis 10.000/50=200 Ft egyből másképp fest a dolog.
Ja és hol vannak a kipróbálható demo mostanság? Vagy játszunk zsákba macskát?
#47
#45: Én ezzel tisztában vagyok. X-re hamarabb kint van általában,és csak a lemezt kell megírni,be a gépbe ,oszt gyí!!!
De még így is többszöröse a konzolbevétel a PC-s játékeladásokhoz viszonyítva. 1st day kevesebben vesznek meg vmit, és a Steam féle leárazásokat is árgus szemekkel lesik (köztük Én is), ami töredéke az 50 USD-s játékárnak.
#46
Newel meglátása abban az esetben helyes, ha olyan emberekről van szó akiknek van pénzük, de inkább warezolnak. A minőségi szolgáltatás nyújtás ebben az esetben valóban ösztönözhet valakit arra, hogy kiadja a pénzét egy játékért.
Ez a jobbik eset, mert ez a hozzáálláson múlik. A rosszabbik, ha pénzügyi kérdés is mint hazánkban. Sokunknak minden forintot meg kell fontolni, hogy hova tesz. Az átlagbérből élők is szűkösen vannak, de pl. az ország keleti szélén még annak is örülni lehet, ha valaki 2 műszakban 70 ezer forintot keres. Nem túloztam, én is annyiért gürizek. Bármennyire szeretném megvenni a Heroes 6-ot, akkor a szüleimnek nem tudok besegíteni.
Ez van, vagy nézem a falat, vagy marad a warez.
#44
Látom erről a "drága játékok" dologról nem tudunk lejönni. Jó akkor kérdem én ti mennyiért adnátok egy friss AAA-s címet, mikor ilyen áron is elmegy 10 millió is akár? Ti olcsóbban adnátok azért, hogy a kelet európaiaknak jobb legyen? Lapozzatok fel egy 99es vagy régebbi PC gurut. Akkoriban is minden új játék ennyibe került és jóval, jóval lassabban estek az árak. Ehhez képest ma itt a Steam a GOG és a boltokba is van friss játék 7k-ért. Miközben a benzin 400forint, a kenyér, a tej a cukor és minden más jóval drágább. A játékszoftverek árai mégse változtak igazán sőt inkább (PC fronton mindenképp) csökkentek és sokkal több akció lett. Akkor mégis mi a ti elvárásotok 2011-ben? Arról nem beszélve, hogy lehet venni Adobe szoftvereket diákkedvezménnyel és több százezer forintot spórolni később rajtuk, vagy van OEM Win7 22k ért ami egy viszonylag friss és jól működő oprendszer.

Szóval nem itt kell keresni a hibát hanem ott, hogy miért 400 forint a benzin, vagy hogy miért is kell nekünk mindenáron megmenteni a svájci frankosokat és hogy miért is rabolnak ki minket itt saját országunkban az általunk választott vezetők...
#43
#42: ez nyilvánvaló de ugyanakkor joval többen vannék meg
#42
Ha minden játék csak 1000 ft lenne még akkor is lenne olyan aki letöltené . Nagyon egyszerű okból mer ingyen van és az ingyenesnél nincs jobb , ja és mindez bazi kényelmes hiszem az otthoni gépedre 3-4 óra alatt lejön és már játszhatsz is .
Ja és amit mondtak 1 páran hogy az emberek átlagba nem igazán erre költenek .
De csak egy általános példát mondtam .
#41
Szvsz a játékok minősége és az árak együttesen felelősek a nagy warezkodásért, tagadhatalan hogy felfogás kérdése is az egész, de ez a Valve vélemény szubjektív dolog, lehetne a témát naphosszat boncolgatni, valsz mindenkinek igaza is lenne meg nem is
#40
A Steam jól nyomja a játék akciózásokat, mégsem látnak tisztán.
#39
#38: Nem vitatom a tudásod de most őszintén!!! Mit volt a butaság a hozzászólásomba?? Komolyan?!?! Én csak a tényeket írtam le! Megkérdezhetsz innen 500 ember! 400 azt fogja mondani hogy igen ő nem a szolgáltatás minősége miatt nem veszi meg a játékot hanem azért mert egyszerűen nem adhat ki ennyi pénzt ilyenekre. Ehhez nem kell olyan okosnak lenni mindenkinek mint neked! Csak józan paraszt ésszel kell gondolkodni!
#37
#33: na ezzel egyetértek
illetve még annyi hogy jó tölts le olyan játékot amit itt nem lehet kapni vagy olyat ami már min 5 éves de ne egy olyat ami most jön ki...
#36
Teljesen igaza van.