Elhunyt a Star Wars kardmestere

Szomorú hírt hozott nekünk mára az Entertainment Weekly. Hollywood egyik legjobb harcjelenet-koreográfusa, Bob Anderson 89 éves korában elhunyt. Ő készítette többek között a kardvívásos jeleneteket a Csillagok Háborúja-filmekben és a Gyűrűk urában is.

Bob Anderson tegnap, 89 évesen távozott el közülünk egy angliai kórházban. A mester készítette az összes kardvívásos jelenetet az eredeti Csillagok háborúja-trilógiában, valamint a három Gyűrűk ura-filmben is.

De sokszor még az egyszerű koreográfián is túlment: a Star Wars esetében ő vette fel a Darth Vader felszerelést, amikor vívni kellett. Érdekes módon George Lucas ezt sokáig titokban tartotta, hiszen Vadert ugyebár David Prowse játszotta, a hangját pedig James Earl Jones szolgáltatta, így nem akarta, hogy kiderüljön, a fénykardos jelenetek alatt más bújik meg a ruha alatt.

Később aztán Mark Hamill egy interjúban elmondta a nagy titkot, miután úgy érezte, nem fair dolog tovább eltitkolni ezt a tényt.

Bob Anderson alakította ki az új Zorro-filmek kardvívásait, valamint a Gyűrűk ura-trilógia vívós jeleneteit is, s személyesen képezte ki a színészeket, többek között Viggo Mortensenből is ő faragott igazi kardrajongót.

36 komment - szólj hozzá!