A 2011-es év legjobb játékai

Hosszú és eseménydús éven vagyunk túl, ám még minden olvasónkra várt egy nagy feladat, hogy megszavazza a 2011-es év legjobb, legizgalmasabb és legmaradandóbb játékait. Az eredményeket összesítettük, megvannak a nyertes címek - győzött a papírforma, de születtek meglepetések is!

A Gamekapocs olvasói igazi esendő emberek, saját értékítélettel, szubjektív gondolkodással, Ti voltatok a döntéshozók abban a kérdésben, amikor megkérdeztük, szerintetek mik voltak a 2011-es év legjobb játékai. Nem a mi sarunk ítéletet hozni, demokrácia van és a többség szava szent. Vajon a Te kedvenced nyakába is akasztottunk-e babérkoszorút? Persze voltak szabályok is: összeállítottunk egy listát a tavalyi év legpatinásabb címeiből, ami csupán iránymutatásként szolgált, ahogyan a 12 hónap alatt összegyűlt híreink és cikkeink is - a lehetőség adott volt mindenki számára.

Ti pedig voksoltatok, egészen pontosan 3013 érvényes szavazat érkezett be hozzánk, s ezen felül bizony szembesülnünk kellett trükközésekkel is, mely részben a mi sarunk és technológiáé - de amit már itt találtok, az teljes mértékben tiszta, hihető és hűen tükrözi a véleményeteket. Tudjuk, hogy nehéz volt mérlegelni, 2011 bővelkedett pazar játékmegjelenésekben, de mind közül csupán egyetlen orozhatja el a Gamekapocs Év játéka-díját. Vegyetek nagy levegőt, s köszöntsétek tapsviharral a kategóriák győzteseit és azt a címet, ami tavaly mindent elsöpört maga körül.

Az év akciójátéka

Ez egy igen szerteágazó kategória, nem kevés multiplatform címmel, a győztesünk is egy ilyen gyöngyszem. Tavaly a Batman: Arkham City bizonyult a legjobb külső nézetes akciójátéknak. A voksolók 37 százaléka döntött a Sötét Lovag mellett. A sikerhez bizonyára hozzájárultak Joker zseniális szövegei és Macskanő formás hátsója is. Az elődtől eltérően az Arkham City ledobta láncait, nyílt városrésszel operált, ahol rengeteg volt a tennivaló, számos bűntény várt megoldásra.

A második helyen az Assassin's Creed: Revelations végzett, míg a dobogó harmadik fokát az L.A. Noire csípte meg.

Az év autós játéka

Ha használhatunk ilyen szófordulatot: az autós játékok mezőnyében fej-fej mellett robogtak az esélyesek, ám a célba elsőként a DiRT 3 futott be, de alig több mint száz szavazattal nyert a második előtt. Minden tekintetben továbbfejlődött az egykoron Colin McRae nevével fémjelzett széria, nyoma sincs már az üres show-elemeknek, a játék okosabbá vált és rengeteget ökörködtetek a gymkhana-játékmódban, Ken Block után szabadon.

Talán azért lett a második a Forza Motorsport 4, mert csupán az xboxosok élvezhették az autózás komplett élményét. A harmadik helyezettünk az F1 2011 lett. Sehol nem voltak a Need for Speedek.

Az év verekedős játéka

Brutális fölénnyel és abszolút többséggel verekedte be magát az első helyre a Mortal Kombat. Jó döntésnek bizonyul Ed Boon csapata számára, hogy visszatérnek a gyökerekhez. Scorpionék csatája zsigeri élményekkel kecsegetett, melyre már évek óta fenték a fogukat a rajongók. A kegyetlen kivégzések, a finom játékmenet és a rengeteg tartalom miatt a MK-frencsájz végre teljes pompájában csillog. A Legacy-filmsorozatnak is nagy szerepe volt a sikerben. Imádtuk, ahogyan Ti is.

Mindössze 135 szavazat érkezett a második helyezett Ultimate Marvel vs. Capcom 3-ra, a dobogó utolsó helyén pedig a Tekken Hybrid tanyázik, szintén felejthető voksszámmal.

Az év platformjátéka

A 2011-es év végre bővelkedett igazán erős ugribugri-címekben, éppen ezért kicsit meglepetésnek éreztük a LittleBigPlanet 2 győzelmét, hiszen csak PS3-on tette tiszteletét Sackboy újabb kalandja. Nem vitás, a győzelem megérdemelt, még akkor is, ha a játékról elterelődött a figyelem a megjelenés után. A rajongók viszont a mai napig imádják: több millió saját alkotás tölthető le hozzá, s bármikor önfeledt élményekkel szolgál, ha a kezükbe kerül, a Media Molecule-nak sikerült tovább lépnie.

A varázslatos mesevilággal és három eltérő karakterrel operáló Trine 2 jött be másodiknak (mindössze 19 szavazattal lemaradva), míg Michel Ancel bájos humorú és remek képi világú Rayman Origins-e a harmadiknak.

Az év puzzle-játéka

Ugyanaz az eset, mint a verekedős címek esetében: a Valve Portal 2-je sem talált legyőzőre, csúfos vereséggel sújtotta a többi résztvevőt a logikai játékok porondján. A Portal 2-t imádtuk, végre teljes értékű címként született újjá, imádtuk GLaDOS szövegeléseit, a kooperatív játékmód pedig csak hab volt a tortán. Értitek: a tortán. A szinkronhangok tényleg a szívünkbe döftek: hozzájárult a sikerhez a zseniális brit komikus Stephen Merchant és mások szinkronja.

Másodikként üdvözölhetjük az Ilomilo-t, árva 69 szavazattal, harmadikként pedig a Tim Schafer-féle Stackinget.

Az év szerepjátéka

Győzött a papírforma annak ellenére, hogy a 2011-es év bővelkedett remek RPG-kben. A legmaradandóbb élményt viszont a The Elder Scrolls V: Skyrim nyújtotta mindenki számára. A hatalmas, élő, lélegző nyílt világ, Dragonborn és a sárkányok megtették a hatásukat: a Skyrim mindent vitt, több száz órányi kalandozást nyújtva a stílus szerelmeseinek. A főküldetés mellett végre a mellékküldetések is megállták a helyüket, a hisztéria azóta sem csillapodott, hamarosan számba vesszük a legjobb modokat is.

A The Witcher 2 lett a második helyezett, csaknem ezer szavazattal lemaradva, de Ríviai Geralt idén szépíthet, hiszen érkezik az xboxos verzió. A Bioware-nak sikerült megcsípnie a harmadik helyet a Dragon Age 2-vel, igaz csak hatvan szavazattal kapott többet, mint a nehézsége révén rétegjátéknak bizonyult Dark Souls.

Az év FPS-e

Melegedik a helyzet így a lista közepén járva, ismét egy igen fontos kategóriát vesszük szemügyre. Itt született az egyik legszorosabb végeredmény: a Battlefield 3 mindössze 23 szavazattal kapott többet, mint az Activision gyermeke, így vitának nincs helye, ő lett a 2011-es év legjobb belső nézetű lövöldözős címe. Győzött az ész és a taktika a hentelés felett? Minden bizonnyal! Köszönheti mindezt az igazán kiterjedt multis csatáinak, ha már a single terén korántsem biztos, hogy ő nyert volna.

Ennek alapján a dobogó második fokát a Call of Duty: Modern Warfare 3 csípte meg, míg a harmadik - jócskán lemaradva az ászok mögött - a Crysis 2 lett.

Az év sportjátéka

A magyar mindig is focis nemzetnek számított, így nemigazán vagyunk meglepődve, hogy ismét az EA labdarúgó játéka, a FIFA 12 került ki győztesen. A szavazók 41 százaléka döntött úgy, hogy ha már sport, akkor csak a FIFA jöhet számításba. Minden évben jobb és teljesebb az élmény, s most a PC-s verzió sem maradt el a konzolos társaitól. A vadiúj Impact Engine megtette a hatását, hasonlóan a Gamekapcson, úgy világszerte is földbe döngölte a riválisát.

Az igazán szoros küzdelmek a második, illetve a harmadik hely környékén jelentkeztek, az előbbi az NBA 2K12 lett, míg az utóbbi a Fight Night Champion lett. Mindössze öt szavazat-különbséggel.

Az év stratégiája

No de kérem: hová tűntek a stratégiák? Pár évvel ezelőtt szinte minden hónapra jutott egy ilyen-olyan RTS. S tavaly csupán egyetlen cím érdemelte meg a fanfárokat, ez pedig a Total War: Shogun 2. A Creative Assembly visszatért az első sikercíméhez, s milyen jól tette: a középkori Japán küzdelmeit, intrikáit felvonultató program igazán méretes és a műfaj szerelmeseinek hosszú hónapokon át remek vigaszt nyújtott ebben az  ínséges időkben. (A Heroes VI-t azért nem indítottuk a versenyben, mert egy körökre osztott címet vétek lett volna az RTS-ek közé engedni. Azért egy különdíjat mindenképpen megérdemel, lévén, hogy magyar srácok munkája).

A kategória második helyezettje az Anno 2070, míg a harmadik a Maxis Diablo-szerű próbálkozása, a Darkspore lett.

Az év független játéka

Ha igazán innovatív címek után vágysz, akkor az indie-fejlesztők körében kell keresgélned - itt nincs kiadói nyomás, csupán ötletek és nagy-nagy lelkesedés. A tavaly év folyamán jelent meg a végleges verzió, így a valóságos hisztériát kiváltott Minecraft nálunk is bezsebelte a kategória győztes díját. A mezőny erős volt, s bizonyára nem teljes, ez az egyetlen olyan csoport, ahol minden napra jut valami új, valami elképesztő program.

A Trine 2-nek ebben a kategóriában is meg kellett elégednie a második hellyel, míg harmadiknak az Orcs Must Die! futott be. Kérem szépen, a mindenhol agyondicsért Bastion csupán a negyedik helyre volt elég.

Az év DLC-je

A mai piaci trendek mindinkább a letölthető tartalmakra fókuszálnak, lehet a koncepciót szeretni, vagy utálni, de nem lehet mellette elmenni. Így mi is indítottuk a legjobb DLC-ket egymás ellen, figyelve azt, hogy melyik éri meg legjobban az árát, s melyik nyújt legtöbbet az alapjáték után. Ezúttal a nosztalgia győzött: számos Battlefield 2-veterán töltötte le a Battlefield 3: Back to Karkand DLC-t, hogy újfent adózzanak a klasszikus multis térképeknek. Új járművek, fegyverek (szeretünk FAMAS!)  és igazán tágas terek kerültek terítékre.

Jó döntésnek bizonyult, hogy a horrorfilmek nagy gonoszával Freddy Kruegerrel bővült a Mortal Kombat felhozatala - a gyerekgyilkos lett a második, míg harmadik legjobb csomagnak Deus Ex: Human Revolution - Missing Link DLC-je bizonyult.

Az év MMORPG-je

Nagy változás mutatkozott tavaly az MMO-k mezőnyében, rengeteg, korábban fizetős világ tárta ki kapuit free-to-play szellemben, s e tény mellett viszonylag kevés AAA-kategóriás online játék látta meg a napvilágot. De ami igen, az rögtön robbantott is - megérte hát a rekordmagas költségvetés, a több száz órányi szinkron és aprólékosság. A legjobbnak a Star Wars: The Old Republic bizonyult, minden meglepetés nélkül, hatalmas fölénnyel. Jelenleg ugyan számos gyermekbetegséggel küzd, de ha egyszer beérik, igazi oszlopos tagjává válik korunk kínálatának. Meg aztán Sithnek lenni mindig kifizetődő.

A második helyezettnek az azóta szintén ingyenes DC Universe Online örülhet, míg a harmadik helyen a Rift végzett.

Az év platformja

Ki milyen gépet preferál elsősorban? Jobb esetben azt, amilyen a tisztelt szavazónak is van odahaza - még mindig érdekes, hogy milyen cuccon játszol. S habár generációk jönnek mennek, egyre nagyobb hangsúly terelődik a mobileszközökre, még mindig a PC bizonyul az év platformjának (kereken 1500 szavazattal), úgy látszik Magyarországon a konzolok megmaradnak másodiknak. A fejlesztés költséges, viszont a látvány számítógépen a legdurvább, függetlenül attól, hogy egy közepes videokártya áráért már kapsz egy Xboxot, amin már lehet Facebookozni is.

Az Xbox 360 a második 866 vokssal, míg a PlayStation 3 649 szavazattal csípte meg a harmadik helyet. Érdekességképpen a negyedik helyre az okostelefonok jöttek fel - bye-bye Nintendo, hello Vita!

A legjobban várt játék

Épp kapóra jött számunkra a szavazás, hogy megkérdezzük tőletek, mely játékokat várjátok leginkább a 2012-es felhozatalból. Tény, hogy ígéretes alkotásokból ki sem tudnánk fogyni - vannak akik a megérzéseikre hallgatnak, s vannak olyanok is, akik tágra meredt pupillákkal, bezombulva behódolnak a folytatásokkal kikövezett marketinggépezeteknek. A Grand Theft Auto V-öt szeretnétek a legtöbben a polcotokon tudni. Bizony, a Rockstar nem várja meg az újabb generációt a folytatással, hanem a napfényes San Andreasba viszi el a gengszterszimulátor legújabb tagját.

A második leginkább várt cím a Mass Effect 3 lett, amit a Diablo III követ harmadik ként. A Blizzard akció-RPG-jétől viszont nem sokkal marad le a Max Payne harmadik része.

Az év játéka

Hölgyeim és Uraim, nem kertelünk sokáig. A Gamekapocs olvasónak körében - ami előtt mi, a stáb tagjai is leborulunk - az év legdurvább, legjobb, legemlékezetesebb játéka a The Elder Scrolls V: Skyrim lett, miután elbitorolta a legjobb szerepjátéknak járó trófeát is. A Bethesda tényleg tud valamit, a nyílt világú fantasy RPG a legtöbb olvasónkban mély nyomot hagyott, s tette ezt teljesen megérdemelten. Ritka az a fajta odafigyelés, ami olyan aprólékosan tár elénk egy olyan birodalmat, ahol polgárháború dúl, ősi titkok kerülnek felszínre, s ahol minden perc felér egy orgazmussal. 833 szavazatot kapott. Gratulálunk!

A szintén előkelő második helyet a Batman:Arkham City csípte el, 653 vokssal, a Battlefield 3 pedig ebben a kategóriában is legyőzte a Modern Warfare 3-at 568 ponttal. Az új Call of Duty 456 szavazatot kapott. Ezio Auditore utolsó kalandja az Assassin's Creed: Revelationsben (346) az ötödik - jócskán lemaradva a nagyágyúktól, míg a hatodiknak az Uncharted 3 bizonyult. A hetedik helyen osztozkodik a Gears of War 3 és a The Witcher 2 254 vokssal.

114 komment - szólj hozzá!