Karácsonykor jön a Wii U, veszteség a Nintendónál

A Nintendo változtatott a korábbi becslésein, jelenlegi számításai szerint jócskán nagyobb veszteséggel zárja majd a pénzügyi évet, mint azt korábban tervezte. Aktuális üzleti helyzetjelentéséből az is kiderült: a Nintendo Wii U karácsonykor kerülhet boltokba, de akkor az összes fontosabb piacon elérhető lesz.

Ahogy arra lehetett számítani, a Nintendo helyzete az ünnepi szezon révén valamelyest finomodott, de a márciusban véget érő pénzügyi év végére így is masszív, a korábban becsültnél is magasabb veszteséget vár a vállalat. A decemberrel záruló kilenc hónapos időszakot 48,3 milliárd jenes nettó veszteséggel fejezték be a japánok (tavaly ugyanebben az időszakban 49,5 milliárd jenes profitot könyvelhetett el a cég), míg az árbevétel a korábbi 807,9 milliárd jenről 556,1 milliárd jenre zuhant.

A Nintendo szerint a drasztikus bevételzuhanás a 3DS és a Wii árcsökkentésének volt köszönhető, emellett a vállalatot továbbra is sújtja a viszonylag erős jen - a Nintendo eladásai túlnyomórészt külföldön történnek. Mindezek alapján a vállalat a pénzügyi év végére a korábban becsült 20 milliárd jenes veszteség helyett 65 milliárd jenes mínusszal számol, noha a tavalyi pénzügyi évet 77,6 milliárd jenes profittal zárta. Az árbevételre vonatkozó várakozásokat is átírták: 790 milliárdról 660 milliárd jenre számít a Nintendo.

Az elmúlt kilenc hónap alatt 11,43 millió 3DS-t adott el a cég, a gépre értékesített játékok száma 28,04 millió példányra rúgott. Az összesen több mint 150 millió eladott példányt maga mögött tudó DS-ből már csak szerény 4,64 millió darab talált gazdára 51,2 millió játék társaságában, a Wii-ből pedig 8,96 millió darabot vittek haza a gamerek 89,06 millió játékkal - a Nintendo szerint az új Zelda különösen népszerű volt, főleg az Egyesült Államokban.

A Nintendo szerint a korábban becsült 12 millió Wii helyett csak 10 millió darabot fognak eladni, és a 3DS-ből sem jön össze a várt 16 millió, jelenleg 14 millió példánnyal számol a cég.

Karácsonykor jön a Nintendo Wii U

A pénzügyi helyzetjelentés egyik legfőbb érdekessége az a bejelentés volt, amikor Satoru Iwata, a cég elnöke megerősítette, hogy a Wii U az ünnepi szezonban fog elrajtolni a fontosabb piacokon, így Japánban, Európában, Amerikában és Ausztráliában. A Nintendo ígéretei szerint hamarosan újabb infók érkeznek a konzolról, ráadásul az E3-on is lesz bemutató.

Érdekesség, hogy a Street Fighter X Tekken producere, Yoshinoro Ono szerint a Wii U sokat fejlődött a tavalyi bejelentés óta, de konkrétumokat nem árult el. A Develop magazin legújabb értesülései szerint a Wii U nagyjából kétszer akkora teljesítményre lesz képes, mint az Xbox 360, s bár ez túlmutat a piac várakozásain, a fejlesztők állítólag annyira nem elégedettek a géppel: ők személy szerint nagyobb teljesítményre számítottak a Nintendo bejelentése után. Állítólag.

14 komment - szólj hozzá!