Átnevezhetik a Wii U-t, indul a Nintendo Network

A japán vállalat látszólag komolyan fontolgatja, hogy átnevezi a következő generációs konzolját, a jelenleg Wii U néven futó masinát. Emellett jelentősen rágyúr az online szolgáltatásra, mely a Nintendo Network nevet kapta, és fel fog zárkózni a PlayStation Network és az Xbox Live mellé.

A tavalyi E3-as bejelentést nem fogadták kitörő örömmel a Nintendo befektetői, ezért a szóbeszédek szerint a legmagasabb szintű tárgyalások folynak Japánban és az Egyesült Államokban a Wii U átnevezését illetően. A cég komolyabb veszteségek nélkül szeretné megúszni az átnevezéses procedúrát. Persze csak akkor, ha tényleg sor kerül rá.

Már a Nintendo 3DS esetében sem ment zökkenőmentesen a handheld bevezetése, nem sikerült a fogyasztókba sulykolni azt a tényt, hogy ez nem a DS egyik újabb verziója, hanem a Nintendo 3DS. A leckéből látszólag nem tanult a Nintendo, hiszen pontosan ugyanezt játszotta el tavaly júniusban, amikor az E3-on bemutatta következő asztali konzolját, a Wii U-t. Ennek hírére még a Nintendo részvényárfolyama is gyengült, sokan nem hittek az új masinában, hiszen leginkább a Wii U új, beépített LCD-kijelzővel ellátott kontrollerére összpontosítottak, a konzol szinte láthatatlan maradt. Az átnevezéssel pont a félinformációkat szeretné elosztatni a vállalat. Még nem száz százalék, hogy új nevet kap a Wii U, de esélyes.

Emellett a Nintendo 3DS bizonyult a világ leggyorsabban fogyó konzoljának, elvégre Amerikában 4 millió fogyott belőle, s ugyan más régiókról nincs pontos adat, a három legfőbb piacon összesen 11,5 milliót adtak el a kézikonzolból. Sőt decemberben Európában a 3DS vezette a hardvereladási toplistákat.

Indul a Nintendo Network, erősödik az online jelenlét

A legutóbbi pénzügyi eligazítás során, a vállalat részletesen felvázolta a befektetői számára a Nintendo Network platformot, mellyel nagyobb szeletet szeretnének kihasítani a digitális piacból. Az online szolgáltatás a Mario Kart 7-tel indul - ez lesz a Nintendo válasza a PlayStation Networkre és az Xbox Live-ra, amely nagyrészt felváltaná a jelenlegi Nintendo Wi-Fi Connection szolgáltatást.

Satoru Iwata, a cég elnök-vezérigazgatója elmondta, a Nintendo Wi-Fi Connectionnel ellentétben a Nintendo Network különböző szolgáltatásokat és teljes értékű tartalmakat kínál a fogyasztók számára, nem csupán lecsupaszított extrákat, mint korábban. Bár Iwata nem említi konkrétan, de a first party címeken felül, külső csapatok játékai is megjelennének a kínálatban.

Elsőként a Mario Kart 7-ben találjuk a Communities nevezetű közösségi funkciót, melyben a játékosok saját csapatokat hozhatnak létre, akár jelszóval védett zárt csoportokat. Lesznek versenyek is, ahol a felhasználók kommunikálhatnak hanggal vagy szöveges chat formájában. És ami a legfontosabb, lesz lehetőség digitális tartalom vásárlására, jönnek a DLC-k. Kedves Nintendo, Isten hozott 2012-ben!

A koncepció már életbe is lépett a Nintendo 3DS kínálatában, mely már rendelkezik a szükséges infrastruktúrával, de a cég ugyanúgy jár majd el a Wii U esetében is, bár ennek még nincs konkrét indulási időpontja. A cég mindig is nagy hangsúlyt fektetett a családi szórakozásra, nem szeretne abba a hibába esni, hogy a különböző tartalmak megosszák a családot és a hardvert, erre is talált megoldást a gyártó.

A Wii U esetében bevezeti a személyes fiókokat, mely kompatibilis lesz a Nintendo Networkkel, főleg akkor, ha több családtag osztozik a gépen, nem lesz keveredés. A Nintendo telepíti a Near Field Communication (NFC) technológiát a Wii U-ba, ezzel többek között az azonnali fizetés lehetőségét érhetjük el. A gyors azonosítás után használhatjuk a MasterCard PayPasst is az új tartalmak vásárlására.

A jelek szerint a Nintendo csak most fog teljes erőbedobással felzárkózni a riválisai mellé - amire szükség is van, hiszen az üzleti ével valószínűleg veszteséggel zárja a vállalat. Ha most nem zárkózik fel, akkor soha.

6 komment - szólj hozzá!