Pletyka: nem Cell processzort használ a PS4

  • Írta: InGen
  • 2012. március 1.
  • Pletyka
Link másolása
Az egykori PlayStation-vezér, Ken Kutaragi agyából pattant ki annak idején, hogy a Sony egy (részben) saját fejlesztésű központi processzorral hajtsa meg az összes termékét, amibe processzor kell. Ez lett a végtelenül komplikált Cell, de a története véget is ér. Valószínűleg.

A Kotaku belsős forrásra hivatkozva állítja, hogy a PlayStation 3 utódjában már nem a Sony által kidolgozott Cell processzor fog dolgozni. Annak idején az egykori PlayStation-vezér, Ken Kutaragi még úgy gondolta, a Cell egy univerzális központi egység lesz, amit a Sony számos termékében fel lehet majd használni. Végül a komplikált CPU nem igazán terjedt el, és a fejlesztők sem szerették - főleg a konzol korai korszakában.


A mostani pletykák szerint a Sony a következő generációra teljesen dobja is a Cell architektúrát, s ahelyett, hogy továbbfejlesztené, az AMD-vel készítteti el a központi processzort és a grafikus vezérlőt is, ami lehetővé tenné, hogy az AMD egy integrált, Fusion chippel szerelje fel a PlayStation 4-et - aminek létezését vagy fejlesztését persze továbbra sem ismeri el a Sony.

26.
26.
Bulldogbaby
Lám lám nemrég még hogy temették a jó öreg pc-t. Aki másnak vermet ás. Mennyivel könnyebb konzolra fejleszteni,na persze.
25.
25.
Grabowsky30+
Én nem várok olyan eget rengető grafikai javulást a köv generációs konzolokon. Nagyjából egy olyan szintet fognak hozni mint most egy korszerű grafikájú dx11ben futó és minden simítást használó játék Pc-n! Amúgy egyet értek azzal, hogy ha a konzolok ebben az irányban fejlődnek lassan tényleg nem lesz értelmük! Már azért elmúltak azok az idők hogy évente kelljen pc-t fejleszteni mert nem tudsz rajta játszani az új játékokkal. 3 évig simán, de még talán tovább is elmegy egy mostani (pár éves) gép! Olcsók a játékok, szebbek, xbox game pad simán működik pc-n is egy kis adapterrel, ingyen van multi (90%ban). Aztán ott vannak az e-játék áruházak, elég jó akciókkal, letöltöd és játszol, nem baszakszol lemezekkel! Már az sincs, hogy a nagy tévén játszhatsz a konzolokkal, mert már hdmi van minden videokártyán simán rá lehet kötni az lcd tévére is. Szóval szerintem a pc-k elég jó pozícióba kerültek és az előnyök amiket eddig felhoztak a konzolok mellett mind mind igazak lettek egy pcre is! Egyenlőre még olcsóbbak(next gen konzolra még ez sem lesz igaz), de mondjuk veszel hozzá 10játékot és már ott is vagy árban! Azt nem gondolom, hogy ismét vissza fog térni a pc első számú gamer platformnak, de szerintem a következő generácós konzoloknak picit mérsékeltebb sikere lesz mint az előzőnek (ps3, xbox360, wii)pontosan azért, mert nem fogják tudni felülmúlni az éppen piacon lévő pcket bármikor is jelenjenek meg!
24.
24.
metercsiken
#23: Csak idézőjelben írtam a kukát.

De félre ne érts, én imádom a mostani játékokat, és a Ps3-at is!
Csak sajnos, ha kijön a következő generáció, lehet nem lesz rá elég anyagi keretem,és muszáj leszek eladni a mostanit!
( amit egyáltalán nem szeretnél )
És ha már meg kell tennem, legalább a játékokat átmenthettem volna! : )

Persze tudom én is, hogy valószínű nem lesz kompatibilis. : (
Ez csak egy "álom" a részemről!
És a remény hal meg utoljára! : )
22.
22.
ZsupiDav
#10: Ennyi év után már ideje volt megtanulni fejleszteni/portolni rá :)
20.
20.
metercsiken
Ha tényleg nem lesz semmi különbség a konzolok között ezzel a lépéssel, nem is tudom, hogy ez akkor segít, vagy ront a játékok fejlődésében!?

De ha ez jót tesz...., hát akkor majd örülhetünk!

Remélem azért a kompatibilitást azért valahogy majd megoldják?
Nagyon nem örülnék, ha az eddig verejtékesen összeszedett játékok mehetnének a "kukába"!
Persze, akkor is meg fogom majd venni az új gépet( ha a tesztek jók lesznek ) ,
ha nem így lesz!
Csak akkor kezdhetem az egészet előlről! : (
19.
19.
Kreto
#18: Szép gondolat de akkor így pont a konzol értelmét veszti egy kicsit nem? :) Hiszen az azért van hogy megfizethető árban juthass egy stabil rendszerhez ami visz mindent egy adott szinten. A directx szabványok is azért kellenek hogy nagyából minden ugyan úgy fusson.
18.
18.
De jó, van már Macintosh-INTEL-PC, van már XBOX-INTEL-PC, és most lesz SONY-INTEL-PC Razer módra :))) Egyébként teljesen érthető, az AMD is összeszarta magát az intel larrabee (végül törölt) projektétől, de a beleölt fejleszi költségeket, most jól visszahozza neki a SONY-INTEL-PC-n :)

Viszont, ez előre vetití, hogy vagy cserélhető alkatrészek jönnek a """konzolokban""" idővel, vagy megint 1-2 év alatt lemaradnak ... Már csak az kellene, hogy legyen rajta Directx11 és \o/ whoooaaaa ! De szép világ elé nézünk. Konzoltalan konzolok, egységes platformok és Unreal4 mindenhol, ugyanúgy :)
15.
15.
Neo1989
Hát látszik h mimnél tovább szeretnék húzni a 3. generáció élettartamát.
Ami érthető ha arra alapozunk h pl ps2-böl 2009-ben adták el a legtöbbet valszeg a 3-al is így lesz .
14.
14.
BrendOoN
Nagyjából mennyibe fog kerülni? 130 ezernél biztos nem lesz több. Nem?
13.
13.
adam25
megint egy színvonalas cikk,mondjuk többet nem is vártam gemkapocstól.haha
12.
12.
cannondale
remelem energia takarekosabb lesz, mint PS3...napelemrol szeretnem ellatni:)
11.
11.
Quent1n
Visszafele kompatibilitás már a PS3-ban is el volt maszatolva. Én nem is tudom minek kell őszintén? Amíg kell a PS3 addig megtartom aztán lecserélem az újra aztán ennyi. Szóval részemről egyáltalán nem bánom ha nem lesz visszafele kompatibilis inkább adjanak rá 3 év garanciát és tegyenek rá még 2 USB portot. :)
10.
10.
Mathia$
#6: Igazad van, bár sztem az utóbbi egy évben nem volt olyan játék ami csúnyább lenne ps3-on, pár kivételével. Call of Duty (ez nem is meglepő, a fejlesztési morál után...)
9.
9.
Donpedro
#3: Cool story bro. A játékiparban eléggé képzett emberek dolgoznak, valószínű, hogy nem tudták kiaknázni az erejét... Nem, nem megelőzte a korát, csak egy heterogén processzor volt, azért nem alkalmazzák széles körben, mert az architekturális különbségek nagy nehézséget jelentenek (PPU vs. SPU)

Vajon tényleg szükség van a hat SPU-ra? Nem igazán, a játékokban nincs ennyi párhuzamosítható rész. Pl. a BF 3-ban az SPU-kat nem is a játéklogikához használták fel, hanem a fények számításához. Ezt az Xbox-on el tudták intézni a VGA-n. Nézz meg egy BF 3 Xbox-PS összehasonlító videót. Én nem látok nagy különbséget. Egyébként a számok is a PS 3-ra való fejlesztési nehézségeket támasztják alá, nézd meg hány olyan játék van ami kijött PC-re és Xbox 360-ra, és hány olyan, ami PC-re és PS 3-ra...

Szóval maradjunk csak annyiban, hogy a játékosoknak lehet hogy így kellemetlen lesz a visszafele kompatibilitás hiánya miatt, de egy jól bejáratott, gyakorlatban működő architektúrával a fejlesztők, és a játékosok is jobban járnak hosszútávon.
8.
8.
jookrisztian
Az biztos, hogy egyik konzol sem fog gyenge hardverrel rendelkezni, és abban is biztos vagyok, hogy az ellenségeskedés csak a felszin, és a háttérben valamilyen módon egyeztet egymással a Sony, és a Microsoft, talán még a Nintendo is!! (Sok az egybeesés a fejlesztések körül.)
Itt nem arra gondolok, hogy felhívják egymást telefonon, és adatokat cserélnek!! :)
Hanem arra, hogy a sajtónak mindig engednek olyan fontos információkat megjelenni, hogy a "konkurens" cég tudjon róla!!
Az hogy a Sony nem saját fejlesztésű központi procit használ az meglepő, de lehet, hogy így olcsóbb és gyorsabb a konfig összeállítása mint elkezdeni tovább fejleszteni a CELL-t!!
7.
7.
ZsupiDav
#6: Javítás " A Sony azért adott el az elmúlt időszakban ...."
6.
6.
ZsupiDav
A végén kapunk két konzolt, amik között annyi lesz a különbség, hogy más-más borítást kapnak (Microsoft-Sony). Én nem értek ezzel az iránnyal egyet. A Sony nem azért adott el az elmúlt időszakban több gépet, mert a belsős és exkluzív címeket készítő stúdiók ki tudták használni a legnagyobb erősségét. A többi cím is csak azért volt ugyanolyan, vagy csúnyább a Sony konzolján, mert a független csapatok lusták voltak megtanulni, pedig megérte volna (lásd: ND - Uncharted, PD - GT5, stb.).
5.
5.
Nebuloid
#2: Yepp! Max az első szériás PS4 Fat-ekben lesz visszafelé kompatibilitás, és az is emulálással megoldva.

De én nem aggódóm, ha lesz is PS4 úgyis kivárom amíg nem jön egy "javított"/nyomott árú slim verzió. Addig meg végére is jutok talán a PS3-as címeknek amiket kiszemeltem.
4.
4.
D5000
#1: Azért barátom, mert a japán logikához a te processzorod elavult és gyenge... tudják ők, hogy mit miért tesznek.
3.
3.
LtGlove
A CELL az a proci volt, ami megelőzte korát és ezért nem értették. Az alapelgondolás jó volt, Kutaragi részéről, de nem tudták kiaknázni az erejét.
2.
2.
ATi0021
Valóban nagyon logikus lépés lenne, így már megint nem lesz visszafelé kompatibilitás. Gondolom nagyon örülnének neki a PS3 tulajok.
1.
1.
Vopesz
Éppen logikus lenne, bár a japán és a logika szó nehezen összeegyeztethető :D
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...