GDC 2012: Nem csinál több Marvel-játékot a Sega

Sóhajtás, hajlongás az istenek előtt, erre vártunk: a Sega számos csapnivaló adaptáció után nem csinál több Marvel-játékot. A Marvel jelenleg több fejlesztővel és kiadóval is együttműködik a jövőbeli feldolgozások miatt, azonban a japán cég ezekből teljesen kimarad majd.

Aki szereti a képregényeket, és megbarátkozott a gondolattal, hogy minden fontosabb szereplő története nyomán készül manapság egy-egy film, gamerként valószínűleg még a játékadaptációkkal is találkozott. Az utóbbi években számtalan Marvel-játék született, egy töredékük viszont kínosan csapnivaló volt: a Sega fejlesztései rendre óriásit buktak, szinte mindegyik darabon érződött, hogy azért születhetett meg, mert valami inkompetens szerencsétlen aláírt anno egy sokéves szerződést a kiadóval.

Iron Man, Iron Man 2, The Incredible Hulk, Captain America: Super Soldier és Thor: God of Thunder - csak néhány név, ezek a játékok a Metacritic szerint 45, 41, 55, 60 és 38 százalékos átlagértékelést kaptak a sajtótól, ami finoman szólva is lehangoló. A GDC-n érkezett a rajongók számára életmentő bejeletés: TQ Jefferson, a Marvel játékokért felelős alelnöke egy interjúban árulta el, hogy a Sega nem ad ki és nem fejleszt több képregényes játékot a Marvel címei nyomán.

Konkrétumokat nem árult el az úriember, általánosságban beszélt csak arról, hogy miért szoktak rosszul sikerülni az adaptációk. Elmondása szerint ezért egyfelől és értelemszerűen a rövid fejlesztési idő okolható, másrészt pedig az a nehézség, amit a filmek történetének adaptálása jelent a játékfejlesztők számára. Könnyű belegondolni: egy mozi másfél óra hosszú, ezt a történetet egy az egyben nem lehet átvenni egy lényegesen hosszabb játékba, ezért új karaktereket, gonoszokat, feladatokat kell behozni a programba, ezen a ponton pedig lényegesen csorbul az anyag minősége.

A Marvel jelenleg három játékos projektet görget maga előtt: az Activision készíti a nyáron érkező Pókember-mozi játékadaptációját, a Gazillion fejleszti a Marvel Heroes nevű free-to-play MMO-t, és várhatóan készül egy Avengers-játék is: ugyan Marvel: Avengers Alliance néven készült egy Facebook-játék a májusban bemutatkozó film alapján, a Marvel azonban úgy gondolja, ez a csapat megérdemel több adaptációt is. Reméljük, életképes csapat kapja meg a fejlesztés jogát!

16 komment - szólj hozzá!