E3 2012: Tévékbe költözik a cloud gaming

  • Írta: fojesz
  • 2012. június 6.
  • Bejelentés
Link másolása
Az E3 alkalmával mindkét nagyobb cloud gaming szolgáltató bejelentette a megállapodását valamelyik tévégyártóval, csakhogy a korábbi pletykákkal ellentétben ezek között egyáltalán nincs ott a Sony. A Gaikai a Samsung, az OnLive az LG tévéibe szállítja a felhős játékot.

Hatalmas kamuba futott bele a játéksajtó, vagy legalábbis valamilyen kezdeti tárgyalást sikerült már megint kész tényként közölni, lényegtelen: sem a Sony, sem pedig az OnLive vagy a Gaikai nem adta jelét annak, hogy megállapodást kötöttek volna egymással, felvásárlásról pedig pláne nincs szó. Sebaj, bejelentéssel azért mindkét cloud gaming szolgáltató készült, hamarosan az okostévék tulajdonosai is élvezhetik a legújabb játékokat - mindezt úgy, hogy nincs szükségük izmos PC-re vagy konzolra.

A Gaikai a Samsunggal üzletel, a dél-koreai gyártó internetre csatlakozó Smart TV-inek birtokosai számos játékot streamelhetnek a rendszeren keresztül. A szolgáltatás a 7000-es és az annál újabb szériákra lesz elérhető, de a Gaikai szerint a korábbi sorozatokon is futhatna a rendszer, a technológia megengedi. David Perry vezérigazgató a korábbi pletykák reagálva azt is megerősítette: az összes konzolgyártóval tárgyaltak egy hasonló üzletről, s bár a mellékelt ábra nem azt mutatja, hogy jó úton mentek a dolgok, Perry szerint előbb-utóbb mindenkinek be kell látnia, hogy ez a jövő.

Az OnLive is megtalálta a maga tévégyártóját az LG személyében, a felállás hasonló - itt a G2-es sorozattól kezdve válik elérhetővé a szolgáltatás. Az OnLive szokás szerint ingyenes kipróbálási lehetőséget biztosít a legtöbb játékához, a közösségi funkciók szintén elérhetők - ha megtetszik egy anyag, előfizethetsz rá. Az OnLive ezzel együtt még ma megújul: a menürendszer egyszerűsödik, egyetlen kattintással is hozzáférhetünk a játékokhoz, és a spectator mód is finomodik. Hamarosan olyan játékokkal bővül a szolgáltatás, mint az Aliens: Colonial Marines, a Darksiders II, a Hitman: Absolution és a South Park: The Stick of Truth.

20.
20.
Nebuloid
#19: A kiadók és fejlesztők érthetően nem akarnak kockáztatni, vagyis ragaszkodnak a bevált modellhez. Az lesz itt is ami már a zene fronton épp most történik a havidíjas streaming szolgáltatásokkal. Szívesebben fizetek havi ~2000 Forintot és annyi zenét hallgatok amennyit akarok (abból ami fenn van persze) kicsi plusz pénzért még lejátszóra/telóra is feltehetem, mint, hogy 5000 HUF-ért vegyek egy albumot, akár CD-n, akár online. Ha jól kampányolnak, akkor több ember költ kevesebbet a végén ami komolyabb bevétel lehet.

Havi 5000 pénzt szerintem sokan fizetnének, hogy játszhassanak kb. amivel akarnak, mint 15k-t csak egy játékért.

nagy jövője van ennek, csak mindenki ódzkodik tőle mert félti a vállalkozását - teljesen érthető módon természetesen.
19.
19.
#11: Megnéztem az onlive top game-jeit, és az árak kb olyanok mint amilyenek a boltban, Homefront ára már lement például...de jó árak amúgy. Én csak azt mondom, hogy ha te most megnézel egy Activision-t, akkor azt látod, hogy nekik kurvára nem érdekük nagyon olcsón csak kölcsönzésre odaadni a cuccot. Ők pénz akarnak beszedni, minél többet, minél több embertől. Én csak ezt mondom,hogy ez nem összeegyeztethető a felhős "hú de olcsó mindnekinek és xbox se kell hozzá" felfogással.
18.
18.
NoNametheOneandOnly
#9 Legalább ne reklámoznád...

Tényleg ez a jövő. Pont egy hete próbáltam ki Splinter Celllel hogy milyen.
(ugyan azt a küldetést játszottam le gépen, gaikain és onliveon)
-Gaikai-val a böngésződben játszol egy java alkalmazás segítségével, teljesen kényelmes. Európában van szerverük, nekem fullHD monitoron akadás nélkül ment és nem volt pixeles, teljesen olyan volt mint ha a gépemen játszanék.
-OnLive régebben még akadt de azóta gondolom Európába is telepítettek szervert mert most egyszer akadt be fél óra alatt. Minőség ugyan úgy jó.
(15 megabites nettel néztem az = kb 1.8 megabyte/sec)
Az árak meg tényleg magukért beszélnek Gaikai nem nyújt ilyen szolgáltatást nála csak demókat lehet kipróbálni, de OnLive árai mindent visznek habár az egyszeri játék kölcsönzés drága látszik hogy azt szeretnék hogy havi díjat fizess, de az a pár ezer forint (10 $) bőven megéri a 200+ játékhoz való hozzáférést ha még nagy részükkel nem is fogsz játszani.

És persze meg sokat kell fejlődniük de biztos hogy ez lesz a jövő, mert amikor már üvegszálas neted lesz akkor nem lesz nagyobb a lagg mintha simán játszanál neten és nincs ez olyan messze, akkor az a kényelmi funkció hogy megnyitod a böngésződ és játszol azért az legyőzhetetlen. Ezt a nagy játék gyártók is be fogják előbb utóbb látni és casual után a hardcore játékok is mennek majd a felhőbe
17.
17.
abydos
#10: És iszonyat olcsó az Onlive pl...
16.
16.
Tocy
#15: Hohó, ácsi, nem azt mondtam, h nem ez lesz a jövő, sőt, már vagy egy éve kb. erről írtam ide blogbejegyzést.
15.
15.
Scoo
#6: és #4:
Oké, egyelőre kézzel lábbal tiltakoznak az MS-nél, de ide mutat a jövő és hülyék ha nem készít fel a következő gen-t erre. Ha már meg van a vasam akkor mi értelme? Ahogy már írtam: demo játékok, xbla játékok azonnali futtatása. Rengeteg közösségi játékot lehetne indítani (sima társasjátékok, vagy bármilyen casual cucc). A szolgáltatáson keresztül közvetlenül tőlük is megveheted majd a játékot, így többet kaszálhat (ha akarod letöltheted a box vinyójára és nem lenne muszáj megvenned kiskereskedőtől a dvd-t), stb stb...Szerintem sok előnye lenne neki és pont hogy ezzel tudnák maguknál tartani a játékosokat. Mert így jóval többet tudnának nyújtani (és akkor a kinectről nem is beszéltünk). Pénztől se esnének el, mivel a játékok eladása a lényeg és az meg lenne így is, úgy is (max nem dvd-n kapja meg az illető, hanem letölthető formában, vagy havidíjas konstrukcióként). A következő gen még odébb van egy picit, de azt se egy évre tervezik, hanem minimum öt évre (szerintem többre), így abban kell belegondolni, hogy pl 2015 vagy akár 2018-be mi fog kelleni.
14.
14.
tabu3x
Bocs a Nintendosoktól, amiért kifelejtettem őket...
13.
13.
tabu3x
A casual playereknek ez maga az álom, bár a kínálat egy kissé szűkös lesz.
Sem PS, sem XBOX exkluzívok, ráadásul a multiplatform címeknek is csak kis részhalmaza érhető el.
És akkor a hardverek. Move és kinect nuku, és gondolom minden spéci kontrollernek is lőttek.
Remek egy meglévő platform (PS, XBOX, PC) kiegészítésének, de önállóan karcsú.
Szóval, szerintem kevesek fogják használni ebben a formában.
És ha így lesz, örülhetnek is a Gaikainál és az OnLive-nál, mert legalább ki tudják szolgálni az igényeket, és nem fog összedőlni a szerverparkjuk a terheléstől.
12.
12.
Kurtzix
engem iszonyatosan nem érdekel a clouding csak 1 megjegyzésem lenne:
LG? a döntés és maga a gyártó is minősíthetetlen.
Samsung jobb ugyan de még mindig nem az igazi.
ha már tv akkor Panasonic [természetesen plazma]
11.
11.
greenmelon
#10: Az OnLive-nál már most azt a játékot béreled ki amelyiket akarod, nézz kicsit utána legközelebb.
10.
10.
De vajon miért hiszi mindenki, hogy ezzel olcsóbb lesz a játék és kevesebbet kell kifizetnünk? Egyáltalán nem errefelé ácsingózik a dolog, elég ha megnézzük az Elite-et, vagy a Battlefield-hez bejelentett Premiumot. Vagy ha már E3, akkor ott az Infinity a Halo 4-hez, amiben HETENTE jönnek tartalmak, küldetések. A cégek jelenleg abba az irányba mentek hogy heti szinten vásárold a dlc-ket vagy fizess elő a szolgáltatásukra. Ilyen irány mellett pont nem tudom elképzelni egy-egy komolyabb címnél, hogy elég csak kikölcsönöznöd amíg "végig" (nem is lesz vége ha hetente megújul...) nem játszod, és ezt megúszod pár dolcsiból. Ez álomvilág. A valóság az a kemény pénzek kifizetése és ez miért változna??
8.
8.
greenmelon
#4: Ha már megvan a vasad a játékok alá (=konzol), akkor minek még hozzá cloud gaming? Semmi értelme, pont az a cloud lényege, hogy egy szál TV elég hozzá.
7.
7.
Game Fan
Személy szerint én nagyon rühellem az ilyen cloud gaming dolgokat. Egyszerűen nem teszik. Rendben kössenek megállapodást de szerintem akinek van pénze egy ilyen okos tv-re nem az hiszem, hogy ilyet fog hozzá "vásárolni". Bár igaz az is hogy ezt amcsikara meg japókra tervezték és nem ránk.
6.
6.
Tocy
#4: Az MS-nek ez nagyon nem érdeke, főleg, hogy ő nagyot kaszál minden, a Live!-on eladott játék után. Plusz új architektúrát kéne a cloud gaming-hez kiépítenie (országonként egy tükörszerver mondjuk). Mondjuk előbb-utóbb kénytelen lesz rá, de az a gyanúm, hogy csak akkor fog mozdulni, ha már nagyon muszáj lesz.
5.
5.
Supra
"hamarosan az okostévék tulajdonosai is élvezhetik a legújabb játékokat - mindezt úgy, hogy nincs szükségük izmos PC-re vagy konzolra." - Csak félmilliós tévére.
4.
4.
Scoo
Speciel én ezt várom el a nextgentől. Hogy pontosabb legyek: azt várom, hogy ha akarok akkor egy ilyen onlive szolgáltatás keresztül is játszhassak a konzolon, ne csak lemezes verzióban. Szerintem erre felé haladunk és ha van eszük, akkor a következő konzolokba beépítenek egy ilyen lehetőséget. Gondolok itt pl arra, hogy a LIVE esetén nem kell letölteni a demokat, hanem egyből játszhatnánk is vele, vagy pl lehetne időre bérelni játékot stb... Az MS-ben bízok, hogy ezt nem fogja kihagyni. Vagy felvásárlással vagy saját szerverparkkal. Igazából nem lenne nagy dolog magát a szoláltatást elindítani akár a mostani konzolokon se.
A Nintendo nagyot léphetett volna előre, hogy ha beépít valami ilyesmit. Elvégre egy halom pici játékuk lesz amire bőven elég lenne a cloud is.
3.
3.
Nebuloid
#1: Elég az elején járunk még a dolognak, azért ilyen. Idővel rengeteget fog javulni, és valóban ez a jövő. Nekem speciel az ötlet kifejezetten tetszik, mert lehetőséget ad arra, hogy csak kibéreljek egy játékot pár dollárért és ne kelljen megvenni hatszor annyiért, pláne, hogy a használt játék kereskedésnek mindenki próbál a torkára lépni. És a hardver sem kerül majd annyiba (sem mint egy PC sem mint egy konzol), havi előfizetést szívesebben vállal szerintem sok mindenki.

Ami aggaszt az inkább az, hogy mikor jutunk el oda, hogy (mondjuk a fentebb említett Sasmsung/LG) a gyártok elkezdenek exkluzív címeket készíttetni - mondjuk ez messze van még, de ha pl. 2020-ra ha telítődik a piac kell majd valamivel csalogatni a népet. Mert amíg ma legfeljebb több konzolt vesz az ember, addig több TV-t biztos nem fog venni, hogy mindennel játszhasson.

Nagyon várom mi lesz ezzel a cloudinggal, szorítok a dolognak!
2.
2.
abydos
Csak legyenek Magyarországon is, ó de jó lenne :(
1.
1.
Nahat ez annyira kellet a jatekos tarsadalomnak mint fa*unkra a korom.
Maximum szaggatas, maximum idegeskedes, minimum jatek...
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...