Konami kontra EA: a FIFA másolja a PES-t

A Konami brit részlegének munkatársa egy interjúban éles hangon bírálta az EA Sports csapatát és a FIFA-sorozatot, állítása szerint a Pro Evolution Soccer elmaradásában nagyban közrejátszik, hogy az EA elhappolja a licenceket a japánok elől, ráadásul egy csomó ötletet át is emel tőlük.

Jon Murphy, a Konami brit részlegének munkatársa az Eurogamernek adott interjúban fakadt ki a Pro Evolution Soccer és a FIFA állandó csatározása kapcsán - nem csoda, hogy betelt neki a pohár, a jelenlegi konzolgenerációban a japánok focis játéka érezhetően másodhegedűssé vált az EA Sports sorozata mellett.

Seabasst felfelé buktatták

Murphy elmondta, ebben ők is hibásak, most viszont elkezdődhet a fellendülés: a játék eddigi producerét Seabasst és más kulcsembereket új projektekhez helyeztek át, mert a csapatnak alapvető vérfrissítésre volt szüksége, korábbi formájában erőtlen volt. Seabassen látszott, hogy maga sem tudta, mit kellene tennie a sikerhez, ő egy régivágású játékfejlesztő, a gondolkodása és hozzáállása nem tudta felvenni a ritmust a játékipar fejlődésével.

Az EA-nek csak pénze van

Most már tényleg feláll a PES, ígéri Murphy, aki mindenesetre nem tartja jogosnak a FIFA-sorozat vezetését. Kétségtelen, hogy a FIFA eladásokban elhúzott (ez mindig is így volt), de a minőségi előny korábban az övék volt, ami az EA Sports törekvéseinek és pénzének köszönhetően csorbult az utóbbi időben.

Ez pszichológia

Murphy szerint az EA óriási pénzt költ a licencekre és a marketingre, sőt néhány PR-es kifejezetten azon dolgozik, hogy felnagyítsa a két sorozat közötti szakadékot, így a játékosok már-már ösztönszerűen húznak a FIFA felé. Bár a PES minősége az utóbbi időben rendkívül sokat fejlődött, a rajongók még mindig a Konamit szidják: jó példa erre az online módok szapulása, miközben a FIFA esetében ez a rész legalább annyira problémás.

A FIFA másolja a PES-t

Murphy úgy gondolja, a Konami innovatívabb, viszont az EA Sports minden ötletüket átemeli. Persze ez lehet véletlen, de érdemes megnézni, hogy régen a FIFA teljesen elütött a PES-től, manapság pedig egyre inkább hasonlítanak egymásra. A másolás, mint olyan, egyre több területen érhető tetten.

A licencek nem a Konamitól függenek

Általános kritika a Pro Evolution Soccerrel szemben a licencek hiánya, noha az utóbbi időben rengeteget fejlődött ezen a területen a sorozat. A helyzet sejthető: az EA Sports a pénzével mindent elhappol, számtalan megállapodása van, amivel a Konami anyagi szempontból nem tudja felvenni a versenyt. A japánok csak reménykedni tudnak, hogy a jogtulajdonosok gondolnak egyet, és az exkluzivitás ellen döntenek, de addig is a játékosoknak is meg kell érteniük: ez egyáltalán nem a Konami hibája.

Ironikus, hogy Messi is éppen most nyergelt át a FIFA-hoz, nem? Kommentvadász kérdés: kinek van igaza?

28 komment - szólj hozzá!