Zseniális lépés volt a Sony-Gaikai üzlet

  • Írta: fojesz
  • 2012. július 3.
  • Biznisz
Link másolása
A játékipari elemzők egyetértenek abban, hogy okos döntés volt a Sony részéről a Gaikai felvásárlása, arról viszont már megoszlanak a vélemények, hogy mire használhatja fel a cég a felhős szolgáltató infrastruktúráját. A Microsoft marad a saját platformjánál, ezt mondják a redmondiak és a szakértők is.

A Sony Computer Entertainment tegnap jelentette be, hogy felvásárolja a világ egyik legnagyobb cloud gaminggel foglalkozói vállalatát, a Gaikai-t. A cégért 380 millió dollárt fizetett, és az ígéretek szerint egy új szolgáltatást szeretne megteremteni a frissen szerzett technológia és infrastruktúra révén.

A Microsoft szerint is a cloud a jövő

A felhő alapú technológia izgalmas területnek tűnik, és a Microsoft sem tétlenkedik: a Sony üzletére közzétett reakció szerint "a cloud a cég stratégiájának is kulcsfontosságú része, és az Xboxszal kapcsolatos beruházások fontos területe már évek óta".

Az Xbox 360 jelenleg is nyújt cloud szolgáltatást, például a mentéseket felhőben is tárolhatjuk, de talán fontosabb ezen a területen kiemelni a SkyDrive-ot, ami a Microsoft saját online tárhelye. Mindez azért nagyon fontos, mert bár a redmondi cég továbbra is elkötelezett a cloud mellett, valószínűleg a jövőben is a saját infrastruktúráját fejleszti majd, és nem kezd a Sonyhoz hasonló felvásárlásba.

Drága, de okos ügylet

A játékipari elemzők két dologban abszolút egyetértenek a Gaikai felvásárlása kapcsán: a 380 millió dolláros vételár magas volt, de hosszú távon kifizetődik majd, végső soron a döntés helyes volt. A "hogyanról", tehát a technológia alkalmazásáról már megoszlottak a vélemények.

Lewis Ward, az IDC munkatársa szerint a pénzügyi gondokkal küszködő Sony részéről régóta ez a legnagyobb akvizíció, ami jól jelzi az üzlet stratégiai jelentőségét. Úgy gondolja, a cloud a PlayStation 4-nél köszönhet vissza, a technológia például kiváló lenne a demók streamelésére, illetve a PlayStation Certified mobileszközök is profitálhatnak majd a rendszerből.

Billy Pidgeon (M2) szerint a cloud gaming hatása óriási lesz 10-12 év múlva, de ne higgyük azt, hogy olcsó lesz: elő kell majd rá fizetni, az sem elképzelhetetlen, hogy több szintű, különböző csomagokat ígérő szolgáltatásokat fogunk kapni a PS4 idején. A PS3-nál demók és PS1-es, PS2-es klasszikusok futtatása esetén lenne bevethető a technológia, illetve így később más platformokra is kiterjeszthetné a Sony a PlayStation élményt.

Michael Pachter, a Wedbush Securities elemzője úgy véli, a Gaikai a Sony tévéinek eladását fogja majd serkenteni, illetve kiváló eszköz lesz a Sony kezében, hogy bebástyázza magát ezen a területen. Pachter szerint a felvásárlás nem lesz hatással a következő generációs konzolokra.

18.
18.
tabu3x
#15: vagy portolnak (aminek költségét ki állja?), de ez időigényes.
talán inkább virtualizálnak egyet, amin aztán aztán az összes exkluzív eldöcög, persze csak a sony szolgáltatásain belül, a samu nyilván nem kapja meg a TV-ihez, csak a multiplatformosokat.
17.
17.
Donpedro
#16: Hogyne... Hidd el nekem hogy a 380 milla vételár túlnyomó hányada a meglévő infrastruktúra (értsd: a temérdek gép, videókártya, stb.) és a szoftveres részre ment rá. Ha a Sony PS-eket állítana munkába nem külsős céget vásárolt volna meg, hanem saját fejlesztésbe kezd.
16.
16.
Nathan
#15: inkább a Gaikái-t fogják majd alakítani a PS-ekhez meg a Sony cucokhoz :D
15.
15.
Donpedro
Jómagam is kipróbáltam anno, jól működik, megfelelő nettel egyáltalán nincs input lag (ez engem meglepett). Egyedül a képminőség ami nekem kifogásolható volt, azért látszik rajta a tömörítési veszteség (mondjuk aki a konzolos 720p-hez van szokva annak úgyis mindegy).

Egyébként érdekes hogy sem az emberek sem a külföldi média nem beszél a dolog egyik legizgalmasabb ámde csak lehetséges következményeiről :D Ugye a Gaikai az Nvidia GRID technológiájára épül. Ergó csak és kizárólag PC játékokat lehet rajta futtatni. Namármost, ha jól bele akarja integrálni a következő generációs PS-be a Sony a dolgot (hogy a viharba ne akarná, ezért vette), akkor bizony át kell portolni a PS exkluzív címeket PC-re, különben nem mennek Gaikain :) (És akkor már reméljük ki is adják PC-re is őket, max. időbeli késleltetéssel)
14.
14.
killzone2
Érdekel milyen lesz a PS4 :D
11.
11.
DanielMcBas
amúgy élvezitek hogy kisebb novellákat írtok ?
10.
10.
shatterhand
#9: Ki a fa..om szidja a másik gépet? Örülök,hogy ott az xbox,meg a nintendo mert ezek nélkül a sony ülne a babérjain és árulná drágán a gépét,meg nem lenne annyi új IP cím (amikkel el kéne adni most a gépét).
Az meg elég értelmetlen vagy értelmezhetetlen,hogy "1 konzolgyarto lenne mindket felnek". Milyen "félnek"? Mintha két népcsoport lenne. Vásárlók vannak akiknek az a jó,ha van választék.

A jó pár ember meg nem a felhő szolgáltatásra szól, hanem arra ,hogy megveszel egy játékot vitára, de otthon mégis a ps3on játszanád, ha meg elmész folytatod a mobilodon. Ezt az fogja max csinálni aki akárhova megy nem tudja mit csináljon, meg nem tud meglenni gép nélkül.

Meg nem adnak ki sok jó játékot? Ahhoz képest,hogy ez a generáció vége elég sok jó játék jön még ki csak idén. A többit meg jövőre halasztják. Majd, ha az lemegy akkor jön az ínséges idő.
9.
9.
Northlorien
#5: Jo egy par embernek? A szolgaltatas aratol fuggoen, lehet hogy jo mindenkinek, nem egyszerubb leulniu a tv ele es jatszani rogton konzol meg minden megvasarlasa nelkul, hiszen az bevan epitve a tevebe? Lehetoseg? Egy kicsivel tobb mint lehetoseg, foleg hogyha a microsoft is ebben gondolkodik, akkor felejtsd el a konzolokat iszonyat gyorsan... Az elobbi kommentedrol csak annyit, hogy gondolkoz picit, mi nem lenne? Jobb konzol? Mar miert ne lenne... a PC anno azert fejlodott akkorat, mert a jatekok is iszonyat sokat fejlodtek, mit gondolsz miert nem adnak ki sok jatekot most, hanem csak majd kovetkezo generaciora? Az hogyha 1 konzolgyarto lenne mindket felnek azert lenne szar, mert nem ugyanannyit adnak el boxbol es PS3-bol, es egyik fel ezert rosszul jarna... Amugy pedig nem, nem kell mas gepet szidni
8.
8.
Cell4
#6: "Megszoksz vagy megszöksz" alapon a Samsung vagy fizet a Sony-nak vagy felbontják a szerzödést. :D
Egyébként szerintem a nagyobb vállalatok már régóta tudták, hogy a Sony meg fogja venni a Gaikai-t. :)
7.
7.
Cell4
#2: A cross platform csak egy példa volt.
Arra akartam célozni, hogy a Sony rengeteg szórakoztató elektronikai terméket gyárt (TV, PS, Vaio, tablet, telefon)
- ha ezekre ki tudna építeni egy olyan egységes hálózati szolgáltatást, amit az összes Sony cuccodról elérhetsz és mindamellett van értelme, mert pl. telerakják egy rakás tartalommal (zene, film, program, játék elsösorban, utóbbinál pedig nagy szó lenne egy PS1-PSP-esetleg PS2 játékok kipróbálása, akár cloud-ként, akár cross-platformként stb.), akkor az Android-nak és az App Store-nak egy eléggé erös konkurenciája lenne.
Persze mind sajátvélemény, személy szerint nem hiszem, hogy meg fog valósulni, pedig fasza lenne. :)
6.
6.
simon 555
amúgy ezek után,hogy a Sony megvette a Gaikait mi lesz a Samsung TV-kel?
nem úgy volt,hogy a Gaikai megegyezett a Samsungal,hogy a TV-ibe bele lesz építve a szolgáltatás?
Most akkor ez ezáltal törlődött vagy majd jól kaszál a sony a samsung-ból is?:D
5.
5.
shatterhand
#2: ezt akartam én is írni. Ki a fa..omat érdekli ez a "megveszem itt, játszom itt, meg este ott". Mint lehetőség biztos jó.... pár embernek:)
A többséget az ár érdekli, a sebesség,minőség,tartalom,stb. Nem ez a cross platform vagy micsoda.
A wii u irányítója semmi másra nem lesz jó mint egy eszköz amire pluszba kell feccölni vmi tartalmat ,hogy értelmet adjanak neki.
El nem tudom képzelni mikor lesz az hasznos,hogy a tévéről mindig lebambuljak az információ miatt. Érdekes, de hogy ez is egy irány? Dreamcastnél se működött.
2.
2.
tabu3x
#1: Sem az xbox/wp7, sem pedig a ps3/vita kombóban nem akkora durranás ez cross platformosdi (még). Lehet, hogy erre is jó lesz, de talán nem ez lenne az a feature, amiért ezt a rendszer választja vki egy másikkal szemben.
Más.
Szerintem, ezzel inkább ki lehet terjeszteni a megszólítható emberek körét, azaz több emberhez érhetnek el. Pl. Sony tv-ken, Vaioi laptopokon, vagy az újabb tableteken alapértelmezett szolgáltatásként lehet jelen, mint pl. az amazon könyvesboltja.
Az ember csak rákattint mondjuk egy Kevin Butler ikonra, aztán a játékboltban találja magát. Leveszi a polcról, és már tolja is.
Ha ki tudják tolni a nem kifejezetten gaming platformok felé is a játékok elérhetőségét, akkor kicsit olyasmi lenne, mint a facebookon a játék. Nem a játékok miatt vannak ott az emeberek, de ha már ott vannak, játszanak is.
1.
1.
Cell4
Billy Pidgeon-al értek egyet.
Ha van esze a Sony-nak, akkor ki fog építeni egy olyan hálózatot, amelyet szinte az összes termékéről el lehetne érni és ezáltal exkluzív tartalmakhoz juthatnának a felhasználók, ennek köszönhetően pedig megkülönböztetnék magukat a konkurenciától is.
Pl. ha veszek egy PS One klasszikust a Store-on, elkezdem PS4-en, akkor utána tudjam majd folytatni Vita-n, majd végül egy okostelón/handheld-en viszem ki.
A konzoloknál egyébként szerintem kétféleképpen fog visszaköszönni:
- új játékokat így is meg lehet majd venni, tehát immáron háromféleképpen (lemez, Store, Gaikai)
- visszafelé kompatibilitás (PS1, PS2, esetleg PSP) így lesz megoldva, bár remélem a PS4 vinni fogja a PS3-as játékokat is, lemezesen.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...