PlayStation-exkluzív lehetett volna a Limbo

  • Írta: fojesz
  • 2012. július 17.
  • Biznisz
Link másolása
Érdekes sztoritól rántotta le a leplet a Sony a Limbo című indie fejlesztés kapcsán: annak idején a játék PlayStation 3-exkluzív lehetett volna, folytak is tárgyalások ez ügyben, azonban a vállalat elbaltázta az üzletet, mert ragaszkodott ahhoz, hogy a jogok automatikusan rá szálljanak.

A Limbo 2010 júliusában jelent meg, és először kizárólag Xbox Live-on vált elérhetővé, a PSN-es és PC-s változatok csak egy évvel később mutatkoztak be. Pedig a dán Playdead nem így tervezte eredetileg, ahogy a Sony Computer Entertainment vezető producere, Pete Smith elmondta a múlt heti Develop Conference-en tartott előadásában, a srácok a Sonyval is tárgyaltak az exkluzivitásról.

A tervezett megállapodás szerint a Limbo PlayStation 3-exkluzív lehetett volna, a tárgyalások azonban megszakadtak, a Sony ugyanis mindenáron meg akarta tartani a játék jogait, amihez a független fejlesztőknek értelemszerűen nem fűlött a foguk, ezért átpároltak a Microsofthoz. A redmondiak így is belementek az üzletbe, ezért jelenhetett meg később más platformokon is a Limbo.

Smith elismerte, hogy hibáztak. Az úriember arról tartott előadást, hogy mikor érdemes átpasszolni teljesen a játékot a kiadónak, és mikor nem; mint mondta, mindkét verziónak megvannak a maga előnyei. A kiadók oldaláról nézve a helyzetet, ezek a vállalatok sokkal motiváltabbak a marketing és a merchandising terén, ha az ő tulajdonukat képezi a játék, ellenkező esetben rengeteg költség hárul a fejlesztőcégekre. Ráadásul egyfajta védelmet akarnak a jogok megszerzésével: szeretnék, ha a stúdiók kitartanának mellettük, és nem állnának tovább azonnal a fejlesztés után.

Bár a megközelítés érthető, a Sony az akaratossága miatt óriási üzlettől esett el, a Limbót másfél év alatt ugyanis egymillióan vásárolták meg Xbox 360-on, és bár PSN-en is jól teljesített a játék, az eredmények az esetleges exkluzivitással még jobbak lehettek volna.

10.
10.
Habbobitas
Szerencsére nem lett exclusive.
9.
9.
Berkes2000
Persze, juttassátok megint eszembe mekkora balf*sz vagyok, hogy a magyar PSN store-ra töltöttem fel lóvét aztán fent sincs rajta...
4.
4.
dcba
komoly volt csak nagyo rovid pl en el tudnam kepzelni mobilon is.Van egy hasonlo jatek Oscura az kicsit emlekzetet a limbora es kurvara tetszik.Jok ezek csak ne legyen exkluzivak olyan kitolas amikor egy jatek csak egy adott gepen fut.Meg a nagyobb jatekoknal megertem de azert ez nem hiszem h akkora biznisz mint mondjuk egy gears of war vagy egy unchearted.Jojjenek csak az ilyen jopofa jatekok minden platformra.Termesztesen lewarezolas utan rogton megvettem steamen.
2.
2.
Donpedro
Szerencsére nem lett exkluzív :)
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...