Egyetemen tanítják a Skyrimet

  • Írta: InGen
  • 2012. október 28.
  • Érdekesség
Link másolása
Egy neves texasi egyetemen egy fél évig hallgathatja a jónép a Skyrimet. Legalábbis egy olyan tantárgyat, melynek része a Skyrim is, ugyanis az a fantasy világokról szól, és azon belül is arról, hogyan jelennek meg ezek a számítógépes játékokban. Órán kell tolni a TES V-öt.

A texasi Rice University hallgatói olyan szerencsések, hogy felvehetnek egy olyan tárgyat, melynek neve Scandinavian Fantasy Worlds: Old Norse Sagas and Skyrim. Jól hangzik, és az előadó, Donna Beth Ellard professzor szerint két célja van. Egyrészt bemutatja a hallgatóknak, hogy a fantasy miként jelenik meg pszichológiai koncepcióként és a játékos kultúra népszerű témájaként.

Másrészt pedig arról, hogy a skandináv mitológia miként szolgál a modern angol-amerikai fantasy alapjául. Ennek részeként a diákok a skandináv mitológia különböző történeteit fogják olvasni, miközben azokhoz hasonló questeket nyomnak le a Skyrimben.

A professzor elmondta, az lesz a lényeg, hogyan keresztezi egymást a játék és a mitológia, és nem az, hogy egy az egyben ráültessék az előbbit az utóbbira. Azt próbálják majd megnézni, a játék készítői miként fogták meg a mitológiai elemeket, tájakat, karaktereket, hősöket, és helyezték el azokat vagy azokhoz hasonlókat a játék világában.

68.
68.
Racsni1987
#66: Jó ez igaz, de ennek az óvodában és az általános iskola 1. osztályában van helye. Látom egyesek még nem lépték túl azt a szintet. Nem rád gondoltam, hanem másokra.
67.
67.
Stefanovics
#51: Mondjuk tényleg, igaz, mert a felsőoktatás az már más tészta. Ha az is olyan gyermeteg lenne mint az ált. iskola akkor nem született volna pl. Google :D
66.
66.
Berencsit
#28: ember... egyértelmű, hogy csak bizonyos szakokat érint a dolog.
Igen, kellenek új felszerelések az iskolákba. De csak egy példa.

2-évvel ezelőtt az iskolánkat Eu-s pénzből (közel fél milliárd forintból) "felújították"
Pár termet helyreállítottak/kipofoztak. Építettek egy liftet a mozgáskorlátozottaknak. (ha netalántán betévedne egy is, akkor sem tudná használni, mivel elkészülte óta nem is üzemel.) A pályázati pénzen vettek jó pár új gépet Tv-t stb.. A Tv-k azóta is ott vannak néhány bizonyos teremben, de ezeket sem lehet használni mivel félnek hogy valami "kárt" tesznek benne... így minden csak dísznek van, a látszat kedvéért.
És még naphosszat lehetne sorolni.
Sok magyar iskolában ez megy. A közoktatás meg jó pár helyen csak vicc.
(az előadásmódtól kezdve a felszerelés hiányától....)

Általános 5.-töl taníttottak kémiát és fizikát, de azóta sem láttam egy iskolában sem egy érdekes prezentációt. "Kísérlet" is csak egyszer volt... mit ne mondjak nagyon érdekfeszítő volt. Az egész osztály feszülten figyelte a tanárt, amint egy Pvc csövet dörzsöl nagy élvezettel, és feje felé tartva haja égnek ált. Ez volt ált. 7.-ben.

Sok minden a tanártól is függ. Mint azt említettem az előző kommentemben, az előadásmód egy nagyon fontos része az "egésznek". Tényleg van olyan, hogy nincs felszerelés, és ezért nem tudnak rendesen tanítani. De ha van is akkor nem pazarolják ránk, egyszerű halandókra, mert mi pár éven belül otthagyjuk az iskolát, és akkor ők ottmaradnak felszerelés nélkül...

Egyébként.. Majdnem minden Nyugati országban, (sőt talán a világon majdnem mindenhol) a kormányok fejlesztik az iskolákat. Hatalmas pénzeket ölnek bele, hiszen tudják, hogy ők/mi vagyunk a jövő. (nameg az a pár szavazat is jól jön nekik) Csak itt megy az, hogy a tanári fizetéseket évek óta nem emelik, és szarnak az egész tanítási rendszerre. Helyette kitalálnak egy csomó hülye "szabályt" ami még jobban korlátok közé szorít mindenkit.
65.
65.
Kerik
hehe, már várom, hogy rendészeten az Assassin's creedet tolhassuk xd vagy tesi órán a FIFA-t, föcin a Far cry 2-t
64.
64.
drat576
#63: Amit előadásokon leadnak, azok közül is rengeted felesleges dolog van, ez már nem tesz se ide se oda
63.
63.
Raatkainen
Ezt a tudást nagy valószínűséggel nem fogják tudni hasznosítani a munkaerőpiacon de azért én is benne lennék pár ilyen órába.
61.
61.
nálunk a BTK-n volt fantasy és sci-fi irodalom témájú szeminárium. tök jókat beszélgettünk a regényekről, szerettem. manapság annyira nem szokatlan beemelni a popkultúrát az egyetemi órákra.
59.
59.
Racsni1987
#58: Egyébként ezzel csak azt érnék el, hogy mindenki idejét rabolják, még több felesleges óra és szeminárium. Aki egyetemre jár, az tudja hogy senki sem szeret bejárni max csak kényszerből. Ennek végképp nem lenne értelme, ezzel is emberek idejét rabolják.
58.
58.
Racsni1987
#56: "bár poénból elmennék egy ilyenre"

Szerintem egy ilyen egy adott képzésben szánalmas. Gondolom bölcsészeknél lenne ez oktatva, ahogy olvastam. Bölcsészeknek most sincsen tekintélyük, de régen nem volt így, ha ilyet bevennék a bölcsész oktatásba, a különbségek és a hanyatlás mostaniaknál is jobban megnőnének. Ugyanez vonatkozik a közgazdasági képzésre is, régen egzisztenciális volt, manapság már kevésbé. Ugyanez vonatkozik szerintem az informatikára is.
57.
57.
Gamelord
Érdekes, de arra kíváncsi lennék, hogy mégis mi értelme van.
56.
56.
vmiki88
#43: Mondjuk gondolom ezt nem gépész képzésem oktatják, ott nincs is szükség ilyesmire. (bár poénból elmennék egy ilyenre)
55.
55.
vmiki88
#53: " hogy vannak olyan szakok, amit diploma nélkül is egy középfokú is eltudná végezni"

Nooo shit, amikor bekerülnek az emberek, akkor általában középfokú végzettségük van, csak akkor lesz diplomájuk, ha elvégezték.
54.
54.
vmiki88
#43: Ez csak egy ilyen szabadon választható tárgy lehet, nem tudom minek fújod fel magadat.
53.
53.
Racsni1987
#51: Én azt gondolom, hogy itt is máshol is, felsőoktatási intézmények között óriási különbség van, akkora hogy vannak olyan szakok, amit diploma nélkül is egy középfokú is eltudná végezni, hát amit a cikkben leírnak, az olyan is lehet. Egyébként USA-ban ahogyan itt is nagy az osztályok közötti különbség, Amerikában szerintem még nagyobb. Én legalábbis ezt gondolom, mert liberális nyugati rendszer ilyen, megnöveli a szegények és gazdagok közti különbséget. Igazából ez azért kiszúrás, aki elmegy egzisztenciális szakirányra, elvégzi az egyetemet, és azt veszi észre mindenki diplomás, mindenki nevezheti magát értelmiségnek, neki meg a fél élete a tanulásra ment, másik nálunk nem mindenhol van osztott képzés és egyes szakoknál kifejezetten megy a szívatás, más szóval nagyot bukhat is az ember.
52.
52.
Racsni1987
#35: Ez a vita azért nevetséges, mert ez attól függ hogy ki milyen szakirányban megy, olyan szakirányba ami ér is valamit az életben, vagy olyanba amit egy középfokú végzettségű is eltudná végezni más szóval vécépapírra kiváló de másra nem.
51.
51.
TBO0
#44: Ne hasonlítsd össze az általános iskolát a felsőoktatással, Amerikában igenis elég színvonalas a felsőoktatási rendszer. :)
50.
50.
robogo98
#24: Csak ehez az kéne hogy a tanárnak is érdeke legyen mert magától nem mesél érdekesen (általában) tapasztalat bol mondom
49.
49.
Extol
Skyrimnek komoly kulturális értéke van. Csak Magyarországon nem hallani efféléről, nekünk elég a saját szánalmas felhozatalunk.
48.
48.
robogo98
47.
47.
Stefanovics
#46: hát igen. saját példával élve sokkal jobban emlékszem arra a történelmi küldetésekre az Age Of Empires II ből mint amiket a tankönyvben magoltam XD
46.
46.
givi6
Volt szerencsém ilyenben részt venni.
Egyhézi iskolában irodalom óra : Görög mitológia. Barátom felvetette az tanárnőnek, hogy mi volna ha God Of War segítségével többet megtudhatnánk a görög istenekről, tanárnő mit sem sejtve a játékról nagy lelkesen beleegyezett ebbe a remek ötletbe.
Egy hét múlva újra itt, ugyanakkor már üzembe kész volt a játék, valahogy nem erre számított a tanárnő mikor elindult a game...Az egész órát eljátszottuk, miközben szartse tanultunk a görög istenekről. Nagyon fontosnak tartom, hogy a mai fiatalok lelkileg és a PS3 korszerű látványának köszönhetően vizuálisan is felkészüljenek erre a morbidan kegyetlen világ borzalmaira , csak sajnálatos módon Orbán Viktor és a galád Matolcsy és álnok csatlósai akárcsak Pintér nem gondoltak erre a kiaknázatlan lehetőségre.
45.
45.
Stefanovics
#44: mármint Magyarországon is tanítják a cryengine t
44.
44.
Stefanovics
Nem azért, de az amerikai oktatási rendszer egy 0 a magyaréhoz képest. Nagyon korlátolt a tananyag, pl. földrajzot is kötelezőleg csak a kontinensé kell, magyar rendszerbe szinte mindent tudni kell.
Pl. Bátyám kiment unokaöcséimmel Floridába 5. osztályos kissrác 1 hét alatt nyelvtani versenyt nyert az iskolába, és a tanárja leadta a leckét neki egész ÉVRE! Azt mondta hogy nincs már mit tanítani neki ebben az évben, szóval most lébecol otthon. Más tészta hogy a számítógépes játékokat tanítják programozás szakon de mint hardcore matekot, főleg a cryengine felépítését és aritmetikáját, de az nem játszást jelent :D
43.
43.
romulan
Nevetséges.
"Egyrészt bemutatja a hallgatóknak, hogy a fantasy miként jelenik meg pszichológiai koncepcióként és a játékos kultúra népszerű témájaként." Óh igen, ez egy igen fontos tudás. Biztos nagy hasznát veszik majd az életben.
Az én egyetememen is tengernyi trutyit tanítottak, de azért ilyen mélyre egy szeminárium sem süllyedt le.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...