Medal of Honor - büntetik a tanácsadó katonákat

A Warfighter több-kevesebb sikerrel próbálta visszaadni a háború valós oldalát, s azt a terhet, amit a harcoló nők és férfiak minden nap átélnek a frontvonalban. A hitelesség végett a Danger Close igazi Navy Seals-bakákat kért fel a tanácsadóként, ám a fagyi visszanyalt: a feletteseik nem örültek neki.

Bár vitatkoznánk azzal a kérdéssel, miszerint a Medal of Honor: Warfighter tényleg valósághű, a fizetett, jelenleg is katonai szolgálatban lévő egységek tagjai civilben katonai titkokat árultak el a fejlesztőknek - legalábbis a feletteseik így gondolják. A Danger Close ez alapján készítette el a játékot, amit persze láttak a szigorú tekintetű parancsnokok is. Szerintük a szószátyár fiúk túl sok konkrétumot árultak el, ennek folyományaként büntetés vár a hét tanácsadó katonára.

A Polygon magazin jelentése szerint az érintett Navy Seals-tagok titkosított információkat árultak el a készítőknek, ami megsérti a szerv íratlan szabályát, miszerint ők "néma harcosok". A vádlottak jelenleg is aktív szolgálatot teljesítenek a különleges egységeknél - az egyikükről bebizonyosodott, hogy részt vett Oszama Bin Laden elfogásában és megölésében is. A SEAL Team Sixet felkapta a média: a játék mellett egy filmben is viszontláthatjuk a kérdéses akciót. A fiúk persze nem akartak rosszat, az igazi felelős William McRaven admirális, aki jóváhagyta, hogy az eset a nyilvánosság elé kerüljön.

Ez persze nem menti meg az érintett katonákat a büntetés alól, akik a jövőben nem vehetnek részt a játék promóciójában, illetve kéthavi fizetésüknek csak a felét kapják meg.

Végleg búcsút mondhatunk a valósághű akcióknak? Szerintetek megérdemelték a felelősségre vonást?

29 komment - szólj hozzá!