Nem is a S.T.A.L.K.E.R. van a bitComposernél

Tegnap kicsit korán örültünk, bár tegyük hozzá, nem a mi hibánk. Úgy tűnik, hogy a bitComposer csúnyán átrázott mindenkit, és nem is a S.T.A.L.K.E.R-jogokat szerezte meg, csak majdnem. Egyelőre nincs tiszta válasz.

Szóval, tegnap megírtuk, hogy a bitComposer bejelentette, megállapodott a S.T.A.L.K.E.R. írójával (mielőtt az elhunyt november végén), hogy mostantól ő készítheti a S.T.A.L.K.E.R-franchise-hoz kötődő játékokat.

Azonban több probléma is akad.

Az egyik, hogy a GSC Gameworld, vagyis a S.T.A.L.K.E.R. eddigi fejlesztőjének fejese, Sergiy Grygorovich bejelentkezett Facebookon, és közölte a világgal, hogy szó sincs erről, ugyanis a S.T.A.L.K.E.R-játékok jogai továbbra is nála vannak, és tudomása szerint nem ivott mostanában annyi vodkát, hogy emlékezetkiesés közben eladta volna azokat a bitComposernek, vagy bárki másnak.

Mint kiderült, a bitComposer nem a S.T.A.L.K.E.R. (így, nagybetűkkel) jogait vásárolta meg, hanem az eredeti, Strugatsky-fivérek által írt Roadside Picnic (Piknik az út szélén) novella jogait, amiből aztán Andrei Tarkovsky rendezett filmet Stalker (magyarul Sztalker) néven, kisbetűkkel.

Mindez csak azért érdekes, mert a bitComposer a sajtóközleményben kifejezetten a nagybetűs rövidítést használta, amiből mindenki arra következtetett, hogy az eredeti játékok jogai kerültek hozzá. Tehát vagy az a helyzet, hogy a bitComposer át akart minket verni, vagy annyira hülyék, hogy azt hitték, a S.T.A.L.K.E.R. jogait vásárolták meg.

10 komment - szólj hozzá!