Metacritic: gyenge volt a tavalyi év

A játékok pontszámait átlagoló Metacritic idén is elkészítette a maga évösszegzését, amiből az is kiderül, hogy 2012-ben jóval kevesebb játék kapott kiváló értékelést, mint 2011-ben.

A Metacritic 2009 óta ad ki a mostanihoz hasonló évösszegzést, de a jelentése szerint azóta a 2012-es volt a leggyengébb év: tavaly mindössze 14 konzolos játék kapott kiváló (legalább 90 százalékos) értékelést, és az összes platformot nézve is csak 18 cím volt sorolható a legjobbak közé. 2011-ben 23, illetve 32 játék lett közel tökéletes.

A Metacritic az év játékát is megválasztotta, szintén relatíve objektíven az értékeléseket vette alapul, és a legjobb átlagpontozással büszkélkedő címet kiáltotta ki a legjobbnak. Idén ez a Telltale-féle The Walking Dead gyűjteményes kiadása volt (95 százalék), ami két szemszögből is érdekes: az elmúlt évek legjobbjainak értékelései rendre felülmúlták ezt a játékot, másrészt egy olyan anyagról van szó, ami korábban öt részletben jelent meg, és azok közül még a legjobb is csak 89 százalékot kapott. A legjobbak között dobogós lett még a Persona 4 Golden (94 százalék) és a Mass Effect 3 PS3-as változata (93 százaléka) is.

A Metacritic platform-összehasonlításában a PS3 volt a nyerő, a konzolon megjelent 204 játék átlagosan 70,3 százalékot kapott (6 kiváló cím), őt az Xbox 360 követi (243 játék, 69,5 százalék, 7 kiváló cím), végül jön a Wii és a Wii U közös listája (53 játék, 68,3 százalék, 1 kiváló játék). A PS3-on a Journey, az Xbox 360-on a Trials Evolution, a Wii-n a Xenoblade Chronicles lett a legjobb platform-exkluzív - utóbbi az amerikai premier nyomán. (Közvetlen összehasonlítás nincs, de a PC-n is 70,3 az átlag, a kiváló játékok száma pedig 4.)

Ha még több számra, toplistára, összehasonlításra és érdekességre vágysz, mindenképpen nyálazd át a Metacritic listáját!

20 komment - szólj hozzá!