Amerikában 4 éve a Call of Duty a legnépszerűbb

Az NPD Group közzétette a 2012 decemberére, illetve a teljes tavalyi évre vonatkozó eladási toplistáit. Az amerikai adatok alapján a játékok között abszolút dominanciának örvendhetett a Call of Duty: Black Ops II.

Vége az ünnepi szezonnak, az NPD Group jelentése szerint azonban közel sem alakultak úgy a játék- és hardvereladások Amerikában, mint 2011-ben. A teljes amerikai iparág forgalma 22 százalékot esett vissza mind a decembert, mind a teljes évet tekintve, míg hardverek esetében ez a szám rendre 20, illetve 27 százalék, a játékoknál pedig 27 és 22 százalékos csökkenést jelentett. A kiegészítőkből 2012-ben 8 százalékkal fogyott kevesebb éves szinten.

Bár a számok nem festenek túl rózsás képet, az NPD emlékeztetett rá, hogy ezek csak a bolti eladások, a digitális értékesítések nincsenek benne a számokban, márpedig egyre több játékos vásárol letölthető tartalmakat, és a pontkártyák is kiemelkedő népszerűségnek örvendenek. A hardvereladások gyengülésére magyarázatul szolgálhat, hogy a játékosok nagy része már kivár a következő konzolgenerációig, illetve a különböző konzolkiszerelések megjelenését is visszafogták a gyártók.

Az új címek halála

Ahogy az alábbi toplistákon is látszik, az új címek kiveszőben vannak, és erre az eladási adatok is rájátszanak: az évi rendszerességgel visszatérő sorozatok jól mennek, miközben a közepes költségvetésű játékok és a katalóguscímek már kevésbé.

Ez a decemberi toplista:

 1. Call of Duty: Black Ops II
 2. Just Dance 4
 3. Halo 4
 4. Assassin's Creed III
 5. Madden NFL 13
 6. Far Cry 3
 7. NBA 2K13
 8. Skylanders Giants
 9. New Super Mario Bros. 2
 10. FIFA 13


Ez pedig a teljes évi:

 1. Call of Duty: Black Ops II
 2. Madden NFL 13
 3. Halo 4
 4. Assassin's Creed III
 5. Just Dance 4
 6. NBA 2K13
 7. Borderlands 2
 8. Call of Duty: Modern Warfare 3
 9. LEGO Batman 2: DC Super Heroes
 10. FIFA 13


Az Xbox 360 a király

A hardvereladásokat illetően elmondható, hogy Amerikában továbbra is az Xbox 360 a legnépszerűbb konzol. December 1,4 millió eladott példánnyal állt az élre, és már 24 hónapja el sem mozdul onnan. A Microsoft közleménye szerint a vásárlók 1,27 milliárd dollárt költöttek Xboxszal kapcsolatos termékekre decemberben.

A Nintendónak is volt oka büszkélkedni. Noha a Wii U decemberben alulmúlta a Wii-t (460 ezer Wii U jutott 475 ezer Wii-re), az első 41 napot tekintve az összesen eladott 890 ezer darab Wii U így is 30 millió dollárral nagyobb forgalmat csinált a kiotóiaknak, ami nem meglepő, hiszen drágább konzolról van szó. A Wii U legnépszerűbb játéka a New Super Mario Bros. U volt, ebből 580 ezer példányt vittek haza a játékosok. A 3DS-ből 1,25 millió, a DS-ből 470 ezer darab ment el.

A Sony nem közölt adatokat.

36 komment - szólj hozzá!