A következő generációt várja az Electronic Arts

A kiadó legfrissebb pénzügyi helyzetjelentése nem sikerült a legfényesebben, a piac egyértelműen a next-gen konzolokat várja. FIFA és Battlefield biztosan lesz a következő generációban is.

Nem sikerült a legjobban az Electronic Arts a legutóbbi negyedéve, a decemberrel véget érő három hónapos időszakban a kiadó bevétele 1,182 milliárd dollár volt, miközben a nyeresége 176 millió dollár volt mindössze - 2011 végén 1,651 milliárd dolláros forgalmat és 334 millió dolláros profitot könyvelhetett a kiadó.

Noha a digitális üzlete ismét nőtt, a dobozos játékok értékesítése nagy mértékben csökkent: ez részben annak köszönhető, hogy a Medal of Honor: Warfighter csúfosan lebőgött, másrészt iparágszerte megfigyelhető ez a jelenség, ahogy a piac már a next-gen konzolokra vár. Lássunk néhány fontosabb számot:

  • A FIFA 13-ból 12 millió példány kelt el, 23 százalékkal több, mint a FIFA 12-ből.
  • A FIFA 13 100 millió dolláros digitális forgalmat generált, ez 98 százalékos növekedés a FIFA 12-höz képest.
  • Az elmúlt kilenc hónapban 230 millió dollárt hozott konyhára a FIFA a digitális csatornákon.
  • A Madden NFL erősödött, az NCAA és az NHL - utóbbi a lockdown miatt - gyengült.
  • A Battfield 3 Premium 2,9 millió felhasználóval büszkélkedhet, ami 108 millió dollárnyi bevételt jelent.
  • A The Simpons: Tapped Out a legkeresettebb játék volt iOS-en, 23 millió dollárt hozott a konyhára.
  • Az Originnek 39 millió felhasználója van, akik közül 17 millió mobilos. Az EA-nek 86 fejlesztővel van megállapodása az origines terjesztésre vonatkozóan.
  • A Need for Speed: Most Wanted jobban szerepelt, mint a Need for Speed: The Run.


Mit hoz a jövő?

A következő negyedévben stagnálásra számít a kiadó, a teljes pénzügy évre (ami március 31-én ér véget) profitot remél. A következő időszak legfontosabb címei a SimCity, a Dead Space 3 és a Crysis 3 lehetnek - utóbbi kettő előrendelésekben már megverte elődjét. Rossz hír, hogy a Fuse megjelenése csúszik, a játék csak valamikor április és június között jelenhet meg.

Az Electronic Arts álláspontja szerint a generációváltás időszaka mindig nehéz, de növekedési lehetőségeket is tartogat magában. Szerinte a Wii U eddigi eredményeiből nem szabad konzekvenciákat levonni a teljes next-gen piacra vonatkozóan, az általa "negyedik generációsnak" nevezett konzolok még nem érkeztek meg, pedig azok lesznek igazán érdekesek.

A kiadó emellett bejelentette: két legfontosabb sorozatának, a Battlefieldnek és a FIFA-nak már készül a next-gen változata. További részletek májusban várhatók a cég terveiről.

11 komment - szólj hozzá!