Megint nyereséges a Sony

A Sony is közzétette a 2013-as pénzügyi évére vonatkozó jelentését: a cég öt éve először nyereséges, jóllehet a PlayStation-részleg nem tudott érdemben növekedni a kézikonzolok miatt.

A Sony öt éve először zárta nyereséggel az aktuális pénzügyi évét, igaz a 43 milliárd jenes profit elenyésző a vállalat forgalmához képest. Javulásnak viszont mindenképpen javulás: a cég tavaly 457 milliárd jenes veszteséget volt kénytelen elkönyvelni.

Üröm az örömben, hogy a PlayStation-részleg nem szerepelt túl jól, az üzemi eredménye a tavalyi 27,6 milliárd jenről 1,7 milliárd jenre zuhant, ami elsősorban a PSP, illetve a PSP-s játékok csökkenő eladásaival, illetve a PlayStation Vita japán árcsökkentésével magyarázható.

Az eladott gépek és szoftverek számát tekintve nem történt érdemi változás a tavalyi évhez képest, hiába erősödött a PlayStation 3, a PlayStation Vitából egyre kevesebbet adnak el, ami visszafogja az összesített növekedést. A PS3-ból és a PS2-ből egyébként 16,5 milliót, a Vitából és a PSP-ből 7 milliót adott el a japán vállalat az elmúlt évben.

Az áprilisban kezdődött pénzügyi évben a Sony 10 millió PS3-at szeretne eladni, Vitából és PSP-ből pedig összesen 5 milliót mindössze. Érdekesség, hogy a Sony már nem számol a PS2 eladásaival, persze a gép nyugdíjazása után ez aligha meglepő.

És a PlayStation 4?

A Sony egyelőre nem árulta el, hány PS4-et szeretne eladni a 2014-es pénzügyi évben, azt viszont elmondta: noha a PS4 megdobja majd a PlayStation-részleg forgalmát, az üzemi nyereség nem változik különösen, hiszen a következő időszakban rengeteg kutatás-fejlesztési és marketinges költséget kell elszámolni.

A Sony pénzügyi igazgatója, Masaru Kato azt - az egyébként sejthető - infót is megosztotta a befektetőkkel, hogy egy-egy PS4 eladása után nem keletkezik majd akkora veszteség, mint a PS3 esetében. A PS3 költségeit az egyedi Cell processzor és a Blu-ray olvasó is meghúzta, itt ilyenekkel már nem kell számolni: egyrészt a PS4 hardvere már bejáratott architektúrára épít, nem házon belül kell kifejleszteni, és a Blu-ray sem olyan újdonság, mint az előző generációban volt.

27 komment - szólj hozzá!