Bemutatkozik az Xbox One

Az ígéreteknek megfelelően a Microsoft május 21-én bejelentette az Xbox One-t, azaz a következő generációs konzolját. A masina még idén megjelenik és nem (feltétlenül) szükséges hozzá állandó internetkapcsolat.

A Microsoft május 21-én megrendezésre került sajtótájékoztatóján Don Mattrick színpadra lépet és lerántotta a leplet az Xbox One névre keresztelt konzolról. Először az Xbox márka pályafutásáról beszélt a nagyérdeműnek, majd bemutatkozott a next-gen masina, amelyben minden benne lesz, amit egy "legjobb otthoni szórakoztató rendszertől" elvárhatunk.

A konzol színe "iquid black" lesz, formája jellegzetes ferde éleket vonultat fel.

Lássuk a főbb specifikációkat!

  • 8 GB RAM
  • 500 GB-os merevlemez
  • Egyedi AMD-chip 8 magos processzor
  • Blu-ray meghajtó
  • HDMI 1.4-es kimenet
  • Három különálló 802.11n rádió
  • WiFi Direct
  • USB 3.0
  • 1080p és 4K felbontás támogatása
  • 7.1-es surround hangzás

Az Xbox Live sokkal "erősebb és intelligensebb" lesz. Az új szolgáltatás 300 ezer szerverrel rendelkezik (a jelenlegi rendszer 15 ezret vonultat fel). Minden tartalmat a felhőben tárol - filmet, zenét, játékot stb. Dedikált DVR-t találunk a masinában, így bármikor felvehetünk némi gameplayt, amit megszerkeszthetünk és megoszthatunk másokkal. Live-os barátaink listája immáron 1000 főt is tartalmazhat.

A kontroller designjának születése kapcsán a Microsoft elmondta, hogy "játékosok tervezték játékosoknak, a következő generáció részére". Lényegi funkciókban nem tér el a jelenlegi kontrollertől.

A játékokat mindenképpen telepítenünk kell, de nem kell megvárnunk, míg az install végigér. Alapesetben nem kell állandó netkapcsolat a játékok futtatásához alapesetben, ám ha az adott fejlesztő úgy dönt, hogy minden élményt a felhőnek szentel, akkor ugye kötelező az online jelenlét. Az új rendszer nem lesz visszafelé kompatibilis az Xbox 360-as címekkel a két konzol eltérő architektúrája miatt. A frissítések telepítése a háttérben zajlik, a címek indítása gyors lesz. A mentéseket szintén a felhőben tárolhatjuk, profilunkat bármikor, bármilyen Xboxról elérhetjük.

A használt játékokról annyit, hogy a feltelepített játékok lemezét ugyan kölcsönadhatjuk, vagy eladhatjuk, de ha valaki egy másik profilon akar játszani velük, mindenképpen fizetnie kell érte. Hogy mennyit, arról még nem szól a fáma.

A partnerkereső rendszert jelentősen átdolgozták, így gyakorlatilag megszűnik a várakozási idő a lobbyk során. Hírnevünk alapján talál nekünk multis játszótársat a rendszer. Az új, kibővített achievement-rendszer videót készít a szép megmozdulásainkról, fejlődésre sarkall és a jó teljesítményt díjazza.

A kiskereskedőknél már előrendelhető az Xbox One, bár hivatalos árat még nem közöltek a redmondiak. A Zavvi 400 fontos árat és november harmincadikai megjelenést jósol.

285 komment - szólj hozzá!