Az Activision kivásárolta magát a Vivendiből

Az Activision Blizzard nyolcmilliárd dollárért kivásárolta magát a francia média-konglomerátumból, a Vivendiből. Ezzel a markáns lépéssel a kiadó ismét független céggé vált. Kotick szerint így még erősebbek lesznek.

Eddig a francia illetőségű médiacég, a Vivendi volt az Activision Blizzard többségi tulajdonosa, amely tavaly júniusban azt fontolgatta, hogy részesedését eladja, ám akkor cég papírjainak értéke drasztikus módon esett volna. Nos, az Activision elébe ment a dolgoknak, és nyolcmilliárd dollár értékben kivásárolta magát a Vivendivel közösen alapított cégből.

Vagyis, nem teljesen: utóbbi vállalat még a részvények 12 százalékát birtokolja, de azzal már nem rúghat labdába. 

Az Activision Blizzard 429 millió részvényt vásárolt meg 5,83 milliárd dollár értékben, míg a kiadó vezérigazgatójának, Bobby Koticknak és társelnökének, Brian Kellynek különálló csoportja, az ASAC II LP további 172 millió részvényt tudhat magáénak 2,34 milliárd dollár értékben. A tranzakció várhatóan szeptemberig le is zárul.

Hogyan csapódik le mindez? Az Activision megszabadult a Vivendi-féle többségi nyűgtől, s a függetlenek kiadók mezejére lépett. Kotick is bizakodik: szerinte a "cég még erősebb" lesz és megőrizhetik "pénzügyi stabilitásukat".

Ismét csökkent a World of Warcraft előfizetőinek száma

cég sajtóközleményében azt olvashatjuk, hogy a World of Warcraft előfizetőinek száma továbbra is lejtmenetben van: immáron 7,7 millió fő. A legutóbbi negyedévben még 8,3 millió előfizető volt, így a veszteség egyáltalán nem csekély: az MMO 600 ezer aktív játékost veszített. Köszönjük, tiazgriff!

 

14 komment - szólj hozzá!