Bezárt a Digital Reality

  • Írta: zoenn
  • 2013. július 27.
  • Hír
Link másolása
Vigasztalhatatlanok vagyunk: egy újabb nagy múltra visszatekintő magyar játékfejlesztő cég szűnt meg a napokban, amely olyan klasszikusokkal kedveskedett nekünk, mint az Imperium Galactica és a Sine Mora.

Hajszálpontosan egy évvel a Black Hole Entertainment csődje után ismét egy nagy játékfejlesztő céggel kevesebb van Magyarországon. Mérhetetlenül csalódottak vagyunk: a Digital Reality jogutód nélkül szűnt meg, az alkalmazottakat szélnek ereszették, így a folyamatban lévő játékaik sorsa is kérdésessé vált, s nagy eséllyel már soha nem látnak napvilágot.

Mi vezetett a bezáráshoz? A szóbeszédek szerint a stúdió több százmilliós veszteséggel szembesült, amit már nem tudtak orvosolni.

A budapesti székhelyű céget 1991-ben alapították még Amnesty Design néven, első játékukat, a Renuniont 1994-ben adták ki. A siker egészen 1997-ig váratott magára az Imperium Galactica első részével, majd rá két évre jött a második rész és a világhír. 2001-ben a Haegemoniával tökélyre fejlesztették a receptet, majd 2002-től jöttek a modern kori és a második világháborús RTS-ek: Platoon, Afrika Korps vs Desert Rats, D-Day, War on Terror stb.

2010-ben bepróbálkoztak egy böngészőből futtatható MMORPG-vel, a free-to-play Nadirimmel, majd 2011-ben érkezett a Grasshopper Manufacture-rel közösen elkövetett shoot 'em up, a Sine Mora. Jelenleg az Imperium Galactica Online-on dolgoztak, vélhetőleg már nem lesz belőle semmi.

A gyászhír egyelőre nem hivatalos.

18.
18.
naburus
Az Imperium Galactica után nem tudtak korszakalkotót alkotni, akik nem újítanak így járnak.
17.
17.
Sethiran
A Nadirim elég gyengusz volt, a Sine Mora meg szerintem inkább réteg-játék, játszottam vele, de nem kötött le. Nem tudom mennyire állhat egy nagy stúdió ilyen kevés lábon, ami ha nem jön be, akkor roló.Mondjuk azt sem értem, miért kell mindent felégetni. Néhány kulcsemberrel, egy-két jó ötlettel, a megszerzett, elismert névvel azért lehetne keresgélni a piacon.
16.
16.
akarnokd
#13: Amikor náluk voltam tárgyalni, felmerült az Open IG2 esete, de mivel olyan régiek az IG játékok, már rég nem volt meg nekik a kód. A jogok nem ugrottak tudomásom szerint, mert technikailag nem a DR-hez kerültek vissza. Inkább az a kérdés, hogy értékesítik-e, némi pénzhez jussanak. Remélem nem, mert kezdődik megint az a 15-éves körutazás.
15.
15.
akarnokd
#9: Az első rész teljesen 2D-s volt, korlátozott nagyítási lehetőséggel, így nincs mit rajta HD-síteni. Amúgy az Open Imperium Galactica valami ilyesmit próbál.
14.
14.
kúpajószomszéd
Nem rég találtam meg az IG-t a polcomon! Nem is tudtam, hogy magyar fejlesztésű!
13.
13.
mrfire
Akkor dobták be a törülközőt, mikor épp vissza akartak nyúlni a tuti címhez, ej... Egy Open IG2-nek örülnék, lehet, hogy a csőd, lehetőséget ad majd erre. Ha már úgyis ugrottak a jogok, kitehetnék nyílt forrásban vagy ilyesmi.
11.
11.
elfdefender
A Sine Mora pedig egész jó kritikákat kapott, így szerintem nyereséges lehetett. RIP. Talán a két stúdióból majd létrejön egy harmadik a legjobb munkásemberekkel, akik majd ismét valami nagyot fognak alkotni. Bár az a többszáz milliós veszteség nem semmi.
9.
9.
Angelwing
azért egy Imperium Galaktika HD-t azaz az első részt feljavítva,textura+felbontás kiadhatnák :) két példányt vennék belőle egyből :)
8.
8.
Extol
Legalább nem buktak megint egy nagyot buta online-os játékon. Nem lepődöm meg ilyen híreken, ebben az országban lassan már semmi se működik.
7.
7.
Cooper911
Ehhh :(

Ilyenkor a játékok jogaival mi lesz? Ha valaki csinálna egy folytatást valamelyikből akkor kihez kell fordulnia?
6.
6.
aRkye
Az IG-t rongyosra játszottam, imádtam! Kár értük...
5.
5.
MrBrooks
NOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO!
3.
3.
Noeel
Hat sajnalattal hallom :( nagyon jokis csapatnak tartottam oket es szerettem a jatekaikat. Ugyesesek es otletesek voltak. De sajnos semmi sem tart orokke es szomoru h a kisebb fejlesztocegeknek nemsok eselyuk van az orias vallalatokhoz kepest... Pedig nekik is lehetett volna nagyobb jovojuk :/ RIP Digital Reality.
2.
2.
dBLOOD
Valahol hallottam, hogy készült az IG új része. Kár értük... :(
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...