Leléptek a Criterion Games alapítói

Miután a Criterion Games átpasszolta a NFS-frencsájzt a Ghost Gamesnek, a fejlesztők váltig állították, hogy nincs baj, végre új projektekre koncentrálhatnak. Lehet, mégsem ilyen rózsás a helyzet: már az alapítók is távoztak.

A brit Criterion Games alapítói, Alex Ward és Fiona Sperry elhagyták az Electrionic Arts tulajdonában álló stúdiót - erősítette meg a kiadó a Polygon magazinnak, és sok sikert kívánt a két szakembernek. A brigád a Burnout-sorozatról vált híressé, később pedig a Need for Speed-frencsájz útját egyengették, egészen az új Most Wantedig. Az NFS: Rivalst már a svéd Ghost Games rakta össze.

Ward és Sperry a jelek szerint új stúdiót alapítottak és már egy "project zero" munkacímen futó alkotást kalapálnak.

A Criterion Games az elmúlt hónapokban folyamatosan zsugorodott: több fejlesztőt irányítottak át tőlük a Ghosthoz, hogy a következő NFS-en dolgozzanak. Szeptemberben Alex Ward váltig állította, hogy nincs baj, és nem ragaszkodnak ahhoz, hogy továbbra is autós produktumokat készítsenek.

A kulcsemberek távozásával az élet nem áll meg a Criterionnál: az EA Matt Webstert bízta meg a folyamatban lévő fejlesztések vezetésével.

A guildfordi székhelyű Criterion Gamest 2000-ben alapították a Criterion Software-ből kivált tagok. Az anyacég kezdetben 3D-s grafikával foglalkozott: a RenderWare-család middleware technológiáját fejlesztették, amit később a Rockstar Games is licencelt a Grand Theft Auto 3, a Vice City és a San Andreas készítésénél.

Első átütő sikerüket a Burnout hozta meg. A céget 2004-ben vásárolta meg az Electronic Arts - a pletykák szerint 40 millió fontért.

17 komment - szólj hozzá!