5,86 millió Wii U-t adtak el eddig

Noha a Nintendo karácsonya viszonylag jól sikerült, és ez nyereséget szült az elmúlt az időszakra, a látszat csal: a következő negyedévtől a cég sem remél túl sokat, és veszteséges üzleti évet vár.

Közzétette a Nintendo a legfrissebb pénzügyi jelentését: a cég tavaly április és december között 499 milliárd jenes forgalmat bonyolított le, és bár üzemi szinten veszteséges volt (1,5 milliárd jen volt a mínusz), végül 10 milliárd jen nettó profitot könyvelhetett el. Ez elsősorban a karácsonyi szezonnak és az ennek következtében csöppet meglóduló Wii U-üzletnek volt köszönhető.

A Nintendo az elmúlt időszakban 2,41 millió Wii U-t adott el, ez 36 százalékos csökkenés éves szinten, játékokból viszont 15,96 millió példány ment el, ami 19 százalékos növekedés. Bár a The Legend of Zelda: The Wind Waker HD, a  Wii Party U és a Super Mario 3D World is jól szerepelt, mindegyik címből több mint 1-1 millió kópiát értékesítettek, a cég tisztában van vele, hogy ez összességében még mindig kevés az üdvösséghez: a Wii U-ból  a boltokba kerülése óta 5,86 millió darabot vittek haza a játékosok összesen.

A Nintendo 3DS-ből 11,65 millió darabot adtak el az elmúlt 9 hónapban, a 3DS-es játékokból pedig 57,25 milliót - itt a Pokémon X és a Pokémon Y, illetve az Animal Crossing: New Leaf, a Mario & Luigi: Dream Team és a The Legend of Zelda: A Link Between Worlds volt népszerű. A Nintendo DS-nek 110 ezer gépre és 8,63 millió játékra futotta, a Wii számai rendre 1,07 milliónál és 23,27 milliónál álltak meg.

A nyereség ellenére a márciusban véget érő üzleti év veszteséges lesz, a mostani kép csalóka az ünnepi szezon miatt. A várható rossz eredmények miatt egyébként a Nintendo elnök-vezérigazgatója, Satoru Iwata fizetését a felére csökkentik, és mások mellett Shigeru Miyamoto is 30 százalékkal kevesebb pénzt kap majd február és június között.

43 komment - szólj hozzá!