Ez a Nintendo nagy terve

  • Írta: fojesz
  • 2014. január 30.
  • Biznisz
Link másolása
Satoru Iwata, a Nintendo elnök-vezérigazgatója a minap egy befektetőknek tartott összejövetelen vázolta fel a kiotói vállalat rövid- és hosszútávú terveit. A fókusz elsősorban a Wii U-n lesz, de a cég egy új piacon is gondolkodik.

Nem tétlenkedett a Nintendo, nem sokkal azután, hogy beszámolt a Wii U csalódást keltő eredményeiről, már fel is vázolta, hogyan rázná gatyába magát. Aki arra számított, hogy a cég Sega módra kivonul a hardverpiacról, tévedett: Satoru Iwata elnök-vezérigazgató világosan leszögezte, hogy továbbra sem adják fel a konzolbizniszt, ugyanakkor azt is elismerte, hogy hosszabb távon szükség lesz új piacokra.

Most a Wii U a legfontosabb

Iwata szerint nem hagyják magára a Wii U-t, sőt a közeljövőben leginkább a konzolra koncentrálnak majd. Árcsökkentés biztosan nem lesz, a Nintendo ugyanis továbbra is úgy véli, hogy a Wii U-nál a kommunikációval csúsztak el a dolgok, nem hangsúlyozták eléggé a GamePadben rejlő lehetőségeket, illetve a Wii és a Wii U közötti különbségeket. Felmerült az is, hogy a Wii U nem kínált elég tartalmat a kisebb gyerekeknek.

Idén tehát Miyamotóék arra mennek rá a játékfejlesztéskor, hogy olyan címeket készítsenek, amelyek képesek megmutatni, hogy milyen pluszt adhat a GamePad, Iwata szerint az NFC-s funkciók is kulcsfontosságú szerepet kapnak majd. (Mellékzönge: a legfrissebb hírek szerint az új Donkey Kong egyáltalán nem használja az érintőkijelzőt, az nemes egyszerűséggel elsötétül játék közben...)

A prezentáció során elhangzott: májusban érkezik a Mario Kart 8, jelentősen leegyszerűsítik a játékok elindításának módját, illetve a Virtual Console kínálatában végre megjelennek a DS-anyagok is.

Rosszul csináltuk

Iwata elismerte, hogy eddig tulajdonképpen "eszközalapú kapcsolatot" ápoltak a játékosokkal, amivel csak az a probléma, hogy amint kijött egy új konzol, azonnal el is veszítették őket. A Wii U-val viszont bevezették a Nintendo Network ID-rendszert, ami lehetővé teszi, hogy platformtól függetlenül a felhasználók accountjával drótozzák össze magukat.

Nem beszélt viszont egyértelműen a cég mobilpiaci törekvéseiről. Iwata mondókájából az szűrhető le, hogy bár alapvetően nem akarnak játékokat készíteni a mobilplatformokra, és azokat inkább kommunikációra, kapcsolattartásra és új felhasználók szerzésére használnák, azt is hozzátette, hogy "nem szab korlátokat a fejlesztőiknek", nem zárja ki a játékkészítést és a karaktereik használatát sem. Ki érti ezt?

Végre egy jó ötlet

Nagyon érdekes viszont az a gondolat, amit Iwata megemlített az NNID-alapú kapcsolattartással összefüggésben: bár a Nintendónak óriási szerepe volt a 60 dolláros játékpiac megteremtésében, a cég hosszabb távon már nem tartja fenntarthatónak ezt a modellt.

Ezen elsősorban a fix árazás megszüntetésével változtatna: a játékárakat gyakorlatilag a felhasználókra lehetne szabni, például ha valaki egy évben öt játékot vásárol, akkor egyre nagyobb kedvezményeket zsebelhetne be, és jutalom járhatna azért is, ha valaki ajánlja a barátainak az adott címet. A Nintendo már a Wii U-nál elkezdene kísérletezni ezzel.

Érdekesség, hogy a rugalmasságot egy másik területen is alkalmazná a cég: szeretne a fejlődő piacokon is terjeszkedni, ám szerinte ezeken a helyeken egy alapvetően eltérő termékkínálatra és árazási struktúrára van szükség.

Plüssállatok és az egészséges életmód, mint új piac

A Nintendo mindig is viszonylag konzervatív volt a merchandising kapcsán, de az a raklapnyi Angry Birds-marhaság, ami boltokban és különböző formátumokként elérhető, talán bizonyítja, hogy felesleges volt az aggodalma: Iwata szerint ezen a policyn is változtatnak majd, a megfelelő partnerekkel igyekeznek kiterjeszteni a márkáikat, és végső soron az a céljuk, hogy a legismertebb Nintendo-karakterek ne csak a videojátékos platformokon szerepeljenek.

Iwata a prezentáció végére hagyta a cég legfurcsább tervét: 2016 márciusáig egy teljesen új bizniszbe kezdenének, aminek a középpontjában az egészséges életmód állna. Túl sok részletet nem tudtunk meg erről: Iwata alapvetően egy új platformról beszélt, ahol természetesen ez csak a tematika, a cél pedig továbbra is a szórakoztatás lenne.

A Nintendo szerint további bejelentések várhatók még az idén.

17.
17.
Norbiii
16.
16.
trion96
#5: El ne merd adni a ps3-at, mert lesúlytok rád! XD
15.
15.
Raam989
A játékárazási téma jó ötlet, én elég rossznak tartom a mostani 60 dolláros egységárat. Nekem ne mondja senki, hogy egy olyan játék, ami kínál egy 4 órás egyjátékos módot és egy olyan, ami ad egy 8 órás single-t és egy végtelen órás multit ugyan annyit ér. Előbbi az én szememben maximum 30 dollárt érne újonnan, az utóbbi pedig simán megérné a 60 dollárt. De az a fenti kedvezményekkel csökkenthető az árszabás, az is jó lenne.

Egy dolgot viszont nem értek. Ha a Nintendo mocskosul megszedte magát a Wii-vel és a 3DS-el, akkor hogy a pokolba tud ennyire vergődni egy sikertelen konzollal? Komolyan mondom, rossz nézni, hogy mennyire szenvednek és erőlködnek ezzel a WiiU-val.
13.
13.
Norbiii
#11: Köszi DON GONDOCS, lehet. XD

adi43 mit szólnál, ha beöltöznék Marionak???? :)
11.
11.
DON GONDOCS
#5: Akkor még sokáig nem lessz Wii-Ud, hisz rengeteg kíváló játék van ps3on amit érdemes végigvinni. :D
10.
10.
DON GONDOCS
Ami itt nagyon lényeges, hogy végre nekifekszenek a Wii-u teljes támogatására és az árak megvágására. Mostmárcsak fejlesztő stúdiókat kell találni akik (tudnak mit kezdeni a tablet kontrollerel)
8.
8.
Baracker
#5: Wii-re ajánlanám a Red Steel 2-t, ha esetleg még nincsen meg. Szerintem egy nagyon élvezetes játék, talán egy kicsit rövid.
7.
7.
daneelolivaw
#2: szerintem meg csak csökkenteni kéne az árát, és vennék többen is. legalább is saját példámból kiindulva, 50-60ért már simán beruháznék egyre
6.
6.
Sun9us
Plüss állatok? Komolyan? Ez egy üzleti terv akar lenni 2014-ben?
5.
5.
Norbiii
#3: Sajnos még nincsen. 2012 nyarán vettem egy Wii-t, és még nem használtam ki teljesen, ez még idő! Mint már írtam, nagyon gondolkodom, hogy eladjam e a Ps3-at, és vegyek e egy Wii U-t (?) és ha kijátszottam a GTA V-öt, Beyond-ot és egy-két remek címet, akkor lehet Wii U-ra fogok váltani, hiszen N-es vagyok! :) A másik meg az, hogy nekem a Wii U még drága, de majd meglátjuk, mindenesetre 100%, hogy előbb-utóbb beszerzek egyet! :)
4.
4.
Norbiii
#2: Amúgy nem kell félteni a Nintendo-t, mert pl ahová Miyamoto beleteszi a kezét, az arannyá válik, nagy kópé ez az Úr, sokat köszönhet neki az N, ha ő kigondol valamit, akkor az csak jó lehet! Az ő ötletei szinte mindig beváltak, ha ő megszólal (esetleg) akkor ott valami lesz!

Iwata is okos ember, aki tudja mit csinál! Rengeteg pénz forgott már körülötte, látott már mindent, szóval meg lesz a megoldás! :)
3.
3.
Baracker
#2: Norbi, neked van Wii U-d?
2.
2.
Norbiii
Jól beszél, na végre! Trapyd barátom szokta mondani, hogy ha kihasználnák a tablet adta lehetőségeket, akkor nagyot üthetne a Wii U, és ebben tökéletesen igaza van Trapydnak, hiszen nagyon sok lehetőség van benne! Én megmondom őszintén attól féltem, hogy a sok kritika ellenére, a Nintendo megváltozik és feladja az elveit, és elindul a Sony és az MS irányába, de most leesett egy kő a szívemről, és nagyon örülök, hogy továbbra is ezen az úton haladnak tovább! A plüssállatos meg egyéb dolog, ezek nagyon jó ötletek, a Nintendo-n mindig is érezni lehetett a törődést, és a barátias hangulatot, de valóban igaz, hogy a Wii U-nál nem kommunikáltak valami jól, de inkább úgy fogalmaznék, hogy nem kommunikáltak eleget, és ezt nem elég elégszer elmondani!

Szóval nagyon örülök ennek a nyilatkozatnak, mert ebből világosan kiderül, hogy a híres N, hű marad az elveihez! Első lépés, hogy a Nintendo tábornak kedvezzek a Nintendo!!! Ne a Ps, meg Box kedvelőknek, mert az teljesen más világ, érthető, hogy arról a részről vannak kritikák, tényleg más világ, szóval elsőnek a Nintendo fanoknak! És másodjára jöhetnek azok a lépések, hogy kedvezzenek más platformereknek is, vagy éppen kívülállóknak is! Tehát úgy kell nekiállni, hogy mindenki felé nyitottnak kell lenni, 100%-ot kell adni, de ebből a 100%-ból többnek kell lennie a Nintendo-s ötleteknek, mint a kritikusok vágyainak! Ez olyan, mint ha Nintendo fanként én akarnám megmondani, hogy az MS milyen játékokat adjon ki, szóval butaság lenne. :) Legyen egy sikeres SONY, legyen egy sikeres MS, és legyen egy sikeren Nintendo, én tiszta szívemből drukkolok mindhárom cégnek! Legyen egy izgalmas verseny, versenyezzenek úgymond értünk, szóval hajrá és hajrá! :)
1.
1.
myrte
Tömény és érdekes cikk. Mondtam én, hogy valamivel elődrukkolnak :D
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...