Activision-Blizzard: ez lesz a legerősebb évünk

Adósak vagyunk még az Activision-Blizzard üzleti jelentésével, amiből az is kiderült többek között, hogy a cég úgy gondolja: az idei játékfelhozatala lesz az eddigi legerősebb és legváltozatosabb.

Bár a cég azt mondta, hogy a tavalyi év utolsó negyedében, illetve a teljes évben is túlteljesítették a várakozásokat, az kétségkívül látható, hogy a konzolok generációváltása rányomta a bélyegét az eredményekre, amik minden szempontból rosszabbak lettek, mint az előző évben.

Az utolsó negyedévben a kiadó bevétele 1,76 milliárd dollárról 1,58 milliárd dollárra zuhant, a nyeresége pedig 354 millió dollárról 174 millióra csökkent, az éves bevétele pedig a 2012-es 4,8 milliárd dollár után 4,5 milliárd lett, miközben a nyeresége 1,1 milliárd dollárról 1 milliárd dollárra olvadt.

Ennek ellenére az amerikai és az európai adatok alapján az Activision-Blizzard volt a világ legnagyobb kiadója, a második és a harmadik legnépszerűbb cím pedig a Call of Duty és a Skylanders volt az évben - valószínűleg csak a Grand Theft Auto tudta túlszárnyalni a kiadó kedvenceit. A tíz legkeresettebb játékból egyébként négy az Activisiontől érkezett.

Ha a bevételt nézzük, a negyedik legjobb játék a Skylanders Giants volt, a hatodik pedig a Skylanders: Swap Force. A Skylanders-sorozat mára 2 milliárd dolláros üzletté hízott, és eddig több mint 175 millió Skylanders-figurát adtak el. Ami pedig a Blizzardot illeti: Amerikában a Starcraft 2: Heart of the Swarm volt a legkeresettebb PC-s játék, a World of Warcraft 7,6 millióról 7,8 millióra növelte a játékostáborát, miközben a Diablo III-ból több mint 15 millió példány kelt el a megjelenése óta.

A Call of Duty eredményeiről már írtunk, ahogy azt is kitárgyaltuk már, hogy a kiadó a Sledgehammert is ráállítja a sorozat fejlesztésére. Ez persze csak az egyik ok, amiért az Activision-Blizzard úgy gondolja: az idei év játékfelhozatala lehet a legerősebb a részéről. A Destinytől - aminek egyébként nyáron indul a bétatesztje - azt várja a cég, hogy 3 milliárdos frencsájz lesz belőle, és hogy a legerősebb rajtot produkálja majd az új IP-k között.

A Skylanderst idén megint a Toys for Bob fejleszti, a kiadó szerint minden korábbinál több figurát gyártanak majd hozzá, Blizzard-fronton pedig egy Diablo III- és egy World of Warcraft-kiegészítőre lehet számítani, miközben elrajtol a Hearthstone végleges változata (a mobil verziókkal együtt), és a háttérben gőzerővel készül az utolsó Starcraft II-adalék és a Heroes of the Storm is.

A Call of Duty Online sikere nyomán egyébként úgy néz ki, hogy a Hearthstone is bemutatkozhat Kínában.

17 komment - szólj hozzá!