Blogajánló: Miért nehéz tesztet írni?

Megtudhatjuk, mik a tesztírás buktatói, valamint egy isteni géptestben non-stop nézünk anime-t. A múlt hét legjobb blogjai következnek, egy kattintás után olvashatod is őket!

Eheti témánkat ApexShow blogjából merítettük. Neve ismerős lehet az olvasóknak, mi is több blogját kiemeltük már, mivel jó teszteket szokott írni. Ezúttal azonban azt a témát járta körbe, hogy miért nehéz egyáltalán manapság teszteket írni.

"Már néhány éve azt látom, hogy a tesztek, egyre kevésbé nevezhetőek annak, és ez főként azért van, mert bizony lusták vagyunk olvasni – tisztelet a kivételnek! Ami már meghaladja azt a kb. 6-8 ezer karakter hosszúságot, azt az ember nagy eséllyel végiggörgeti, és csak a pontszámot vagy a rövid értékelést olvassa el. Egy játékról készült kritika, akkor nevezhető tesztnek, ha részletesen mutat be egy játékot, külön kitérve annak minden elemére, miközben olyan pozitívumokat és negatívumokat emel ki belőlük, amik szemmel láthatóan érzékelhetőek. Mindezt úgy kell megfogalmazni, hogy ne csak személyes vélemény legyen, hanem több nézőpontból is meg lehessen közelíteni. Ehelyett, olyan teszteknek nevezett förmedvényeket lehet olvasni, nemcsak itthon, hanem neves külföldi oldalakon is, amik sokkal inkább hasonlítanak egy felületes, magánvéleményre, mint egy igazi tesztre!"

Lássuk, mint gondoltok erről ti!

maktub:  Tudni kell, hogy az olvasó mire lehet kíváncsi és ezekre rámenni. Nem árt, ha a cikk tükrözi az írója egyéniségét, ugyanakkor törekedjen az objektivitásra.

eszem: A másik probléma, ami jellemző a legtöbb mai internetes újságíró, cikkíró, blogolóra, hogy nem tanultak alapvető újságírást, így az irományuk a legalapvetőbb kritériumoknak se felel meg.

Yanez: Én először is azt várom egy teszttől, hogy részletes, ergo tartalmas legyen. Akit valóban érdekel az adott játék, az úgyis elolvassa.

RetecH: Teljesen objektív tesztet egyfelől majdhogynem lehetetlen írni, másfelől pedig szerintem nincs is rá szükség.

SupahUbuntu: Amit elvárnék egy teszttől, az az, hogy leírja milyen élmény egy játék, milyen tapasztalat volt vele játszani.

Ti mit gondoltok erről? A hosszú teszteket is el szoktátok olvasni, vagy valóban annyira felgyorsult az élet, hogy sokszor csak a pontszám érdekel benneteket?

***

Deus Ex: Human Revolution

ApexShow a gyakorlatban is bemutatja, szerinte milyen egy jó kritika. A Deus Ex mobilverzióját épp a napokban tesztelte InGen, így érdemes elolvasni a Human Revolution, a legutóbbi nagygépes játékról született írást is, hogy jobb összehasonlítási alapotok legyen. Már ha persze voltál olyan botor, hogy nem szerezted be anno a játékot.

„Bizonyos dolgokban, nem üti meg azt a szintet, amit ma elvárhat egy játékos, de ha úgy vesszük, hogy hűek akartak maradni a régi kor játékaihoz, akkor jócskán túl is teljesített a Human Revolution.”

One Piece

Ha eddig nem ismerted Monkey D. Luffy történetét, aki mindenidők legnagyobb kalózkirálya akar lenni, akkor itt a legjobb alkalom, hogy megtudj róla mindent. Giga321 nevéhez méltóan gigantikusan hosszú ajánlót írt az anime-ről, szóval készíts a blog olvasása mellé hidegélelmet és energiaitalt!

„Meleg szívvel ajánlom mindenkinek, hogy adjon neki egy esélyt, garantálom, hogy nem fog csalódni és ki tudja, lehet, úgy beszippantja, mint engem.”

Non-stop

Maktub non-stop (hehe) gyártja a filmkritikákat. Az 50. blogjában (gratulálunk!) Liam Neeson legújabb filmjét veszi górcső alá. Vajon a századik „bajban vagyunk egy repülőgépen” film tud újat mutatni?

„A Non-stop is egy profin összerakott, nagyrészt élvezetes thriller, csakhogy a végén elér egy pontra, ahol jól felépített illúziója csavarosnak és átgondoltnak tetsző rejtélyéről darabjaira hullik.”

Megéri eredeti játékot venni a konzolunkra?

A Thief teszt alatt, érthetetlen okból, arról alakult ki vita, hogy mennyire etikus warezolni Magyaroszágon. Nem szállnánk be ebbe a vitába, biztos kapnánk meleget-hideget egyaránt, viszont MyNameIsRone nem volt rest, és elmagyarázta, miért érdemes súlyos pénzeket kifizetni a játékokért.

„Persze, érthető, hogy nem mindenki rendelkezik akkora keresettel, hogy megengedhesse magának, hogy az összes játékot, amit magának szeretne tudni, beszerezhesse. El kell ismerni, a konzolos játékoknak tényleg húzós áruk van...”

***

Ennyi lett volna az eheti blogajánló. Jövő héten találkozunk!

13 komment - szólj hozzá!