Breaking: megvette a Facebook az Oculust

  • Írta: fojesz
  • 2014. március 25.
  • Biznisz
Link másolása
Késő esti breaking, a Facebook bejelentette, hogy felvásárolja a VR-szemüvegéről ismert Oculust, méghozzá nem is kis pénzért. Az Oculus Rift munkálatai természetesen folytatódnak.

A Facebook 400 millió dollár készpénzt és 1,6 milliárd dollárnyi Facebook-részvényt ad az Oculusért, illetve a két cég megállapodása szerint további 300 millió dollár cserélhet gazdát a csapat jövőbeli eredményeitől függően. A tervek szerint 2014 második negyedében zárulhat le a tranzakció.

Zuckerberg egy hosszú Facebook-posztban ecseteli, hogy ideje olyan platformokra koncentrálniuk, amik "még hasznosabb, személyesebb és szórakoztatóbb élményt tudnak nyújtani", és szerinte az Oculus ebben kiváló partner lesz: a Rift és a mögötte álló technológia teljesen újfajta élményt tár fel az emberek előtt.

Éppen ezért a Rift munkálatait nem fogja hátrányosan érinteni a felvásárlás, Zuckerberg szerint az Oculus kötetlenül dolgozhat tovább a VR-szemüvegen, viszont a videojátékozás csak a kezdetet jelenti majd, hiszen a technológia egy sor más területen is alkalmazható lenne.

Update! A New York Times értesülései szerint a Facebook azért belenyúl majd a Riftbe: a kütyün végül rajta lesz a Facebook logója, és facebookos kezelőfelületet is kap.

35.
35.
guitarlord
Háhá :D. Van humorérzéke az Életnek, csak nem jó.....Amúgy csak Nekem komikus John Carmack helyzete? Micsoda karrier! :D BRAVÓ! :D A Legenda, akit egykor Programozó Pápának is hívtak, aki örökre beírta Magát a videójátékok történetébe a Doom-al, a Quake-el, most Facebook fejlesztő lett gyakorlatilag! :D :D :D Ide jutottunk.....

Amúgy egyetértek a hangos többséggel, Én sem örülök ennek a felvásárlásnak, pedig szerettem volna egy Rift-et, de így, hogy bele lesz hányva az összes Facebook marhaság, így vegye, aki akarja.....Ne mondja Nekem Senki, hogy nem lesz benne Facebook, mert tutira lesz és igen, Rád is lesz erőltetve, ez egyszerűen business.....
34.
34.
Josi21
"vállalat egy új kommunikációs platformként tekint az Oculus Riftre, amit egyszerűen csak fel kell venni, és máris a barátokkal közös térben találhatja magát a felhasználó"

Már látom magam előtt, Juliska, Pistikének : Juliska- elmegyünk kirándulni. Pistike- höhö persze, vedd fel a Riftet, irány a Mátra...

Kibaszott szánalom az egész, lassan mindenki otthon fog ülni, és csak a virtuális világban éli az életét. Sajnálom kijött, lányaim is Fb buzik. :(
32.
32.
SLi
akkora irgalmatlan hasalás lesz ez az egész VR dolog hogy öröm lesz nézni
31.
31.
Nebuloid
#30: :D:D:D

Egészen addig a pontig, amíg nem kér valós bankszámlaadatokat a rendszer, mondjuk egy játék stream-elésére való előfizetés miatt. De, akkor gondban lennék, egy banán nem nyithat bankszámlát. :D
29.
29.
hurkagyurka2
...és így ér véget egy álom... Alapvetően mindentől irtózom, ai a facebook-hoz köthető, így innentől számomra ez a projekt is elvesztette a varázsát. Nagy kár érte :( Ettől függetlenül tutira siker lesz, bár a vetélytársak alaposan bekavarhatnak még. Szerintem egy újabb szabadalom-háború veszi kezdetét, ahol csak egy nyerhet (pl HD-DVD/Blu-ray)
28.
28.
Obiwan HUN
En csak azt a reszet nem eretem a dolognak, hogy lehetett Carmack papanak ennyi esze... bar penz beszel kutya ugat! :S
27.
27.
Gorrister
#25: Hát az általad felvázolt esetben akkor semmit sem fogok majd kezdeni az OR-rel. Azért bízom abban, hogy nem lesz facebook only de ha mégis hát így jártam. Olyan nagyon mondjuk nem fogok sírni miatta mert bár technológiai szempontból érdekesnek tartom én jól meglennék nélküle is. Amúgy is többnyire 2d-s kalandjátékokkal játszom, ott meg ennek úgysem lenne értelme. Persze azért tolok 3d-s cuccokat is de azokhoz nekem elég a monitor. Biztos más élmény lehet VR sisakban játszani de mint mondtam engem inkább a technológiai háttere érdekel a dolognak nem pedig az élmény amit nyújtani tud. 3d moziban sem voltam még, hagyományos moziban is csak 2x és úgy érzem nem sokat vesztettem, én tudom élvezni a filmeket 14"-os monitoron is. De ez persze részemről személyes dolog, másoknak nyilván mások az igényei és őket majd az ilyesmi jobban zavarja.

A másik eset amit említesz, hogy a cloud gaming irányába mozdul az ipar már sokkal jobban zavar. Remélem ez a sötét jövőkép sosem fog teljesülni, de ha mégis akkor feladom a becsületemet, felhúzom a fekete lobogót és egy hangos Ahoy! kiáltást kíséretében elhajózóm a torrent tengerek vízére.
26.
26.
névtelenség
BREAKING NEWS!!!
Itt a legújabb Facebook-játék melynek szerves része lesz a VR!

Link:
http://i0.kym-cdn.com/photos/images/newsfeed/000/723/725/825.jpg
25.
25.
Nebuloid
#23: Kérdés: mit kezdesz az OR-rel ha FB-only lesz? Úgy értem, hogy csak, akkor használhatod majd játék közben ha bejelentkezel FB-re vele? Biztosan "haxolnak"rajta majd valakik valamit, és szolgáltatás független eszközként is lehet használni, de azzal elvesztheted az esetleges garanciát, stb. Arról beszélsz, hogy téged nem zavar, mert nincs fiókod. OK. De tegyük fel, hogy 10 év múlva az egész játékipar elmozdul a cloud gaming felé, és mondjuk mint manapság is sok szolgáltatáshoz, FB fiókkal tudsz majd csak játszani? Értem én, hogy profil bővítés, de azért a Gúgli is "erőszakoskodik" ahol csak lehet.
24.
24.
Cristiano
23.
23.
Gorrister
#22: Értem a félelmet, lehet hogy nem is alaptalan de ha a facebook bele is fűzi magát ebbe is szerintem akkor sincs tragédia, ugyanis véleményem szerint simán kikerülhető.
Lám a facebook eléggé erőteljesen jelen van PC-n, engem mégsem zavar mert nincs facebook regisztrációm. Ma már okostelefonokon is van facebook, van olyan haverom akinek percenként jelez a készüléke hogy újabb üzenet jött facebook-on keresztül. Nekem nincs telefonom de ha lenne is akkor sem valószínű hogy zavarna a facebook jelenlét mert ugye nincs regisztrációm.
Hogy ha lesz is az OR-nek facebook interface-e az sem fog zavarni, mert már mint említettem nincs facebook-om. Azt meg eléggé valószínűtlennek tartom hogy majd facebook regisztrációhoz kötik az OR használatát.
Szóval aki nem akar játékmeghívókat nézni 3d-ben az ne használjon facebook-ot, vagy legalábbis a regisztrációs email címét ne párosítsa az OR használathoz.
Ha valaki meg annyira buta, hogy minden létező platformon ahol belehet lépni facebook accounttal be is lép, az meg is érdemli ha folyamatosan hülyeségeket tolnak a pofájába.
22.
22.
Scoo
#20: Szerintem tévedtek bizonyos szinten (épp ezért persze igazatok is van). A facebook eddig bármit vásárolt valahogy mindig belefűzte a facebookba. Látjátok, az első hír az, hogy facebook interface (is) lesz az OR-hez. Kérdés, hogy mennyire erőltetik rá az OR-re integrációt. Ezért fél mindenki. Senki se akar játékmeghívókat nézni 3d-ben.
21.
21.
Henry82
#20: Nagyon jól látod, jó látni, hogy értelmes emberek is járnak ide, az Oculus Riftnek kb annyi köze lesz a facebookhoz, mint a Google keresőnek a cég autonóm járműveihez.
20.
20.
Gorrister
Látom sokan nem kedvelik a Facebook-ot, lehet hogy okkal, de ezt nem tudhatom mert nekem nincs Facebook-om ezért nincs is miért utálnom.
Ami itt történt szerintem csupán üzlet. Nem gondolom, hogy Zuckerberg fészbúkosítani szeretné az Oculust Rift-et, csupán csak nyit új irányokba is. Azt gondolom, hogy az a célja hogy a jövőben a Facebook márkanévre ne csupán közösségi oldalként tekintsenek hanem sikeres informatikai cégként, szerteágazó tevékenységi körrel. Kicsit olyan ez mint a Google. Anno csak egy kereső volt, aztán elkezdték bevásárolni magukat több jónak tűnő fejlesztésbe és nem csináltak minden létező dologból keresőt amihez csak közük volt hanem nyitottak az új irányokba és mára már vezető számítástechnikai cég lettek aminek rengeteg területen van érdekeltsége.
19.
19.
Claymen
#4: Ezen nagyon jót röhögtem, köszi :D
18.
18.
Nebuloid
Nos az OR-nek "lőttek" abban a tekintetben, hogy valószínüleg nem lehet majd csak termékként használni az FB szolgáltatástól függetlenül. Azonban ez az érdeklődés több vállalkozás és befektető figyelmét is felkeltheti ami azt jelentheti, hogy a 5+ éven belül akár emberi áron is beruházhatunk egy VR szemüvegre számos gyártó kínálatából válogatva. Ez azért reményteli.
17.
17.
Scoo
Az év legrosszabb híre. Az jó hír, hogy sok lóvét ölnek bele, viszont nagyon nagyon nem örülök annak, hogy a facebook belefog szólni a dolgokba. Mert bele fog szólni az tuti.
Kezdek Sony VR párti lenni, pedig az első hírek óta OR fan voltam.
16.
16.
Zuzda18
Még meg sem vették jóformán de már belenyúltak.
Sajnálom az oculust.:(
2milliárd azért nem csak jóindulatból kerül kifizetésre.
Van egy nagyon jó magyar szólás......
Közös lónak,túrós a háta.
(Lehet inkább megvárom a sony VR-jét)
15.
15.
markoci555
14.
14.
xSHx
Attól, hogy a facebook vette meg, még nem biztos, hogy oda is szánják. Ez üzlet, befektetés.
13.
13.
kredencferenc
Tök állat, hogy végre közvetlenül tudnak majd kémkedni az ember után, hiszen minden közbeeső marhaság nélkül ugyanazt leshetik amit mi látunk. Rohadj meg Cukorhegy Márk! Apropó... nincs fészbúkom. Így majd Riftet se tudom majd használni? Ez is alkalmazáshoz lesz kötve? "Lájkold az Oculus Riftet Facebookon, vagy vár 276 másodpercet."
12.
12.
pikszel
Pont tegnap Facebookozás közben gondoltam arra, hogy milyen jó lenne egy VR szemüveggel nézni az üzenőfalamat, és tessék, Zuckerberg atyánk mindenre gondol. Amúgy meg nem tudhatjuk, ilyen félelmetes lóvék nem szoktak csak úgy poénból gazdát cserélni, kíváncsian várom, hogy fog ez ránk, végfelhasználókra hatással lenni.
11.
11.
Stiw
Nem igazán örülök neki, de a nagyok jobban tudják. Szvsz olyat el tudok képezni, hogy amit épp látsz, azt le tudod screenshotolni, és rögtön postolni a közösségi oldalra. Az nem lenne rossz.
10.
10.
aRkye
#9: Egyezek a véleményeddel, s szerintem mindkét cégnek jót fog tenni ez az üzlet. A Fb tudja támogatni anyagilag az Oculust (mert van miből), hogy fejlődjön és fejlődjön, így a Fb is nagyobb haszonra fog még tenni a jövőben, hisz szinte biztos, hogy ilyesmi lesz a (nem csak) játék jövője.
9.
9.
Henry82
Nagyon viccesek a kommentek, de szerintem ez csak egy befektetés számukra, semmi köze a facebookhoz, egyszerűen ebben látják a jövőt (ki nem?), ha ez a móka igazán bejön az Oculusnak( majdnem biztos), sokmilliárdot fog érni a cég pár éven belül. Én inkább azon csodálkozom, hogy a többi nagy hal nem jelentkezett még be értük.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...