Borzasztóan áll a Nintendo Wii U

Nagyon úgy néz ki, hogy mindenki ma akarja elmondani, hogyan sikerült az elmúlt üzleti éve: ahogy arra lehetett számítani, a Nintendo nem sok jót tudott közölni a nagyérdeművel.

A Nintendo még januárban vallotta be, hogy az elmúlt üzleti éve sem sikerült a legjobban - nos, a tényleges eredmények sok szempontból még ezt az előrejelzést is alulmúlják.

A cég forgalma a márciusban véget ért évben 571,7 milliárd jen (5,63 milliárd dollár) volt, ami 10 százalékos visszaesés éves szinten, az üzemi vesztesége a tavalyinál is nagyobb volt, 46,4 milliárd jenre (456 millió dollárra) rúgott, a nettó vesztesége pedig 23,2 milliárd jen (228,6 millió dollár) lett. Ez már sorban a harmadik év, hogy a Nintendo működési szinten veszteséges.

A kiotóiak szenvedése elsősorban a Wii U pocsék teljesítményének tudható be természetesen. A konzolból a boltokba kerülése óta alig 6,17 millió darabot adtak el, a lejtmenetet pedig érzékelteti, hogy ebből csak 2,72 millió darabot tettek ki a tavalyi üzleti év eladásai. Wii U-s játékból 18,86 millió példány fogyott tavaly, a Super Mario 3D World, a New Super Mario Bros. U és a New Super Luigi U is 1 millió eladás felett teljesített.

A 3DS-nek 12,24 millió eladott gépre futotta tavaly (ebből 2,2 millió volt 2DS), játékból 67,89 millió példány ment el - a Pokémon X, a Pokémon Y, az Animal Crossing: New Leaf, a Luigi's Mansion: Dark Moon, a The Legend of Zelda: A Link Between Worlds és a Mario & Luigi: Dream Team voltak az éllovasok.

A Wii-ből 1,22 millió, a Wii-s játékokból 26,16 millió példány fogyott, a DS-re még 130 ezren voltak kíváncsiak, a DS-es játékokból pedig 10,29 millió talált gazdára.

A Nintendo a következő üzleti évre 590 milliárd jenes forgalmat és 20 milliárd jenes nyereséget vár, Wii U-fronton a Mario Kart 8-tól és az új Super Smash Bros.-tól remél sokat. A jövőbeli tervei kapcsán azt ismételte, amit már januárban is elmondott.

56 komment - szólj hozzá!