HWSW: Harmincadik születésnapját ünnepli az Elite

  • Írta: fojesz
  • 2014. szeptember 22.
  • Hír
Link másolása
A hétvégén ünnepelte harmincadik születésnapját a videojátékok történetének egyik klasszikusa, az Elite, amelyet 1984. szeptember 20-án kezdtek árulni - olvasható nagytestvérünknél, a HWSW-nél.

Nehéz lenne felsorolni azokat az elismeréseket, amelyeket az Elite harminc év alatt begyűjtött, talán a legnagyobb elismerés, ami egy játékkal történhet, hogy ennyi év elmúltával is mindenki emlékszik rá, akinek valaha dolga volt számítógépes játékokkal.


Az Elite-et két brit diák, David Braben és Ian Bell fejlesztette, akik a Cambridge Egyetemen ismerkedtek össze. Mivel mindketten rajongtak a videojátékokért, ráadásul azonos típusú számítógéppel is rendelkeztek (Acorn Atom), 1982-ben összefogtak, hogy az egyetem mellett rendelkezésre álló szabadidejükben egy űrhajós játékot hozzanak létre. Ebből született meg az Elite, amelyet 1984. szeptember 20-án kezdtek árulni.

A játék sok szempontból megelőzte a korát: akkoriban a számítógépes játékok jellemzően a játéktermi automatákhoz hasonlítottak, a játékosoknak néhány próbálkozásból (életből) valamilyen rövidebb feladatot kellett megoldaniuk, hogy a legmagasabb pontszámot érjék el. Ezzel szemben az Elite-ben nem voltak pontszámok és a játéknak igazán célja és vége sem volt (az Elite státusz elérésén kívül). Ez a fejlesztőknek némi nehézséget is okozott, a kész programmal először megkeresett kiadó ugyanis nem látott fantáziát az Elite-ben, szerette volna, ha Braben és Bell valahogy beépítik az életeket és a pontszámokat - szerencsére nem tették.

Még nincs vége a cikknek, a HWSW-n részletes múltidézést olvashatsz!

7.
7.
szenye
Azt az eufórikus érzést mikor drogot szállítottam anarchista rendszerbe, és el tudtam adni -> gazdagság :) Mikor megvettem az első military lasert... állt egy hajó 8 poligonból, de az élmény visszahozhatatlan. Várom az újat is, nyilván nem lesz ugyanaz, de egy kis nosztalgia jót fog tenni.
3.
3.
zozo76hun
hulyere jatszottam magam vele 1988 tajekan. commodore 64-en!
1.
1.
Juha
Fú wazze... én csak a Frontier-rel játszottam sokat, de azért gyorsan eltelt 20 év... és egyre gyorsabb qnénikéjét. Mondom most volt müszakin a kocsim nemrég, olyan mintha két-három hónap telt volna el, erre másfél éve történt...
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...