Amerikai toplista: októberben is a PS4 győzött

Közzétette az amerikai játékpiacot elemző NPD Group az októberi jelentését, amiből kiderült többek között, hogy ismét a PS4 győzött a hardvereladások terén, míg a játékok közül az NBA 2K15 vitte a pálmát.

Stagnált az amerikai játékipar októberben, a tavalyi év hasonló időszakához képest egyáltalán nem nőtt a piac forgalma. Az egyes kategóriákat tekintve már nyilván árnyaltabb a kép: míg a (dobozos) játékeladások éves szinten 27 százalékkal csökkentek, a kiegészítők, illetve a hardverek eladásai 22, illetve 59 százalékkal nőttek.

Az utóbbi szám látványosan magas, és nyilván a PS4 és az Xbox One menetelésének köszönhető. Ahogy az NPD is felhívja rá a figyelmet, a két konzol egy éve van a piacon, és összességében remekül rajtoltak: ha a PS4 és az Xbox One, illetve a PS3 és az Xbox 360 első évét hasonlítjuk össze, akkor az előbbiek vezetnek, ezek eladásai 70 százalékkal magasabbak, mint elődeiké. Az októbert egyébként megint a PS4 vitte el.

A játékeladások csökkenése annak tudható be, hogy az előző generációs konzolokra készült címekből egyre kevesebb fogy, ezt a visszaesést viszont még nem tudják pótolni az újabb gépekre szánt játékok eladásai. Akárhogy is, az NBA 2K15 lett a hónap legkeresettebb játéka, a második a 3DS-es Super Smash Bros., miközben a harmadik a The Evil Within lett - ami egyébként az új horror IP-k közül a legjobb első hónapot hozta össze a játéktörténelemben.

Érdemes megjegyezni, hogy bár az alábbi toplistára nem fért fel a Sunset Overdrive, az elemzők szerint a kilencedik lehetett volna, ha a listát nem címek, hanem SKU-k szerint összesítik:

  1. NBA 2K15
  2. Super Smash Bros.
  3. The Evil Within
  4. Borderlands: The Pre-Sequel!
  5. Destiny
  6. Skylanders: Trap Team
  7. FIFA 15
  8. Madden NFL 15
  9. Middle-Earth: Shadow of Mordor
  10. Minecraft


Mi a magunk részéről egyébként már kíváncsian várjuk a novemberi eredményeket, elvégre a Microsoft azt mondta, hogy az elmúlt két hétben mindig az Xbox One győzött Amerikában - vajon ezúttal sikerül a trónfosztás?

30 komment - szólj hozzá!