HWSW: A Sony a mobilpiacról is kiszállna

  • Írta: fojesz
  • 2015. január 15.
  • Biznisz
Link másolása
Még mindig nem tudott egyenesbe jönni a japán vállalat, a cégvezetés közel kétmilliárd dolláros veszteségre számít. Ennek túlnyomó része a mobildivízió sara, ami olyan, mint egy pénznyelő fekete lyuk - írja a HWSW.

A PC-gyártás után mobilos üzletágától is megszabadulhat az évek óta komoly veszteséggel működő Sony – értesült a Reuters egy szűk körnek tartott Las Vegas-i sajtóbeszélgetésen, valamint belső forrásból. A hírügynökség információi szerint a vállalat vezetése az elmúlt néhány év tapasztalatai alapján már elfogadta, hogy “egyetlen üzletág sem működhet örökké”, és bár egyelőre még nem tárgyalnak potenciális vevőkkel, “minden divíziónak meg kell értenie, hogy a Sony [bármikor] kiléphet egy-egy piacról”.

A lépés nem lenne váratlan, sőt, inkább az okozna meglepetést, ha a cég továbbra is változatlan formában, vagy csak tessék-lássék átalakításokkal működtetné tovább a részleget. A Sony mobildivíziójának katasztrofális teljesítményét mi sem szemlélteti jobban, mint az, hogy a márciusban záruló pénzügyi év 1,9 milliárd dollárra becsült veszteségéből 1,5 milliárd az üzletág lelkén szárad. A 2014 őszén bejelentett stratégiaváltás nem jött be. A negatív megítélést csak fokozza, hogy a szebb napokat is megélt japán óriás egy évvel ezelőtt még “csak” közel félmilliárd dollár mínusszal számolt a folyó pénzügyi évre. A cég az osztalékfizetést is felfüggesztette, ami példa nélküli a Sony életében.

Még nincs vége, nagytesónk, a HWSW ebben a cikkében fejtegeti tovább a hírt!

41.
41.
Drazhar
Nekem az első okostelefonom X8 volt, aztán kaptam egy Xperia E-t.
Mindkettő máglyára való, pár hónap után használhatatlanra lassultak.
DE mindezektől függetlenül ha ti azt mondjátok a felső kategóriás telefonjai szuperek, akkor biztos úgy is van, nekem sajnos nincs ennyim telefonra, az alsókategóriában viszont gagyik.
40.
40.
trion96
Én most vettem nem rég egy z3 compact-ot és nagyon jó telefon, úgyhogy sajnálom őket...
39.
39.
GAMEROD
Nagyon úgy néz ki hogy nekik már csak a konzolpiac marad. Minden másba beletört a bicskájuk az utóbbi 4-5 évben, legyen az akár tévé, akár telefon. 90-es években jól haladt a szekér, de főként Dél-Koreai konkurencia brutális erejétől még a JVC is térdre kényszerült nemcsak a Sony. A Kínai telefonokról annyit hogy amolyan "élj a mának" stílus, nem érdemes rájuk hosszú távra berendezkedni, mert egyik napról a másikra eltűnhetnek a térképről a gyártók aztán support nélkül maradhat a kedves vásárló ahogy ezt sokszor tapasztaltam.
38.
38.
Exinor
Nem értem, ökör életemben Sonym volt és ismerőseim sem panaszkodnak, sőt szeretik is a Sonyjukat, a Z szériában meg még egy embert sem ismerek aki csalódott volna.
Samsung meg hiába piacvezető, de például húgomé is fagy és nem egy embert hallok aki erre panaszkodik.
Remélem a Sony nem lép ki a mobilpiacról, én mindenesetre támogatom őket.
35.
35.
Henry82
#33: Nem, azt nem tudja, nyilván van néhány új "fícsör" benne, de maga a telefon ugyan az, szerintem csak szoftveres a különbség, azaz a Z2-ből lehetne Z3-at csinálni. Persze ha félévente jönnek ki az újabb generációk, nem lehet sokat újítani, de ez azért pofátlanság.
34.
34.
A Pulyka
#32: Kuld el a parod, megkerdezem :D
33.
33.
stuie
#32 Felvágás második tétele. Hagyj fel a felvágásokkal. :D Mára kihoztad magadból a maximumot. És még csak 10:44 van!

Z3 egyébként a remote play miatt többet tud, vagy azt a Z2 is tudja?
32.
32.
aordog
Ha ismernél, akkor megkérdezhetnéd a páromat!
31.
31.
Henry82
#19: Már párszor leírtam itt, de szívesen elismétlem a kedvedért, nyugaton nem kell sem 100 ezret, sem semennyit fizetni a telefonokért, csak a havi díjat (amiben nyilván benne van a készülék ára, de ez a kutyát sem érdekli). Nekem Xperia Z2-m van, ezért fizetek 26 fontot havonta (akkor "vettem" amikor még nem volt kint a Z3), ha kihoztam volna egy középkategóriás telefont, az lenne mondjuk 19 fontba/hó, egy hulladék meg 15 font. Te melyiket választanád? Na ugye, nem kell itt minden hülyeséget a dolgok mögé képzelni. Hogy a cikkhez is szóljak, régebben samsung párti voltam, de elegem lett a gyagyi műanyagérzésből, váltottam Z2-re, a legjobb telefon amit valaha próbáltam, nem is értem miért nem viszik. A Z3 viszont pofátlanság, gyakorlatilag ugyan az mint a Z2, csak 3-as számot írtak rá, ezért kicsit meg is érdemlik, hogy nem megy jól a szekér.
30.
30.
stuie
#26 Nem túl bölcs más felvágását degradálni egy saját felvágással. A felvágás első tétele. :D Tán méretbeli problémáid vannak kedves aordog?
29.
29.
Effecta
#26: Neked amúgy mi közöd van ahhoz, hogy kinek milyen telefonja van? Ha drága telefont veszek, akkor nagyképű köcsög vagyok? Meg méretbeli problémák? Te jaffázol most azzal, hogy milyen jól keresel. A fejed lágya már benőhetne, pláne hogy gyereket nevelsz.
28.
28.
Azadojat
Szomorú hír, nekem volt sony okostelóm és szerettem. Remélem a rossz pénzügyi helyzetük nem nagyon fogja befolyásolni a konzol ágazatot.
27.
27.
stuie
Azoknak akik egy jó telefont keresnek és a top prioritása a sebesség és a jól kezelhetőség azoknak andoridos telefon esetében a Nexus készülékeknek nincs kihívója.

Galaxy S3-at váltottam, LG Nexus 5-re... Soha többet samsungot!! Bár ez így nem is pontos. Soha többet gyártó által buherált andoriddal szerelt telefont!

A Sony telefonok külsőre szépek, de a Sony androidja nekem nagyon nem tetszik.
26.
26.
aordog
Irígy?? Fogalmad nincs, hogy milyen jól keresek. Akkor ezek szerint neked is méretbeli problémáid vannak?:)
25.
25.
KopyAti
Nincs az Androiddal semmi baj, csak normális telefon kell alá!
23.
23.
Nincs mar eselyuk a kinai cegek ellen (huawei, xiaomi, zte)akik olcson kb ugyanolyan jot kssze tudnak rakni.
22.
22.
KopyAti
Ha igazán jó telefont akartok venni, akkor htc one-t (M7, M8) vegyetek! :)
21.
21.
Yanez
#19: "A drága telefonokat csak azok veszik meg, akik egyedül vannak, nagyképûek, a méretükkel elégedetlenek illetve azok, akikkel a szolgáltató megetette, hogy ez mindenképpen kell neki a boldogabb élethez."

Már ne haragudj, de ekkora ökörséget még életemben nem hallottam. Mellesleg nincs okostelóm, és egyelőre nincs is rá szükségem.
19.
19.
aordog
Nekem egy Nokia635 van a zsebemben és nagyon szeretem! Sony-t akartam, de amikor ezt vettem anyagilag ez érte meg. Mivel tud többet a Sony? Kb.8közeli kollégámnak Sony telefonja van és havonta legalább 1x megkérdik, hogy "Na milyen a Nokia telefonod, mert biztos nem vásárolt volna ilyet?"
Gondolom ez valami divatbetegség...
Félnek a windows mobiltól, de elárulom, hogy rajtam kívûl a 2 éves gyermekem is használja! Persze a drága csak a youtube-on a gyerekeknek szánt tartalmakat nézi, de a telefon bírja...és ahogy kezeli más készülék tuti már lefagyott volna!
Az a legnagyobb baj hogy a mobilpiac jelenleg stagnál. Nincs mit mutatni már, mert a petárdákat ellôték. A drága telefonokat csak azok veszik meg, akik egyedül vannak, nagyképûek, a méretükkel elégedetlenek illetve azok, akikkel a szolgáltató megetette, hogy ez mindenképpen kell neki a boldogabb élethez. Aki 100 ezer alatt képtelen normális telefont vásárolni az csak sajnálni tudom.
Megértem a Sony-t, mert rengeteg a "divatkurva" akik azt sem tudják mi van a hátlap alatt viszont az emblémát felismeri és neki ennyi elég is.
A barátom most vett Huawei Honor 6-ot és mivel kintröl hozatta egy 100-asba került. Szerintem ettöl több, amit ez tud senkinek sem kell, de a márkanevet sokan elutasítják, pedig szuper telefon.
18.
18.
cannondale
Volvo autó is minőséget gyártott, mégis csődbe ment.
Sony. Sajna nagyon, ha így lesz:(
Moduláris telefonok jönnek 2015-ben (sajátmagad által összerakható, mint a legó, akár 4 kamerája is lehet)
17.
17.
dcba
Nekem is M2-m van es imadom, soha ilyen jo telom nem volt. Egyszer nem akadt be es 1 hetig huzza az akksi.
16.
16.
GAMEROD
Hát így jártak. A Samsung már annyira feltört, hogy nem is a konkurenciával, hanem saját gyáraival versenyeznek.
15.
15.
Raptor X
Tanulhatnának az Apple üzleti modelljéből. Az iPhone nem baszott oda a Mac-nek, sőt. Valamit rosszul csinálnak a japók...
14.
14.
Gt17
Talán nem kellene annyira túlárazni a készülékeket.Ráadásul a kínálat is elég gyér, középkategóriás készülék talán az M2, de az is eléggé túlárazva.A z1,2,3 készülékek pedig nagyon jók, de nézzük meg a z2 és z3-at, sok különbség nincs csak +40 ezer Ft.De ez sajnos igaz a samsung ra is, LG stb stb.Kínai piacon vannak alternatívák, amik már nem is azok, hanem konkurenciák pl az oppo find széria.Tudásba megközelíti a nagy gyártókat és nem 5 ezer Ft al olcsóbbak.De hát ugye ezek nem nagy nevek.
12.
12.
Nottingham
#11: Szintén! Előtte Xperia E-m volt, nagyin utáltam, de olcsó volt. Mióta megvan a Z2 el se tudnám képzelni, hogy ennél valaha fognak jobb telefont gyártani!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...